Ar Širvintų mieste suklestės botanikos sodas?

  Vasario mėnesio pradžioje kilo tam tikrų abejonių dėl pirkimo pagal Širvintų rajono savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialiąją programą, todėl nusiunčiau paklausimą Širvintų rajono savivaldybės administracijai, kad išsklaidytų abejones, pateiktų pirkimo dokumentus ir pan. Atrodytų, normali praktika demokratinėje savivaldybėje, bet čia juk Širvintos…

  Labiausiai nustebino vieno rajono spaudos organo straipsnis, kuriame pašaipiai buvau raginamas skaičiuoti medžius. Galiu klysti, bet panašu, kad informacija iš savivaldybės „nutekėjo“ tris kartus greičiau nei gavau oficialų atsakymą.

  Standartiškai, beveik po mėnesio, beveik besibaigiant įstatyme numatytam terminui (normali praktika, atsakant bent jau į mano paklausimus) gavau atsakymą ir galimybę susipažinti su dokumentais. Kilo tam tikrų klausimų, nusiunčiau kelis paklausimus specialistams, kad gaučiau informaciją ir prieš kažką viešindamas turėčiau kuo remtis. Laukiau atsakymų ir…

  Paskutinio. kovo 28 d. savivaldybės Tarybos posėdžio metu net pati rajono valdovė susirūpino ar jau pavyko suskaičiuoti ir išmatuoti medžius?

  Hmm… Kas gi su tais medžiais negerai? Jei net pati merė rūpinasi, reikia gi padėti ir išsiaiškinti. Dar nesu gavęs visų atsakymų į savo klausimus, bet pasidalinsiu ką pavyko sužinoti.  Aptarsiu tik 4 pirkimus (sąskaitas) iš vienos ir tos pačios įmonės: MB Pagirių medelynas.

Medžių pirkimas

  Jau vasario pradžioje, tik gavus pirmus dokumentus į akis krito „įdomumai“ pačiame pirkimo procese ir, žinoma, kaina. Iš karto nuraminsiu, kad pagal Viešųjų pirkimų tarnybos išaiškinimą, įstatymai ir tvarkos nebuvo pažeisti.

  2023 metų balandžio 14 dieną savivaldybė įsigijo medžių už 5425€, po trijų dienų dar už 5520€. Atrodo keista, kad visas pirkimas nevykdomas iš karto, o vyksta du pirkimai už labai panašias sumas? Tikriausiai sutapimas, bet vykdant pirkimus iki 5000€ (be PVM) nebūtina sudaryti rašytinų sutarčių. Ar buvo sudaryta nors viena tokia sutartis? Atspėjote, visos sutartys sudarytos žodžiu.

  Tų pačių metų gegužės 8 d. ir rugsėjo 25 d. įvyko dar du pirkimai (už 1360€ ir 3049€). Žinoma, sutarta žodžiu.

  Bendra medžių pirkimų iš tos pačios įmonės suma: kiek daugiau nei 15 350€. Tikriausiai irgi visiškas sutapimas, kad, atmetus PVM, 15 000€ riba nebuvo viršyta, nes Mažos vertės pirkimų tvarkos aprašo 24.2.1. p. nuostatos numato, kad neskelbiama apklausa gali būti vykdoma, jei numatoma pirkimo sutarties vertė neviršija 15 000€ (be PVM).

Galbūt keista, kad trijų dienų laikotarpyje vykdomi du pirkimai už beveik „ribines“ sumas, o bendra suma irgi beveik „ribinė’, bet jos neviršija? Bet juk „vsio zakono“.

  Kyla klausimas: kodėl, galimai, buvo vengiama sudaryti rašytines sutartis ar skelbti normalų viešąjį pirkimą? Deja, manau, kad niekas į tai neatsakys, juk viskas pagal tvarkas ir įstatymą…

Medžių kaina

  Iš tos pačios įmonės Širvintų rajono savivaldybė 2023 metais įsigijo 80 medžių už apytiksliai 15350€. Vidutiniškai po 191€ už medį. Jei tiksliau (kainos apvalintos):

Juodosios pušys –  6 vnt.  po 79€

Ožekšnis sparnuotasis Compactus –  9 vnt. po 99€

Tulpmedis – 8 vnt. po 203€

Sakura Kanzan – 7 vnt. po 203€

Beržas himalajinis – 12 vnt. po 320€

Ieva virgininė – 7 vnt. po 240€

Klevas totorinis – 12 vnt. po 175€

Klevas platanalapis – 12 vnt. po 175€

Ąžuolas pelkinis – 12 vnt. po 175€

  Sunku būtų paklausti ar tai brangu? Kaina gali priklausyti nuo medžio amžiaus, dydžio, šaknų sistemos ir t.t.  Žinoma, gali būti visiškas sutapimas, kad šiuo metu beveik tokią pačią (kiek aukštesnę) sakurą galima įsigyti bent du kartus pigiau, juk, galbūt, pernai rinkos kainos buvo visai kitokios… Įdomu, kiek žmonių sau pirktųsi medžius už tokią kainą? Ar tikrai mums reikia tokių medžių? Kas sprendžia ko ir už kiek reikia miestui? Ar ne geriau būtų pirkti mažesnius, bet gerokai pigesnius medžius? Juk net ir už tokią kainą ne visi peržiemojo…

  O gal Širvintų savivaldybė turiu genialų slaptą planą? Paversti miestą dideliu botanikos sodu? Graži mintis – įsivaizduokite: turistai plūstų miniomis, vaikščiotų po miestelį ir kiekviename kampe grožėtųsi vis kitomis medžių, krūmų, augalų kolekcijoms… Vietinis verslas klestėtų, kurtųsi naujos darbo vietos, atsirastų naujos pramogos, traukos centrai, dygtų nauji viešbučiai, restoranai… Miestas augtų kaip ant mielių…

  Ai, taip, teisingai – miestas. Kaip pastebėjote – iš visos šitos medžių kolekcijos kaimiškoms vietovėms „nenukrito“ nieko. O kam? Kaime maža medžių?

Medžių skaičiuoklė

    Kadangi buvau taip raginamas, nusprendžiau vis tik paskaičiuoti tuos medžius.

   Pripažinsiu, kad nesu medžių žinovas ir norėjau bent jau palaukti, kol jie sužaliuos, bet nenoriu gauti trečio paraginimo, tad ryžausi paskaičiuoti ką bent jau tikrai galiu pažinti… Teisybę pasakius, kadangi taip buvau raginamas, maniau, kad tikrai viskas bus taip, kaip turi būti. Bet…

   Iš turėjusių būti šešių pušų, radau tik keturias, iš kurių viena „nelabai gyva“. Tiesa, tikrai galėjau tų dviejų nepastebėti ir suklysti, juk Plento gatvė nėra labai trumpa.

   Prie stoties turėjo būti devyni ožekšniai, ir vėl pritrūko dviejų, bet ir vėl galiu klysti…

   Na gerai, sakuras tikrai pažįstu ir Jaunimo sodas nėra toks didelis. Tikėjausi greitai rasti tas septynias vyšnaites ir gailėjausi, kad dar jos nežydi, bet… Radau tik penkias. Kas per …? Senokai buvau Jaunimo sode, todėl neskubėdamas praėjau tris ratus. Nieko. Kur pasislėpė tos dvi gražuolės?

   Labai gali būti, kad esu neatidus ir t.t. Tikrai nenorėčiau patikėti, kad dalis medžių auga kažkur kitur ar jų iš viso nebuvo. Todėl siūlau pažaisti žaidimą „Medžių skaičiuoklė“. Taisyklės labai paprastos: išvardytose gatvėse raskite nurodytą kiekį nurodytų medžių:

  Juodoji pušis Plento g. 6 vnt., Ožekšnis sparnuotasis Compactus prie stoties – 9 vnt, Tulpmedis prie naujojo baseino – 8 vnt., Sakura Kanzan Jaunimo sode – 7 vnt., Himalajinis beržas Upelio g. – 6 vnt. ir P.Cvirkos g. – 6 vnt., Virgininė ieva Upelio g. 3 vnt. ir P.Cvirkos g. 4 vnt., Totorinis ir platanalapis beržai Upelio g. po 3 vnt., Kalnalaukio g. po 6 vnt., P.Cvirkos g. po 3 vnt., Pelkinis ąžuolas Briedžių take – 7 vnt.

   Sėkmės!

  Jei galite. pasidalinkite savo rezultatais o aš pasistengsiu sugrįžti medžiams sužaliavus.

Širvintų rajono savivaldybės tarybos narys

Saulius Voveris

6 thoughts on “Ar Širvintų mieste suklestės botanikos sodas?

  • 2024-04-03 at 09:06
    Permalink

    Juokinga. Živilė savo nuotraukas deda į socialinius tinklus ir reklamuoja, kad Širvintos turistinis miestelis. Turistai tik išėję iš miesto centro, kojų neišsisukite.
    Živilė jau nori pabėgti iš Širvintų, kadangi jai neduoda milijonų, o kaip tada reklamuotis. Jau laikas bėgti, nes pasodinti likusieji medžiai gali nudžiūti. Faktas prie Zibalų kelio kuro kolonėlės 99 proc. pušelių išdžiūvo. Kad būtų smulkus verslas vykdomas rajone Živilė nepajudino nei piršto.

  • 2024-03-31 at 08:43
    Permalink

    Noriu palinkėti valdžiai susikaupti ir dirbti liaudžiai. Nedovanoti gvazdikų armijos dienos progą, nevaikyti pavaldinių iki nualpimo, nevogti eglaičių ir kito turto, nesakyti netiesos, nešmeižti. Vertinkite ką turite ir nelaikykite žmonių daiktais , kuriuos galima keisti. Vertinkit gyvenimą, nes jis vienas toks tėra

  • 2024-03-29 at 21:15
    Permalink

    Kas vyksta šš. Šiandien nualpo darbininkė. Ką galvoja žp ir jos motina ???? Baisu kas vyksta!!! Kirk tęsis bardelis rajone ir patyčios???? Ar to verti gyventojai, kurie susirūpinę savo problemomis ir leidžia tokioms šalav…ms naudoti žmones kaip vergus???? Ar šš vadovė kvaiša, nematanti kad žmones bėga????

  • 2024-03-29 at 12:17
    Permalink

    Gerai kai yra kas nebijo tiesą pasakyti ir pasidomėti. O Vaclovui ne tik kad gyvatės bet ir didesnes bjaurybės iš burnos šokinėja. Pabūkit bent prieš šventes be pagiežos.

  • 2024-03-29 at 10:23
    Permalink

    Ei nulėpausiai ekspertai, gal geriau patylėkit, o išeikit pavaikščiokit ir pasidžiaukit pavasarių. Iš jūsų lūpų vien gyvatės bėgioja.

  • 2024-03-29 at 07:38
    Permalink

    Gal reikia pažiūrėti kieme pas …..?

Parašykite komentarą

*

code