Rajono biudžeto svarstymas: miestui – pyragas, kaimui – tik trupiniai?

ANNA KUZNECOVIENĖ, LSDP frakcijos Širvintų rajono savivaldybės taryboje narė, Širvintų socialdemokratė

/ ANNA KUZNECOVIENĖ, LSDP frakcijos Širvintų rajono savivaldybės taryboje narė, Širvintų socialdemokratė /

  Prasideda Širvintų rajono 2024 metų biudžeto svarstymas. Širvintų socialdemokratų nuomone biudžetas, švelniai tariant, turi trūkumų, todėl skelbiame straipsnių ciklą šia tema.

  Trijuose ankstesniuose straipsniuose rašėme kaip „sutaupėme“ ir „išleidome“ dalį rajono biudžeto pinigų. Šį kartą paliesime vieną opiausių ir labiausiai įsisenėjusių problemų.

Miestui – pyragas, kaimui – tik trupiniai?

  Perfrazuojant: „sena kaip Širvintos problema“. Dar tiksliau: „sena kaip Širvintos, valdant merei, problema“.

  Jau daugybę metų žmonės tyliau ar garsiau baksnoja į kaimų skurdesius ir į miesto spindesį. Vis garsiau Širvintos yra lyginamos su tokia autoritarine šalimi, kurios vardo net nesinori minėti, kurioje irgi beveik viskas skirta sostinei ir tik šiek tiek regionams. Įdomiai taip gaunasi: Regionų partijai nusispjauti ant kaimiškųjų rajono regionų.

  Ir čia nereikia nieko grąžinti ar sodrinti – viską pasako skaičiai. Taigi: imame rajono biudžeto projektą ir 03 programos (Infrastruktūros ir verslo aplinkos tobulinimo programa) 5.1.1.1. (miesto tvarkymo darbai ir kapinių priežiūra) eilutėse matome 825,4 tūkstančio eurų, skirtų miestui ir tik po 7,5-22,4 tūkstančius eurų seniūnijoms. Taip: beveik milijonas miestui ir, tarkim, Musninkams – septyni su puse tūkstantėlio.

  Kyla klausimas: ko tas kaimo gyventojas taip nusikalto, kad turi maitintis tik trupinėliais nuo “persiėdusio” miestiečio stalo. Kodėl mes turime visada iščiustytą miesto aikštę ir neturime kuo išvalyti sniego Kernavėje?

  Taigi, mes siūlome:

  Sumažinti 03 programos (Infrastruktūros ir verslo aplinkos tobulinimo programa) 5.1.1.1. (funkcinės klasifikacijos kodas) Miesto tvarkymo darbų ir kapinių priežiūrai (iš 2022/2023 m. nepanaudotų lėšų) skirtas lėšas nuo 629 tūkstančių eurų iki 29 tūkstančių eurų.

Taip, siūlome nurėžti 600 tūkstančių eurų. Pastebėkite, kad „nesikėsiname“ į dar 196,4 tūkstančius, kurie liktų miestui.

  Iš šių lėšų (600 tūkst.) siūlome skirti papildomai po 60 tūkstančių kiekvienai seniūnijai, o likusius pinigus panaudoti dar dviem socialiai jautrioms sritims.

  Argumentuodami šį pasiūlymą atkreipiame dėmesį, kad rajono gyventojai piktinasi dėl kaimų ir miesto atskirties, motyvuodami, kad pastaraisiais metais didžioji dalis lėšų nukreipiama miestui, kai tuo tarpu kaimams skiriamų lėšų neužtenka net kasdienėms funkcijoms užtikrinti. Todėl manome, kad sumažinus lėšas miestui ir skyrus jas seniūnijoms, išsispręstų nemaža dalis jau įsisenėjusių jų problemų.

  Kur siūlome panaudoti likusius pinigus skaitykite sekančiame mūsų straipsnyje: Rajono biudžeto svarstymas: kompensacijų mažinimas ir senjorų nuobodulys

  Visą LSDP frakcijos Širvintų rajono savivaldybės taryboje pasiūlymą galite perskaityti paspaudę šią nuorodą: https://sirvintos.lsdp.lt/?p=3243

  Taip pat atkreipiame rajono gyventojų dėmesį, kad remiantis Širvintų rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamento 235 ir 236 punktais, rajono gyventojai gali teikti savo pastabas ir pasiūlymus. Kviečiame nelikti abejingais ir aktyviai dalyvauti.

  Ištrauka iš Širvintų rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamento:

  • Savivaldybės meras sudaro sąlygas patikslintą biudžeto projektą svarstyti Savivaldybės gyventojams paskelbiant patikslinto biudžeto projektą Savivaldybės interneto svetainėje ir informaciją apie parengtą projektą vietinėje spaudoje nurodant, kur ir kaip jie gali susipažinti su projektu. Susipažinimui ir siūlymų ar pastabų teikimui skiriama ne mažiau kaip 7 kalendorinės dienos nuo viešo paskelbimo nurodytais būdais. Savivaldybės gyventojai šiuo laikotarpiu gali teikti pastabas ir pasiūlymus dėl patikslinto biudžeto projekto Savivaldybės merui raštu, elektroniniu paštu savivaldybe@sirvintos.lt arba Savivaldybės interneto svetainėje.
  • Savivaldybės tarybos komitetai svarsto patikslintą biudžeto projektą, atsižvelgdami į Savivaldybės mero pranešimą su apibendrintais Savivaldybės gyventojų pasiūlymais (pastabomis), Savivaldybės tarybos komitetų pasiūlymus bei išvadas, ir priima sprendimą dėl biudžeto projekto teikimo Savivaldybės tarybai tvirtinti.

 

7 thoughts on “Rajono biudžeto svarstymas: miestui – pyragas, kaimui – tik trupiniai?

  • 2024-01-29 at 18:53
    Permalink

    Nekandidatuos mierė į przydentes. Malūnai laukia, keliai, kam tas vargas . Dabar pailsės ir kybs į darbūs

  • 2024-01-28 at 18:26
    Permalink

    Kažkoks Danius įdėjęs skelbimą dėl neišvežamų šiukšlių per 10 min jį panaikino, gavo velnių matomai galimai žinomai nuo ko ( babyborn).
    Taip pat nekelia šš skelbimų dėl darbo paieškos į savo ,,skelbiu žinau ko ieškau,,, , bijo komentarų!!!!

  • 2024-01-28 at 18:08
    Permalink

    Ko nutilo Graužinio dainos? Niekas jo nepasigedot?

  • 2024-01-28 at 18:03
    Permalink

    Kokie žmonės tokia ir valdžia.

  • 2024-01-28 at 15:56
    Permalink

    Ačiū! Turėjom jūsų bendramintį valdžioje, ačiū nereikia!

  • 2024-01-28 at 09:04
    Permalink

    Autobusu bilietu kainas mazintu, toj betvarkei

  • 2024-01-28 at 08:22
    Permalink

    Ar tikrai taip iščiustytas miestas už tokius pinigus? Gal anykščiuose nebuvot kaip susitvarkę? Ko norėjot tą gavot, nereikia verkt

Comments are closed.