Ką daryti netekus danties?

    Tam tikrais atvejais įvykus traumai, nelaimei arba sergant burnos sveikatos ligomis, galima netekti vieno ar kelių dantų. Kyla klausimas, ką tokiu atveju daryti? Šiame straipsnyje, Šv. Kristoforo odontologijos klinikos specialistai pateiks patarimus, kokių veiksmų reikia imtis netekus dantų.

1. Būkite atsargūs

   Visų pirma, kai netenkate danties, stenkitės būti labai atsargūs. Vieta, kurioje buvo dantis, gali būti jautri, todėl reikia stengtis jos neliesti ir nežaloti. Reikėtų vengti fizinio kontakto ir sporto, nes per neatsargumą galite netekti ir šalia esančio danties, kuris praradęs stabilumą gali atsilaisvinti.

2. Atsisakykite tam tikrų maisto produktų

  Rekomenduojame nevalgyti tam tikrų maisto produktų, kurie gali dirginti dantenas arba kelti pavojų gretimiems dantims. Itin kietas, lipnus ar kramtomas maistas gali pažeisti vieną iš gretimų dantų, ir jis gali iškristi. Taip pat, stenkitės nekramtyti su ta vieta, kurioje buvo dantis. Pirmosiomis dienomis kai netenkate dantų, stenkitės rinktis minkštus produktus, pavyzdžiui, jogurtus, košes.

3. Nepraleiskite burnos higienos rutinos

Trūkstant danties burnos higiena yra tokia pat svarbi, kaip likusių sveikų dantų. Valykite dantis kaip įprastai, su šepetėliu ir siūlu.

Kai burnoje trūksta danties, dantų sveikata gali pablogėti:

  • Ant gretimų dantų papildomai kaupiasi apnašos ir dantų akmenys, nes lieka daugiau atviro ploto.
  • Kai trūksta danties, žandikaulio kaulas yra mažiau stimuliuojamas, o laikui bėgant tai gali lemti jo disfunkciją.

4. Apsvarstykite dantų implantaciją

Jeigu netekote vieno ar kelių dantų, geriausias sprendimo būdas yra dantų implantacija.

Implantas – nedidelis varžtelis, pakeičiantis trūkstamo danties šaknį. Implantui sugijus, ant jo yra prisukamas dirbtinis dantis, vadinamas vainikėliu.

Dantų implantų vainkėliai yra gaminami taip, kad atitiktų jūsų natūralių dantų išvaizdą ir spalvą. Tinkamai prižiūrimi dantų implantai gali laikyti visą gyvenimą. Palyginimui, pavyzdžiui, dantų protezai gali laikyti tik 5-10 metų, o vėliau juos reikia keisti. Vieno ar kelių dantų atkūrimas implantais jums gali garantuoti sugrįžusią pilnavertę kramtymo funkciją ir galimybę vėl džiaugtis savo mėgstamiausiu maistu.

Taigi, tikimės, kad ši informacija jums buvo naudinga. Jeigu svajojate vėl turėti sveiką ir gražią šypseną, rekomenduojame apsvarstyti dantų implantacijos galimybę. Norite sužinoti daugiau informacijos? Kviečiame apsilankyti mūsų klinikoje ir gauti profesionalią konsultaciją.

Užsakymas ŠS Nr. 23-110