Dantų jautrumas: ką svarbu žinoti?

  Dantų jautrumas – dažna problema, su kuria susiduria įvairaus amžiaus žmonės. Tai gali būti laikina būklė ar nuolatinis diskomfortas, keliantis nepatogumų kasdieniame gyvenime. Bet koks šalto, karšto, saldaus ar rūgštaus maisto sukeliamas diskomfortas gali būti ženklas, kad jūsų dantims reikia pagalbos.

Kas sukelia dantų jautrumą?

  Dantų jautrumą dažniausiai sukelia dantenų atsitraukimas arba emalio nusidėvėjimas. Dėl šių priežasčių atsiveria dentino kanalėliai, per kuriuos dirgikliai pasiekia danties nervą. Tai sukelia nemalonų jautrumo pojūtį. Dantų jautrumas gali atsirasti ir dėl kitų priežasčių, pavyzdžiui, ėduonies, plombų būklės pablogėjimo, dantų įtrūkimų ar net po dantų balinimo procedūrų.

Kaip sumažinti dantų jautrumą?

  Vienas iš pagrindinių būdų – tinkama burnos higiena. Rekomenduojama naudoti specialias dantų pastas, skirtas jautriems dantims, kurios padeda apsaugoti dentino kanalėlius ir mažina jautrumą. Taip pat svarbu taisyklingai valyti dantis, nenaudoti per daug jėgos, kad nesusidėvėtų dantų emalis, ir nedirginti dantenų.

Odontologo konsultacijos svarba

  Jei dantų jautrumas tampa nuolatiniu arba intensyvėja, svarbu kreiptis į odontologą. Profesionalas gali nustatyti jautrumo priežastį ir sudaryti individualų gydymo planą. Kartais gali prireikti specialių procedūrų, tokių kaip dantų fluoravimas ar net kanalų gydymas mikroskopu, jei problema susijusi su uždegimu ar infekcija danties viduje.

Prevencija ir gydymo metodai

  Norint išvengti dantų jautrumo arba sumažinti jo intensyvumą, svarbu ne tik užtikrinti tinkamą burnos higieną, bet ir atkreipti dėmesį į mitybą. Rekomenduojama vengti per daug rūgščių ar labai šaltų, karštų produktų. Be to, odontologas gali pasiūlyti naudoti specialius tarpdančių šepetėlius ar siūlus, kad būtų išvengta dantenų atsitraukimo.

   Dantų jautrumas gali būti ne tik nepatogumas, bet ir signalas apie rimtesnes sveikatos problemas. Atminkite, kad tinkamas požiūris į burnos higieną ir reguliarūs apsilankymai pas odontologą – tai, kas padeda išlaikyti sveiką šypseną ir išvengti nemalonių pojūčių. Taigi, neignoruokite dantų jautrumo ir aktyviai rūpinkitės savo burnos sveikata.

Užsakymas ŠS Nr. 24-25-1

Parašykite komentarą

*

code