Patarimai įsiskolinusioms įmonėms

  Skolos šiandien yra gana įprastas ir visai negėdingas dalykas. Manoma, jog norint kažką sukurti ir augti, to kartais tiesiog neįmanoma išvengti. Juolab, kad infliacijai klestint šiandien pasiskolinta pinigų suma po kelių metų gali tapti juokingai maža. Visgi, gyvenimas nenuspėjamas. Kartais nutinka taip, kad skolos našta tampa pernelyg sunki ir tiek smulkūs verslininkai, tiek stambesnės įmonės atsiduria ties bankroto riba.Tuomet iškyla klausimas – kaip prikelti naujam gyvenimui savo verslą ir išvengti pernelyg didelio streso ir nerimo? Ekspertai turi keletą išties vertingų patarimų. 

Atvirai įsivertinkite savo įmonės situaciją

   Labai dažnai žmonės yra linkę nespręsti problemų, bet laukti, kada jos pačios išsispręs. Verslininkai bei įmonių vadovai taip pat yra žmonės ir kebliose situacijose gali pasielgti neapgalvotai arba tiesiog pasyviai stebėti vis didėjančias problemas. Pirmas ir sunkiausias žingsnis norint atsikratyti skolų – pripažinti sau, kad tai tapo problema.Tuomet dera ramiai išanalizuoti situaciją ir nustatyti priežastis, kodėl įmonė atsidūrė tokioje situacijoje. Kiekvieno verslo veiklos specifika yra labai individuali, todėl remtis kitų metodais ir išvadomis tikrai nėra gera mintis. Tik nustatę savo situacijos tikrąsias priežastis galėsite imtis konkrečių veiksmų, padėsiančių spręsti susidariusią skolų naštą. Nebijokite kreiptis pagalbos į profesionalus, kurie puikiai išmano, kaip elgtis ir rasti sprendimus sudėtingame skolų pasaulyje. Šis šaltinis jums tikrai suteiks nemažai vertingos informacijos. 

Įvertinkite savo išlaidas

   Vertindami priežastis, kodėl įmonė tapo įsiskolinusia kompanija, būtinai įvertinkite savo biudžetą. Galbūt galima kai kurias išlaidas sumažinti? Būtų protinga peržvelgti vieno mėnesio išlaidas. Tikrai atrasite vietų, kurias galima šiek tiek apriboti finansiškai. Dažnai verslininkai griebiasi naujų investicijų manydami, jog tai išgelbės situaciją. Be abejo, tai gali būti geras sprendimas, bet, tuo pačiu, ir paskutinis žingsnis žlugimo link. Sveikas ir šaltas protas šiame žingsnyje labai svarbus. Galbūt investicijų kurį laiką būtų protinga atsisakyti? Svarstykite tai ramiai ir apgalvotai. 

Bendradarbiaukite su kreditoriais

  Kaip minėjome įmonių savininkai bei vadovai yra iš tos čios aplinkos atėję žmonės ir jiems būdinga daryti tas pačias klaidas,kaip ir kiekvienam eiliniam žmogui. Todėl labai dažnai, atėjus metui mokėti kasmėnesines įmokas už paskolą, tiesiog tai atidėliojama. Tai labai didelė klaida. Atminkite, skolintojas yra suinteresuotas, kad jūsų įmonė galėtų visiškai įvykdyti savo įsipareigojimus. Todėl labai tikėtina, jog prie bendro ir atviro derybū  stalo jums tikrai bus pasiūlyta laikinos lengvatos įsipareigojimams vykdyti. 

Pasinaudokite mokėjimo atostogomis

  Taigi, kiekvienas kreditorius, kiekvienas bankas yra suinteresuoti, jog jūs būtumėte mokūs. Todėl esant itin sunkiai situacijai neretai pasiūlomos mokėjimų atostogos. Mokėjimo atostogos leidžia iš dalies arba visiškai sustabdyti paskolos mokėjimą tam tikram laikotarpiui. Kartais tai gali siekti net pusę metų. Nepraleiskite tokios progos. Tai suteiks šansą atsikvėpti ir racionaliai įvertinti savo situaciją. 

Apsvarstykite paskolų refinansavimo galimybes

  Labai tikėtina, jog jūsų įmonė turi ne vieną paskolą ir kas mėnesį tenka mokėti dideles palūkanas. Yra būdas sumažinti tas įmokas. Tai vadinama paskolų refinansavimu. Gerai išnagrinėkite kitų kreditorių pasiūlymus ir galbūt jums pavyks išsirinkti geriausią pasiūlymą, kaip apjungti turimas paskolas ir sumažinti mėnesines įmokas. 

  Visuomet, prieš sudarant sutartį, rekomenduojama neskubėti ir įvertinti bent kelių skirtingų bendrovių pasiūlymus. Gali būti, jog jūsų įmonei tikrai šiandien reikia didesnio finansavimo. Tuomet  galima bandyti pakeisti paskolos sąlygas arba kreiptis į kitas paskolų bendroves, kurios ne tik lanksčiau reaguos į jūsų situaciją, bet ir refinansuos ankstesnes paskolas. Domėkitės visais įmanomais pasiūlymais.

Užsakymas ŠS Nr. 23-95