„Sustikim aukštaičiai, sustikim žemaičiai“

„Ne aukšti kalnai, ne žali slėniai ar sraunios upės lemia krašto grožį, o paprasti žmonės – kilniais darbais, puoselėjantis mūsų papročius, pasakojantys padavimus, legendas, mylintys savo kalbą, dainuojantis savo krašto dainas, iš naujo atrandantys senolių tautosakos takus ir takelius, kuriais dabar keliauja mūsų jaunimas ir vaikai, žinoma mes.“

  Gražią 2023 metų rugpjūčio 5 dieną, Kiauklių Kaimo bendruomenė surengė šventę „Sustikim aukštaičiai, susitikim žemaičiai“. Renginys buvo suorganizuotas įgyvendinant projektą pagal 2023 metų nacionalinės paramos kaimo bendruomenių veiklai teikimo taisykles, trečiąją veiklos sritį “Renginių organizavimas”. Paramą projektui skyrė Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija.

  Renginys buvo skirtas paminėti atmintinus Klaipėdos krašto, Aukštaitijos ir Dzūkijos (Dainavos) metus ir supažindinti kaimo gyventojus su visų Lietuvos regionų istorija, papročiais, patiekalais, tarme. Aukštaitija yra viena iš Lietuvos etnografinių sričių, esanti šiaurės rytuose, turinti savo unikalų kultūrinį paveldą, o tai apima įvairius papročius, tradicijas. Šie svarbiausi Aukštaičių papročiai dažniausiai buvo susiję su šventėmis, ritualais, vestuviniais papročiais, kalendoriniais papročiais, amatų darbais ir meno tradicijomis. O Žemaitija… Žemaitiški papročiai yra įdomūs ir įvairūs, taip pat turintys savitą charakterį. Kūčios, Žolinė, amatai, dainos šokiai, – viskas labai savita ir gražu. O kokia žemaitiška šnekta!!!

  Renginio metu buvo visko: ir viktorina apie Aukštaitiją ir Žemaitiją, ir degustacijos, ir dar įvairios atrakcijos. Renginys vyko Širvintų kultūros centro kultūros filialo kieme, nes bendruomenė glaudžiai bendradarbiauja su kultūros įstaiga. Visus susirinkusius pirmiausiai pasveikino Širvintų kultūros centro Kiauklių filialo vokalinis moterų ansamblis „Vilkesa“, vadovė Audronė Burakovienė. Skambėjo smagiai atliekamos ansamblio dainos ir Kiauklių himnas, sukurtas pačių ansambliečių. Pertraukų metu, kol keitėsi kolektyvai, vyko viktorina „Lietuvių kalbos tarmių turtai“. Viktorinos metu žiūrovai spėliojo itin retus žemaitiškus žodžius, bet buvo nemažai ir laimėtojų, kuriuos apdovanojome prizais.

  Visos šventės metu vyko ūkininkų, amatininkų ir vietos tautodailininkų pagamintų produktų mugė, kur buvo galima įsigyti sūrių, grietinės, medaus, šilauogių, gardžiausių duonos kepinių, šaltalankių sulčių. Daug žiūrovų pritraukė ir sužavėjo edukacija „Duonos kepimas ant laužo žarijų“. Edukatorės – Ukmergės kultūros centro Krikštėnų skyriaus darbuotojos Dalia ir Janina. Moterys ne tik mokė kepti duonelę ant laužo, bet ir pasakojo šios puikios edukacijos istoriją.

  Į sceną, vieną po kito kvietėme šaunius kolektyvus – koncertavo Molėtų kultūros centro Suginčių krašto tradicinė kapela (vadovas Juozas Veršelis), Švenčionių miesto kultūros centro Adutiškio liaudiškos muzikos kapela (vadovas Stanislovas Rumbutis) ir žinoma retai matomi ir girdimi mūsų krašte cimbolininkai – Stanislovas ir Dainė Rumbučiai.

  Abejingų nepaliko ir renginio metu vykusi paroda „Kaip gražiai mes apsirėdy“ , kurioje tautodailininkė Virginija Mickevičienė pristatė lėles, aprėdytas skirtingų regionų tautiniais drabužiais. Visi šventėje buvę žiūrovai galėjo degustuoti regioninių patiekalų: rūgštynių sriubą, bulves su kanapine druska, žagarėlius, mitinį, varškės sūrį. Na, o mažieji mūsų žiūrovai smagiai leido laiką batutuose, skanavo popkornus, cukraus vatą, pūtė milžiniškus muilo burbulus, žaidė lauko domino.

 Renginį vedė Raminta Maslinskienė. Renginio rėmėjai: pagrindinis renginio rėmėjas – LR Žemės ūkio ministerija, UAB „Ježvitas“, Širvintų vartotojų kooperatyvas „Veivera“, Birutė Lisauskienė, Danutė Lemešovienė, Darius Šepkus, Deividas Čičiūnas. Nuoširdžiai dėkojam UŽ VISOKERIOPĄ PAGALBĄ: Zibalų seniūnijos seniūnui Ramūnui Jasevičiui ir seniūnijos pagalbininkams, Pajaujų šeimynai, Reginai Janickienei, Daumantui Amankavičiui, Gintarui Amankavičiui, Deividui Čičiūnui, Danutei Lemešovienei

Kiauklių bendruomenės pirmininkė, projekto vadovė Asta Amankavičienė