Mindaugas dešimtmetį gyvena prie vėjo malūno: jokio neigiamo poveikio nepatyrėme

   Daugiausiai apie gyvenimą prie vėjo elektrinių gali papasakoti tie, kas prie jų gyveno arba gyvena. Nors Lietuvoje aktyvi vėjo energetikos plėtra prasidėjo ne taip ir seniai, žmonių, kurie pro langą matė vėjo turbinas, tikrai egzistuoja. Mindaugas Stonkus ne tik vaikystėje gyveno prie pirmosios Lietuvoje pastatytos vėjo turbinos, bet visai neseniai įsigijo savo nuosavą nekilnojamąjį turtą – taip pat netoliese vėjo turbinų.

Netoli vėjo turbinos gyveno 8 metus

  „Vaikystėje gyvenau Vidmantuose: būtent čia, netoli Palangos, yra pastatyta pirmoji vėjo turbina Lietuvoje. Kai ją statė, žmonės tikrai buvo išsigandę, nes viskas, kas nauja ir nepažinta, gąsdina. Taip pat buvo baimių dėl garso, poveikio aplinkai ir sveikatai. Vis dėlto bendruomenė su nauju „kaimynu“ susigyveno labai greitai. Turbina nuo mano namų buvo apie 400-500 metrų ir ten gyvenau 8 metus: nei aš, nei mano šeima ar kaimynai jokio neigiamo poveikio gyvenimo kokybei nepastebėjome“, – pasakoja Mindaugas Stonkus.

  Paklaustas apie turbinos skleidžiamą garsą, vyras pasakoja, kad jis girdimas tik tuo atveju, kai vėjas pasisuka nuo turbinos į pastatą, tačiau garso lygis toks žemas, kad jis visiškai netrukdo. Taip pat jis priduria, kad per aštuonerius metus gyvenimo nepastebėjo šešėliavimo ar jokių kitų faktorių neigiamos įtakos sveikatai ar gyvūnams: „Vaikystės namuose turėjome gyvūnų, jie taip pat absoliučiai nereagavo į turbinas, jų nebijojo ar kitaip dėl jų nekentėjo“.

Turbinos projektuojamos tariantis su gyventojais ir atsižvelgiant į visus išorės faktorius

  „Projektuodamos vėjo elektrinių parkus, bendrovės atsakingai ieško geriausios vietos turbinoms statyti. Visų pirma, šiandien statome moderniausias egzistuojančias turbinas, kurių garsas yra minimalus. Antra, prieš išrinkdami konkrečias vietas turbinoms atliekame ne vieną žingsnį siekdami įsitikinti, kurios vietos yra ne tik tinkamiausios elektrai generuoti, bet ir priimtinos gyventojams. 

  Atskirais vėjo matavimo bokštais tiriame vėjo stiprumą ir kryptis, matuojame, kaip visus metus kris šešėliai, kad šie nešešėliuotų aplinkos daugiau nei 30 valandų per metus, kalbamės su gyventojais ir ieškome geriausių sprendimų visiems. Būtent dėl to Mindaugas pastebi, kad nedidelis garsas girdėdavosi tik vėjui pasisukus namų link: siekiame turbinas statyti taip, kad vėjo kryptis į gyventojų būstus pūstų kuo mažiau taip siekdami sumažinti garsą“, – pasakoja Darius Narmontas, bendrovės „Evecon“, planuojančios vėjo elektrinių parką prie Širvintų ir Molėtų, atstovas. 

  Pasak D. Narmonto, tyrimais Europoje taip pat nebuvo nustatyta, kad turbinų šešėliavimas, garsas ar infragarsas darytų neigiamą įtaką aplinkai ar žmonių sveikatai.

Neseniai įsigijo būstą prie vėjo malūno

  Mindaugas Stonkus, prie turbinos gyvenęs aštuonerius metus, visai neseniai įsigijo nuosavą nekilnojamąjį turtą Kretingos rajone, Užpelkiuose. Būstas taip pat yra prie vėjo turbinos: „Kadangi žinau, kad turbinos nedaro jokios neigiamos įtakos, pats tai patyriau savo kailiu, drąsiai rinkausi būstą, esantį apie 300 metrų nuo vėjo malūno. Ten gyvename dviese su žmona, dažnai net pamirštame, kad netoliese stovi ši elektrą gaminanti turbina“, – dalijasi vyras. 

  Pasak M. Stonkaus, suprantama, kodėl žmones gąsdina vėjo turbinos, tai – nepatirta nauja technologija, tačiau akcentuoja, kad verta remtis ilgamete užsienio šalių patirtimi, moksliniais tyrimais ir žmonėmis, kurie gyvena čia pat, Lietuvoje. 

Užssakymas ŠS Nr. 23-83

30 thoughts on “Mindaugas dešimtmetį gyvena prie vėjo malūno: jokio neigiamo poveikio nepatyrėme

  • 2023-09-28 at 10:38
    Permalink

    Iš vėjo pagaminta energija mažina oro taršą ir lėtina klimato kaitą, padeda užtikrinti energetinį mūsų valstybės saugumą bei sumažinti iškastinio kuro importą. Taip pat mažina elektros kainą vartotojams ir verslui. Atėjus investicijoms į mūsų rajoną bus galima daugiau lėšų skirti infrastruktūros reikalams, švietimui, susisiekimui, kelių greideriavimui, šaligatvių klojimui, apšvietimui. Nuo to rajonas tik pagražės ir bus dar patrauklesnis gyventi tiek esamiems tiek naujiems gyventojams. Nesuprantu žmonių, kurie pasiduoda neaišku kieno interesus atstovaujančios grupelės manipuliacijoms, siekdami naudos sau ar vedami pavydo, kad jėgainė stovės ne ant ant jo, bet ant kaimyno sklypo, bando visais būdais gasdinti bendruomenę.

  • 2023-09-28 at 10:21
    Permalink

    Manau esant tokiai situacijai reikią ieškoti sau iš to naudos ir tartis dėl kompensacijų o ne burnoti. Ne per vieną dieną čia buvo viskas suplanuotą, plius didelės investicijos panaudotos ir teisiniais aspektais padirbėta . Trumpai tariant atlikta žvalgybą. Taip kad prieštarauk neprieštaravęs iš to jokios naudos, liksi it musę kandęs.

  • 2023-09-26 at 16:29
    Permalink

    O kieno ausys už VJ ?

  • 2023-09-26 at 11:09
    Permalink

    Panašu už kraštovaizdžio asociajijos stovi kremliaus ausys

  • 2023-09-25 at 15:11
    Permalink

    Nesu nei už nei prieš vėjo elektrines. Bet ta asociacija man atrodo labai nepatikimai, beveik kaip organizuotas nusikalstamumas. Lyg lietuvos rytas rašė, kad realiai taip dirba rusai.

  • 2023-09-24 at 13:11
    Permalink

    Rita Sadūnaite, susisiekite su asociacija “Kraštovaizdis” . Jie Jums patars kaip ir kur išreikšti nesutikimą su planuojamomis vėjo jegainėmis.
    Deja nei Širvintų savivaldybės tarnautojai, nei tuo labiau vėjo jėgainių parko planuotojai, nelinkę šiuo klausimu padėti ar patarti žmonėms.

  • 2023-09-24 at 13:07
    Permalink

    Rita Sadūnaite, susisiekite su asociacija “Kraštovaizdis” . Jie Jums patars kaip ir kur išreikšti nesutikimą su planuojamomis vėjo jegainėmis.
    Deja nei Širvintų savivaldybės tarnautojai, nei tuo labiau vėjo jėgainių parko planuotojai, nelinkę šiuo klausimu padėti ar patarti žmonėms.
    Asociacija “Kraštovaizdis”:
    +370 666 89913
    info@krastovaizdis.eu

  • 2023-09-24 at 10:40
    Permalink

    Labas kategoriškai prieštaraujuir jokiu būdu nesutinku Vėjo Elektrinių statybai, visai šalia mano žemės sklypo iš dviejų pusių planuojami statyti vėjo bokštai Širvintų r. Ščiuriškio k., 176 m.aukšcio, 8Mw, tarp dviejų stulpų vos 160m, o atstumas iki mūsų privačios zemes ribos nuo stulpo vos 305m ir 470m..
    PRIEŠTARAUJU.

  • 2023-09-23 at 10:00
    Permalink

    Mūsų klasėje irgi vienas toks ryžas ir vrėdnas buvo. Norint pasikalbėti, reikėjo slėptis nuo ryžiko. Ateina, kiša savo trigrašį, konfliktai ir visi susipykę išsiskirstydavom iki kitos pertraukos ir kitos vietos. Kindziulis gėris, palyginus su šituo unikumu.

  • 2023-09-23 at 09:31
    Permalink

    Jau ir VVG užkliuvo. Kas dar? Kaip tai susiję su straipsnio tema, niekingas žmogeli? Noras suvesti asmenines sąskaitas už (ne)teisingą kritiką tamstos atžvilgiu, kai kontraargumentų nebeliko?

  • 2023-09-23 at 09:04
    Permalink

    Diena, pilna įspūdžių ir žinių. Šiandien įvyko antrieji VšĮ „Globalūs projektai“ vykdomo projekto „Gamtos, kultūros ir verslo objektų įtraukimas kuriant interaktyvų turistinį Širvintų rajono žemėlapį“ mokymai-kūrybinės dirbtuvės. Šį kartą mokymai-kūrybinės dirbtuvės buvo išvykstamieji, kurių metu susipažinome su mūsų rajono gamtos paminklais, aptarėme Širvintų Vvg įgyvendintų projektų viešiesiems poreikiams pritaikytų vietovių, verslo ir dvarų įtraukimo į turizmo skatinimo priemones galimybes, aplankėme rajone esančius technikos paminklus bei apžvelgėme atliktus darbus, susijusius su kuriamo interaktyvaus žemėlapio struktūra ir turiniu. Dėkui Aušrinė Miliukaitė-Janovskienė už idėją organizuoti išvykstamuosius mokymus. Buvo – nerealu! Aplankę tik mažiau nei pusę rajono įsitikinome, kad turime labai daug ką parodyti mūsų rajono svečiams. Dalyviams didelis ačiū už pastebėjimus ir idėjas, o Valstybinio Kernavės kultūrinio rezervato direkcijai – už suteiktas patalpas. Projektą finansavo Širvintų Vvg.

    Specialios paskirties elitinė Širvintų Vvg, ir aišku, Oksana Graužinienė – Oksyte.

  • 2023-09-23 at 08:39
    Permalink

    Tik paskutinis degradas gali rašyti tokį šmeižtą

  • 2023-09-23 at 08:15
    Permalink

    Žmonės, ar galite į ,, čia priėjo Kindziulis ir tarė” nekreipti dėmesio?! Bet kas Širvintose tautodailinkės vardo negaus (turiu omenyje Graužinio žmoną),. reikia atidirbti.

  • 2023-09-22 at 16:29
    Permalink

    Dainiau, tai Jūs čia dėl 131 metro tiek vargstate :D? Ar gavote kiek solidesnį pasiūlymą?

  • 2023-09-22 at 16:21
    Permalink

    Nesuprantu,kodėl tiek daug aiškinantės su graužiku.Ir Ž, ir G. yra toj pačioj barjerinės plėvelės pusėj.Kokias akis reikia turėti,kad eit į laidas ir aiškint…Nors su tokia patirtim visur jūra iki kelių.

  • 2023-09-22 at 15:50
    Permalink

    Virginijau, lengva liežuviu malti, kai pačio šis reikalas visiškai neliečia.

    Įstatymai LEIDŽIA statyti vėjo jėgaines 669 metrų (4 stiebų aukščio) atstumu BE JOKIŲ gyventojų SUTIKIMŲ. Galima kelti belekokius reikalavimus, rodyti aroganciją ar net atvirai įžeidinėti sprendimus priimančius asmenis. Nuo to bus tik blogiau – pritaikys lygiai 669 metrų atstumą, nors pasiderėjus galėtų patraukti 800 metrų, 1 km. o gal net visai ten nestatyti.

  • 2023-09-22 at 15:01
    Permalink

    Gyvenimo įgūdžių pamokos. Pirma dalis.
    Prostitucija. Tai, kai turi artimą, intymų ryšį už pinigus. Vienas iš porūšių yra pilietinė prostitucija. Tai, kai, slapta nuo visos visuomenės, savo bendruomenės susitari už pinigus dėl malonumų. Vienas iš pavyzdžių būtų susitarimas dėl vėjo malūnų. Intymus pokalbis skambėtų taip:
    Laba diena. Norėčiau pasikalbėti dėl šalia mano sklypo arti esančios vėjo jėgainės. Ar būtų galima ją panaikinti ar toliau patraukti?
    — Tai jūs dabar į MUS kreipiatės su prašymų, ar viešai ant mūsų negerus dalykus kalbate, mus kenkiate. Gal ir galima būtų patenkinti jūsų norą, bet yra sąlygų…
    – Kokių?
    — MES patrauksime nuo jūsų vėjo malūną, bet jūs išeinate iš asociacijos, daugiau jokių kritinių kalbų apie mūsų vėjo malūnus. Ir dar. Palaikote mūsų pusę… Kaip?
    – Gerai. Kad tik prie mūsų vėjo malūno neliktų…
    — Tai laukiame jūsų išėjimo, ir reikalo palaikymo. Iki malonaus…
    – Iki malonaus…
    Tai tobulas pilietinės, visuomeninės prostitucijos pavyzdys. Malonumas iš naudą. Parsidavimas, kaimynų, vietos bendruomenės išdavystė.
    O nuolatinis raginimas skambinti ir “tartis”, tai tipinio visuomeninio sutenerio pavyzdys. Bet mūsų vistos savivaldai pilietinė prostitucija nesvetima. Ir Gyvenimo įgūdžių pamokas tikrai būtų kam pravesti, net pailiustruojant pasakojimais iš asmeninio gyvenimo.

  • 2023-09-22 at 14:53
    Permalink

    Posedyje Zalia zeme “ Suda” male!!!!! Sutarima suras su Sesuoleliu dvaru, kada nuims visas VE. 5 Km atstumu nuo visu gyvenamuju namu! Taip jis kalba su mumis tariasi, bet VE kaip buvo pazymetos plane taip ir liko! Jie juokingi! Su Pinsku iene surenge spektakliuma :;)

  • 2023-09-22 at 13:05
    Permalink

    Violeta, Jums tikrai nieko neįrodinėsiu, nes jau rašėte, kad mano patarimų Jums nereikia. Jūs protingesnė – Jūs pati atrasite problemų sprendimo būdus. Tai ir baikime šį pokalbį.

  • 2023-09-22 at 13:02
    Permalink

    Dainiau, kiek čia pilstysite su vėjinnkais kartu tas savo ciniškas manipuliacijas? “įsivertinom labiausiai saugotinas vietas rajone ir nuo jų arba nuėmėme arba sumažinome vėjo elektrines ir tokiu būdu radome kompromisą su vietiniais gyventojais”.
    Nematau nuimtos nei vienos jėgainės nuo telmologinio Alionių draustinio, berods ten dar padaugėjo vėjo turbinų. Nuo kitų žymimų buveinių apsaugai svarbių vietų taip pat nėra nuimta. Vėjo elektrinės taip pat sėkmingai toliau planuojamos ties riba su Ukmergės rajonų ir Gelgaudiškio draustiniu, Šešuolių giria ir t.t. Juodojo gandro lizdams – rekomenduojamas apsaugos atstumas bent jau 2km., bet tuo pačiu metu jėgainė planuojama toje vietoje, kur viduryje dienos gali fotografuoti juodojo gandro jauniklius. Bet ką čia apie paukščius… juk jie kelia juoką rajono valdžiai, kurios atstovas Širvintų raj Seimo narys seime palaiko kailinių žvėrelių kankinimą ir žudima. Tad nieko keisto, kad toks seimo narys su savo norais “atpūsti į rajoną milijonus” “atvedė” verslininkus prie visų esančių šiose seniūnijose draustinių ribų. Nesibaiginatis cinizmas – įsivertinome labiausiai saugotinas vietas.
    Toliau galiu vardinti visus kitus paveldo objektus, kurie turi saugomo Nacionalinio statusus ir užtikrinti, kad šalia tokių objektų niekas nenuimta. Bet kai Širvintų rajone visas kultūros paveldas yra apgailėtinai apleistas, išskyrus Kernavės ir Čiobiškio apylinkes, po kurias važinėjasi ir Jūsų žmona, sudarinėdama savivaldybės užsakymu interaktyvų turizmo po rajoną žemėlapį, nieko keisto , kad turime tokią ciniška situacija. Dar gražiau – verslininkai iki šiol nėra bendravę su Kultūros paveldo departamentu! Jie turi tik pradinę informaciją apie planuojamą projektą. Asmeniškai negavau jokio atsakymo iš Dariaus Normanto, kai kreipiausi dėl vėjo jėgainių planuojamų šalia mano nuosavybės, esančios saugomoje Valstybės teritorijoje – tad dar kartą pagalvokite, kam ir ką Jūs čia taip įnirtingai bandote įrodyti?

  • 2023-09-22 at 12:32
    Permalink

    Atpasakojau ką girdėjau savivaldybės komiteto posėdžio įraše. Vėjo jegainių statytojai sakė: “Aš asmeniškai su Šešuolėlio dvaro savininke bendravau ir mes abu bendravome. Mes tikrai ieškome bendro susitarimo ir jį praktiškai priėmėm. Kaip matot, iš 117 sklypų liko 83 ir kelios yra panaikintos, kad būtų nutolusios nuo dvaro. […] Šešuolėlių dvaras, sakyčiau, geras pavyzdys įsivertinom labiausiai saugotinas vietas rajone ir nuo jų arba nuėmėme arba sumažinome vėjo elektrines ir tokiu būdu radome kompromisą su vietiniais gyventojais”

    Įrašas nuo 23:37 min. youtube . com/watch?v=JOeIQsm0rW8

  • 2023-09-22 at 11:18
    Permalink

    Kokia manipuliacija! Žmogus Vydmantuose gyveno prie VIENOS 600 kW, kurios aukštis tikriausiai 100 metrų nesiekia, o mus “Žalia Žemė” nori apstatyti ŠIMTAIS 8000 kW 280 metro aukščio VE! Ar galima sulyginti tokius du skirtingus dalykus?!
    Ne, kad verslininkai painvestuotų daugiau pinigų į tinklų tiesimą ir elektrines statytų mažiausiai 5 km iki kaimų, miestų, draustinių, paveldo objektų, tai jie geriau investuoja į propagandinius straipsnius.
    Taupieji verslininkai, statydami taip arti žmonių tokį kiekį, tokių didžiulių ir pavojingų besisukančių statinių, neišvengsite trinties su žmonėmis, neišvengsite teismų, pykčio iš gyventojų. Tokie straipsniai žmonių nenuramins, priešingai, jie parodo jūsų cinizmą.

  • 2023-09-22 at 10:33
    Permalink

    Šis straipsnis niekam vertas! Dainius Graužinis ,taip pat kalba niekus!!!Šešuolėlių dvaras Pasisako prieš vėjo jėgaines! Žalia žemė bando įtikinti , kad vėjo jėgainės vos ne dievo dovana! Influencerei Pinskuvienė sugeba tik prie pasodintų gėlyčiu padifotkinti, o ne spresti ir padėti žmonėms , kurie kreipėsi į ją su oficialiais raštais ir parašais prieš vėjo jėgaines! ( virš 1000 parašu ) Tad su šita moteriške net nėra prasmės ir kalbėti! Suka biznelį savo ir jai atrodo , kad Širvintų rajono savivaldybė Pinskų U A B! Tad mielas Dainiau patarimas- niekada nekalbėkite už mane!!!! O žalia žemė su manim tikrai nesusitare! Susitars tik tada , kada nuims visas Vėjo elektrines nuo Kultūros paveldo objektų, nuo telmologinio misko, nuo gyvenamųjų namų bent 5 km atstumu!

  • 2023-09-22 at 09:39
    Permalink

    Aišku, kad ne asmeniškas. Tik nesuprantu Jūsų. Skundžatės. kad ruošiasi statyti vėjo jėgaines šalia Jūsų, bet į patarimus arogantiškai nusispjaunate.
    Jūsų reikalas. Šešuolėlio dvaro savininkai, kaip supratau, skambino, ieškojo kelių ir sugebėjo rasti kažkokį kompromisinį variantą

  • 2023-09-22 at 09:29
    Permalink

    Dainiau, gal aš kažko nesuprantu. Ar šis portalas yra Jūsų asmeninis? Jei taip tuomet atsiprašau, tikrai nereikia čia komentuoti.

  • 2023-09-22 at 09:27
    Permalink

    Tai ko skundžiatės? Duodi žmogui praktinį patarimą, tai dar išsidirbinėja

  • 2023-09-22 at 09:10
    Permalink

    Dainiau, ir kaip gi be Jūsų patarimų!

  • 2023-09-22 at 08:56
    Permalink

    Bandykite susiskambinti. Kalbėtis su jais galima. Aišku, jei akių nedraskai

  • 2023-09-22 at 08:37
    Permalink

    “Turbina nuo mano namų buvo apie 400-500 metrų ir ten gyvenau 8 metus: nei aš, nei mano šeima ar kaimynai jokio neigiamo poveikio gyvenimo kokybei nepastebėjome“, – pasakoja Mindaugas Stonkus.” – greičiausiai tas atvejis kai turbina buvo pastatyta namo savininko žemėje (apie 400m) ir mokami jam pinigai , padedantys prisitaikyti prie situacijos 🙂
    Kaip puiku, kad žalia žeme atstovas Darius Narmontas vis dėklaruoja derybas su gyventojais. Jau geras pusmetis, labai netoli mano sklypo yra planuojamos vėjo jėgainės, rašiau ne vieną laišką Dariui Narmontui – visos derybos ir komunikavimas buvo atsakymas – kad gausime pigios elektros. Į jokius kitus klausimus atsakymo negavau. Na gal aš viena tokia nelaimėle rajone, su kuria nepasiderėjo ir nepasitarė Darius Narmontas, planuodamas arti mano nuosavybės vėjo jėgainių parką. Visiems kitiems Zibalų, Alionių ir Širvintų seniūnijų gyventojams pasisekė labiau ir jau viską yra aptarę su vėjo parko vystytojais?

Comments are closed.