Automobilio išmetimo sistema ir jos niuansai

   Tai viena iš svarbesnių automobilio dalių, tačiau daugelis vairuotojų apie ją netgi nesusimąsto. Kadangi šioje sistemoje nėra nuolat besidėvinčių detalių, kurias reikėtų dažnai keisti. Todėl natūralu, kad apie visa tai netgi pamirštama. Neretai atrodo, jog vienintelė jos paskirtis yra pašalinti vidaus degimo produktus. Tačiau viskas gerokai sudėtingiau, bent jau šiuolaikiniuose automobiliuose. Tad gali būti tikrai naudinga ir įdomu pasigilinti plačiau į visus šiuos komponentus.

Duslintuvas

  Jeigu automobiliui važiuojant, ypač greitėjant, girdimas didelis garsas, tuomet nesunku būtų atspėti, jog to priežastis yra būtent ši dalis. Ir priežastys gali būti kelios, kadangi pats išmetimo vamzdis skirtas ne tik pašalinti degimo produktus, bet ir sumažinti garsą. Aišku, ne visada tai reikš, jog ši detalė kiaura ar susidėvėjusi. Kartais gali būti naudojamas ir specialus sportinis išmetimas, kuris pasižymi taip pat didesniu garso lygiu. Šių dalių gedimai nėra dažni ir neretai atsiranda bėgant laikui. Bet juos pašalinti nebus sudėtinga. Tuo labiau, kad tai nėra kažkokie sparčiai besidėvintys komponentai.

Bakeliai, kolektoriai bei kitos detalės

   Tai yra aiškiai matomi bei svarbūs šios sistemos komponentai. Dažnai jų keisti ar remontuoti tikrai nereikės, nebent būtų pažeisti arba automobilis skaičiuotų ne vienerius metus. Aišku, tokiu atveju geriausia būtų rinktis naujus gaminius pagal automobilio gamintojo rekomendacijas bei konkretų modelį. Kažkiek paprasčiau su antgaliais, kuriais galima nesunkiai modifikuoti automobilio išvaizdą. Ir dažnu atveju jie daugiausiai ir skirti būtent šiai funkcijai. Taip pat nereikėtų pamiršti ir tarpinių detalių, kurios naudojamos montavimo darbams ir užtikrinant reikiamą sistemos sandarumą. Kas ir yra svarbiausia jos savybė visais atvejais.

Papildomi davikliai

   Apie jų egzistavimą nemaža dalis vairuotojų visai nieko nežino. Kas visiškai natūralu, kadangi tik šioje srityje besispecializuojantys meistrai gali suprasti kiekvienos transporto priemonės smulkiausius niuansus. O šiuo atveju išskirti galėtų būti lambda zondai, kurie pakankamai svarbūs dėl dviejų aspektų. Jie matuoja išmetamųjų, susidariusių dujų kiekį. Kas aktualu užtikrinti, jog automobilis važiuoti ekologiškai bei neterštų aplinkos. Tačiau nuo jų matavimo tikslumo priklauso ir į variklį paduodamo kuro kiekis. Todėl esant kažkokiems nukrypimams gali būti tiek teršiama aplinka, tiek ir padidėti bendros kuro sąnaudos. Tad pastebėjus tokius ženklus tikrai vertėtų patikrinti būtent šias detales. Nors jos tikrai ne vienintelės, kurios gali sukelti panašias problemas.

Katalizatorius

   Jis laikomas vertingiausia visos išmetimo sistemos dalimi. Kadangi būtent šis komponentas gali atsieiti ne vieną šimtą eurų, o kartais netgi viršyti ir tūkstantį. Aišku, tai labai priklauso nuo konkretaus automobilio modelio bei variklio tipo. O tokią aukštą kainą lemia viduje esantys brangieji metalai. Jie užtikrina, jog išmetamosios dujos, vykstant cheminiams procesams, būtų išvalytos ir taip neterštų aplinkos. Aišku, seniausiuose automobiliuose šios detalės gali ir nebūti, nors kartais ji būna pašalinama ir naujesniuose modeliuose. Ir dėl to pačios priežasties – didelės kainos. Bet tikrai pakankamai svarbu, jog ši detalė liktų automobilyje. Kadangi kitu atveju jis neatitiks ir techninės apžiūros reikalavimų.

Užsakymas ŠS Nr. 23-84