Ekskavatoriai ir jų paskirtys

  Kaip teigia internetinė enciklopedija Vikipedija, ekskavatorius – sunkioji savaeigė mašina birioms medžiagoms, dažniausiai uolienoms,  kasti ir perkelti. Šiandien ekskavatorius labai plačiai naudojamas kasdieniniame žmonių gyvenime – statybose, žemės ūkio ir sodo darbuose, sniego kasimui ir dar eilėje kitų veiklų. Tai bene pats populiariausias technikos įrenginys, kuris turi tokias plačias panaudojimo galimybes. Tereikia pasirinkti tinkamą priedą ar atsarginę detalę. 

Ekskavatorių rūšys

   Ekskavatorius yra toks įrenginys, kuris skirstomas pagal keletą savybių. Tikriausiai tuo ir galima paaiškinti jo universalumą. Pagal judėjimo tipą ekskavatoriai gali būti: ratiniai, vikšriniai ir žingsniuojantys. 

   Vikšriniai ekskavatoriai paprastai turi du, keturis arba aštuonis vikšrus. Šie prietaisai idealiai tinka kelti, perkelti ir pakrauti biriems bei smulkiems gruntams, komunikacijų tiesimui, mažo ar vidutinio dydžio pamatų duobėms ar tvenkiniams kasti. Paprastai vikšrinės mašinos bekelėje pasižymi ypatingu stabilumu ir optimaliu svorio pasiskirstymu. Tą patį galima pasakyti ir apie vikšrinius ekskavatorius. Šio tipo prietaisai gali būti vienakaušiai ir daugiakaušiai. Vienakaušiai ekskavatoriai naudojami sunkiems kasimo darbams atlikti: perkelti ar transportuoti gruntą. Daugiakaušiai ekskavatoriai turi rotorių arba grandinę, ant kurių sumontuota daug kaušų,o darbo eiga nenutrūkstama.

  Ratiniai ekskavatoriai turi pneumatinius ratus ant kurių remiasi specialus šasi. Juos dažniausiai galima išvysti statybų vietose. Šios mašinos pasirenkamos tada, kai reikalingas didelis manevringumas. Tik reikia žinoti, jog šie ekskavatoriai negali dirbti ant nestabilaus paviršiaus.  Vadinasi,  prieš pradedant vykdyti darbus su ratiniu ekskavatoriumi reikia atsižvelgti į vietovės pobūdį. 

  Žingsniuojantys ekskavatoriai – itin galinga technika, sverianti iki kelių tūkstančių tonų. Jie dažniausiai naudojami iškasenų gavyboje. Šios technikos pagalba, per dieną galima iškasti ir perkrauti itin didelius kiekius iškasenų.

  Pagal pagrindinio variklio tipą ekskavatoriai gali būti skirstomi į dyzelinius ir elektrinius. Kokį variklį pasirinkti lemia sąlygos, kuriomis ši technika dirbs. Dyzeliniai ekskavatoriai paprastai pasirenkami mobiliems darbams. Tai reiškia, jog įrenginiui teks keliauti į skirtingas vietas. Tuo tarpu, elektriniai ekskavatoriai labiau tinkami stacionariuose karjeruose. Jų eksploatacija yra gerokai pigesnė. 

  Dar ekskavatoriai gali būti skirstomi į mechaninius ir hidraulinius. Mechaniniuose ekskavatoriuose judėjimas perteikiamas nuo pagrindinio variklio į mechanizmus per lynus, krumpliaračius, skriemulius, valus. Hidraulinių ekskavatorių vamzdiniuose prievaduose cirkuliuoja darbinis skystis, energiją iš siurblio perduodantis hidrauliniams varikliams. Šie, tuo tarpu,  priverčia judėti darbinius mechanizmus.

  Galiausiai ekskavatoriai pagal darbinės įrangos konstrukciją skirstomi: su lanksčia arba standžia pakaba arba teleskopine strėle. Ekskavatoriuose, kurie turi lanksčią pakabą, strėlė ir visa darbinė įranga kabo ant lynų. Esant standžiai pakabai, strėlės ir įranga sujungti lankstais. Teleskopinė strėlė išstumiama ir įtraukiama darbo metu. 

Kur dar naudojami ekskavatoriai?

  Kaip jau minėjome, ekskavatorius – labai universali  technika. Tai lemia didelė prikabinamų priedų pasiūla.   Kiekvienas priedas yra unikalus ir turi skirtingas funkcijas. Šiandien įvairi technika yra dažniau nuomojama nei perkama. Todėl prieš nuomodami ekskavatorių būtinai nuomos paslaugas teikiantiems darbuotojams įvardinkite kokius darbus planuojate atlikti. Jie jums parinks patį tinkamiausią ekskavatoriaus tipą ir reikalingus priedus. Tie priedai gali būti tokie: tranšėjų kaušai, U ir V tipo kasimo kaušai, planiravimo kaušai bei tokie priedai, kaip hidrauliniai kūjai, ardymo iltys, tankinimo plokštės ir frezos. 

  Tinkamai pasirinkus, ekskavatorius gali būti naudojamas statybos darbuose, sodo ir aplinkos tvarkyme, sniegui kasti, ardyti pastatus, kasti tunelius ar tvenkinius bei praversti miškininkystėje, statybose, vandens inžinerijoje ir kitose vietose. Taigi, kaip matote, šios technikos panaudojimo sričių sąrašas tiesiog neišsemiamas. 

Užsakymas ŠS Nr. 23-85