Populiariausi prancūziški desertai, kuriais mėgaujamasi visame pasaulyje

   Išskirtiniai skoniai, derantys su prabanga ir nuostabiu pateikimu – visi konditerijos gaminių mėgėjai žino, kad prancūziški desertai niekada nenuvilia. Prancūziškų kepinių tradicijos tęsiasi jau ne vieną šimtmetį, o daugelis klasikinių desertų ir šiandien skanaujami mūsų šalyje. Nuo šviežių sviestinių kruasanų iki burnoje tirpstančių migdolinių sausainių macarons – prancūziški desertai – tikri meno kūriniai, kuriems pagaminti reikia ne tik aukščiausios kokybės ingredientų, bet ir tikslumo, laiko ir šiek tiek kantrybės.

  Visgi norintiems išmokti pasigaminti prancūziškų skanėstų ir nustebinti savo šeimą ar draugus neverta išsigąsti. Šiandien kiekvienas, sekdamas receptus, ekspertų patarimus ir kaupdamas patirtį, gali tapti tikru konditerijos šefu! Štai keletas populiariausių prancūziškų desertų, kuriuos galite pasigaminti patys – tik išsirinkite kepimo formą, gaminimo rinkinį ar priedų desertams ruošti FORMADORE iš aukščiausios kokybės medžiagų, kurios užtikrina, kad kepiniai nelips prie formos, o tai padės išlaikyti nepriekaištingą kepinių išvaizdą.

  1. Macarons sausainiai

  Ar žinojote, kad šiandien Paryžiaus kavinukių simboliu tituluojami macarons sausainiai iš tiesų buvo pradėti kepti Italijoje dar VIII amžiuje? Visgi itališkoji šių migdolinių sausainių versija buvo kur kas paprastesnė, o prancūzams ji pasirodė pernelyg saldi. Tik XVI a. prancūzų konditeris Pierre Desfontaines sugalvojo naują šio deserto formą: macaron tapo dvigubu sausainiu, perteptu mažiau saldžiu kreminiu įdaru, kuris išgarsino konditerio senelio įkurtą „Ladurée“ konditeriją, veikiančią iki šių dienų. Šie spalvingi migdoliniai sausainiai vilioja savo skonių įvairove: nuo klasikinės vanilės ir pistacijų iki sūdytos karamelės ir švelniai kartaus matcha skonio – macarons sausainiai nepaliks abejingų.

  Kad pasigamintumėte šiuos sausainius, jums prireiks migdolų miltų, cukraus pudros, kiaušinių baltymų, cukraus ir trupučio vanilės ekstrakto. Pertepimas įprastai gaminamas riebios grietinėlės pagrindu.

  1. Eklerai

   Šie pailgi pyragaičiai, užpildyti plakta grietinėle, karamele ar kitu kreminiu įdaru, yra dar vienas mėgstamas desertas Prancūzijoje ir už jos ribų. Spėjama, kad ekleras, kokį žinome šiandien, buvo patobulintas prancūzų konditerijos šefo Marie-Antoine Carême, gyvenusio XIX amžiaus pradžioje. Įdomu ir tai, kad šio pyragaičio pavadinimas „éclair“ yra kilęs iš prancūziško žodžio „žaibas“, kuris, kaip manoma, siejamas su greičiu – juk šis desertas toks gardus, kad norisi kuo greičiau suvalgyti!

   Bėgant metams buvo sukurta daugybe šio ikoniškojo deserto variantų ir skonių derinių, tačiau klasikinius prancūziškus pyragaičius galite nesunkiai pasigaminti iš plikytos tešlos ir plaktos riebios grietinėlės įdarui.

  1. Kanelės

  Kanelės – tai nedideli cilindro formos prancūziški pyragaičiai karamelizuota pluta, kuri atsiranda dėl didelio cukraus kiekio tešloje ir kepimo aukštoje temperatūroje. Spėjama, kad šis dieviško skonio desertas buvo sukurtas XVIII amžiuje Bordo regione: tuo metu vyno gamyboje buvo naudojami kiaušinių baltymai, kad vynas taptų skaidresnis, o vienuolės, svarstydamos, ką daryti su likusiais kiaušinių tryniais, juos pavertė pagrindiniu kanelių ingredientu.

  Šiandien tradicinės kanelės gaminamos iš tešlos, kurią sudaro pienas, cukrus, miltai, kiaušiniai ir vanilė. Tešla dažnai pagardinama romu ir paliekama per naktį, kad išryškėtų savitas kanelių skonis. Svarbu pabrėžti, kad kanelės kepamos specialiose formose, kurios yra būtinos norint pasiekti tobulą cilindro formą ir karamelizuotą plutą. Aukščiausios kokybės silikono kepimo formą, kuri atlaikys ekstremalius temperatūros svyravimus ir užtikrins saugų gaminimą, galite įsigyti čia.

  1. Krembriulė (Crème brûlée)

  Šis kreminis desertas, padengtas karamelizuoto cukraus sluoksniu, yra laikomas visiška klasika. Išvertus iš prancūzų kalbos „crème brûlée“ reiškia „sudegęs kremas“ – nuostabaus skonio desertas leidžia pasimėgauti prabangiais švelnios vanilės kremo ir traškaus karamelizuoto cukraus skoniais, o dar nuostabiau tai, kad šį desertą nesunkiai pasigaminsite namuose!

   Tradiciniai krembriulė ingredientai yra kiaušinių tryniai, cukrus, grietinėlė ir vanilė. Paruošus kremą, jis supilamas į atskiras formeles ir kepamas vandens vonelėje, kad būtų užtikrintas švelnus ir tolygus kepimas. Vėliau ant atšaldyto kremo tolygiai pabarstomas granuliuoto cukraus sluoksnis, kuris, naudojant virtuvinį degiklį, karamelizuojamas, kol ant viršaus susidaro plona, traški plutelė. Taip sukuriamas kontrastas tarp kreminės konsistencijos ir traškios, auksinės cukraus plutos.

  1. Madlenos

  Nepaprastai skanūs sviestiniai biskvito pyragaičiai, primenantys jūros kriaukles, yra klasikinis prancūziškas desertas, vis dažniau randamas ir Lietuvoje. Šie lengvos ir purios tekstūros pyragaičiai Prancūzijoje išpopuliarėjo po to, kai XVIII a., pasak legendos, konditerijos šefės Madeleine Paulmier sukurti desertai buvo patiekti Lenkijos karaliui Stanislovui I jo apsilankymo Lotaringijos regione metu. Nuo to laiko šis puikus desertas tapo mėgstamu prancūzišku desertu prie kavos, kuriuo mėgaujamasi visame pasaulyje.

  Paprastai madlenos gaminamos paprastai: iš miltų, cukraus, kiaušinių, sviesto ir kvapiųjų medžiagų, tokių kaip citrinos žievelė arba vanilės ekstraktas, o išskirtinumo šiam desertui suteikia elegantiška forma, kuriai išgauti reikalinga speciali madlenų kepimo skardelė.

  Tad visą pasaulį užkariavę prancūziški desertai gali lengvai atsidurti ir jūsų namuose – atnaujinkite savo virtuvės inventorių ir leiskite sau eksperimentuoti.

Užsakymas ŠS Nr. 24-34-1

Parašykite komentarą

*

code