Investavimas paprastiems žmonėms: esminiai dalykai, kuriuos turite žinoti, kad pradėtumėte

 Didelė dalis žmonių teigia, kad mielai užsiimtų investavimu, tačiau dėl finansinio raštingumo stokos to nesiryžta daryti. Dažnai šis nepasitikėjimas savimi kyla todėl, kad pats investavimo reiškinys visuomenėje apipinamas įvairiais mitais. Tai atgraso didelę potencialiai investuoti galinčių žmonių grupę. Tad ar tikrai viskas yra taip sudėtinga?

   Štai, keletas reikšmingų dalykų, kuriuos itin svarbu žinoti dar prieš pradedant investuoti:

   Visų pirma, investuokite į savo žinias. Patyrę investuotojai teigia, kad svarbiausia – suprasti, kur investuojate. Tam, kad investicijos netaptų statymu pokeryje, kai investuojate vadovaudamiesi širdimi ir spėlionėmis bei viliatės, kad pasiseks, reikia investuoti, visų pirma, į žinias.

  Kaip tai padaryti? Dalyvaukite seminaruose apie investavimą, skaitykite knygas šia tematika, klausykitės diskusijų ir pan. Visi būdai yra tinkami tol, kol jie leidžia jums tobulėti. Tik tokiu būdu galėsite visapusiškai augti kaip investuotojas ir priimti racionalius, logiškus sprendimus, kurie ateityje pradės nešti naudą.

  Semkitės patirties iš daug patirties turinčių investuotojų. Yra du būdai siekti aukštumų investicijų srityje. Pirmasis – kopti pačiam, nesivadovaujant patarimais, bet viską išgyvenant patirtimi. Antrasis – atkreipti dėmesį į kitų, jau šiuo keliu ėjusių, įžvalgas ir patarimus. Žinoma, jūsų valia rinktis, kokiu keliu eiti, tačiau akivaizdu, kad pasirinkus antrąjį galima sutaupyti daug laiko, jėgų, energijos ir… pinigų.

  Todėl be įvairiais būdais įgyjamų žinių apie investicijas, taip pat labai svarbu megzti pažintis ir klausytis kitų liudijimų. Gali būti, kad jų šiandien pasakojama istorija yra identiška tai, kurioje jūs esate, tad patirtis, kuria jie dalinasi – neįkainojama.

  Neinvestuokite visų lėšų tik į vieną projektą. Kai kada nutinka situacijos, kai atrodo – dabar arba niekada, kito tokio šanso nebus, tai galimybė viena iš milijono. Gali būti, kad taip ir yra. Tačiau daug didesnė tikimybė, kad vis dėlto taip nėra, o tai reiškia, kad investavę jums reikšmingą sumą į vieną projektą, galite likti be nieko.

  Kitaip tariant, investuojant labai svarbu visko nepastatyti „ant vienos kortos“, bet riziką išdalinti. Pavyzdžiui, profitus.lt suplanuotą investuoti sumą investuoti į skirtingas paskolas ar nekilnojamo turto projektus. Tokiu būdu, net ir vieno iš projektų nesėkmės atveju, liktų likusieji, kurie neš norimą grąžą.

  Greiti pinigai – tik spąstuose. Dalis žmonių Investuoti ryžtasi įkalbėti kitų. Dažniausiai tokie įkalbinėjimai baigiasi liūdnai, nes ne tik nesulaukiama žadėtos grąžos, bet ir apskritai investuoti pinigai prapuola. Todėl labai svarbus aspektas, į kurį verta atkreipti dėmesį – investicijų, kurios turi žaibišką ir didelę grąžą būna itin retai. Ir, kaip jau galima numanyti, jos neturi entuziastingų įkalbinėtojų, raginančių investuoti.

  Svarbu paminėti ir tai, kad netgi patyrę ir daug pasiekę investuotojai nesidalina informacija apie tai, kur konkrečiai investuoja. O jeigu pasidalina, nesiima raginti to daryti kitų. Reikia pripažinti, kad investicijos visada turi netikėtumo komponentą – niekada negali iki pat galo žinoti, ar jos bus sėkmingos, ar ne.

  Nesivadovaukite emocijomis, remkitės racionaliu protu. Daugiausiai netinkamų sprendimų priimami impulsyviai. Tai rodo, kad iškeisti sprendimų priėmimą vadovaujantis racionaliu protu į sprendimų priėmimą vadovaujantis emocijomis – itin netinkamas pasirinkimas, kurio galimai vėliau gailėsitės.

   Į šį faktorių svarbu atsižvelgti itin impulsyviems žmonėms ir apgalvoti, kokie saugikliai padėtų sustoti prieš priimant greitą sprendimą. Nors investicijų srityje greitis yra svarbus, tačiau nelogiški sprendimai vėliau gali priversti skaudžiai nusivilti nesulaukiant norimos grąžos iš investicijų arba galiausiai prarandant visą investuotą sumą.

Užsakymas ŠS Nr. 23-106