Tinginys, kurio recepto prašys net gurmanai – paprasta ir pigi idėja Kalėdų stalui

2025-12-23

Kalėdos – metas, kuris džiugina ne tik šventine nuotaika, bet ir patiekalų, o ypač desertų, gausa. „Instagram“ platformoje sparčiai populiarėjantis receptų kūrėjas Andrius Šimulynas (@andriushim) šiemet pristato kalėdinių receptų seriją, kurioje su visiškai pigiais patobulinimais atgaivina smaližiams gerai pažįstamus desertus, suteikdamas jiems netikėtų modernių prisilietimų. Vienas tokių – gurmaniškas tinginys, kuris iš paprasto deserto tampa elegantišku šventės akcentu.

Pasak prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, pirkėjai mėgsta eksperimentuoti neapleisdami tradicijų. „Pastebime, kad šventėms lietuviai ieško būdų, kaip išlaikyti pažįstamus skonius, bet patiekti juos naujai. Tai leidžia atrasti modernių ingredientų derinius, kurie praturtina tradicinius receptus ir suteikia jiems šventiškumo. Todėl prieš šventes smarkiai išauga ne tik kūčiukų, bet ir įdomesnių saldumynų paklausa – pradedant turkiška baklava ir baigiant konditerių žiemos šventėms puoštais tortais“, – sako G. Kitovė.

Tinginys – visiems pažįstamas desertas, kurio pagaminimui nereikia nei daug išlaidų, nei didelių pastangų. Bet A. Šimulynas pasakoja, kad jam idėja gimė norint parodyti, kad šis visų nuo mažens mėgstamas skanėstas gali sužavėti ir gurmanus, jei panaudosite įdomesnius ingredientus. Tai paprastas, lengvas ir tikrai visiems, net pradedantiesiems kulinarams, įkandamas receptas.

Originalus akcentas tradiciniam desertui

Šį kartą Andrius siūlo rinktis ne įprastus sausainius, o trijų rūšių skanėstus: citrininius su baltu šokoladu, su lazdyno riešutais ir šokolado įdaru bei minkštus su pienišku, tamsiu ir baltu šokoladu. Gardumui pridedamos pistacijos ir liofilizuotos braškės – jos suteiks spalvų ir subtilaus skonio.

„Artėjant šventėms visada ieškau receptų, kurie nustebintų neblogai išlepintą šeimyną. Ne paslaptis, kad kasmet tai vis sunkesnė užduotis. Tinginys man patinka dėl paprastumo, bet šį kartą norėjosi jį nušviesti naujomis spalvomis – kad atrodytų išskirtinai ir būtų šventiškas. Pakeitus kelis ingredientus, rezultatas nustebino net mane patį“, – paeksperimentuoti kviečia Andrius.

Originaliais receptais instagrame žavintis A. Šimulynas dalijasi idėjomis: įprastus tinginio ingredientus galima praturtinti įkvėpimo semiantis iš tolimo lietuviškojo skanėsto giminaičio – itališko „Salame di cioccolato“. Šis desertas, lietuviškai vadinamas šokoladiniu saliamu, gaminamas iš sausainių, kakavos, riešutų ir sviesto, o ypatingai gaivų poskonį jam suteikia apelsino žievelė.

„Mano recepte šią gaivumo funkciją atlieka liofilizuotos braškės – jos suteikia spalvų ir subtilaus rūgštumo, o pistacijos prideda traškumo. Tai būdas sukurti modernią klasikos interpretaciją“, – sako Andrius.

Gurmaniško tinginio receptas

Porcijos: 8
Gaminimo laikas: apie 20 min. + šaldymas per naktį

Reikės:

  • 200 g citrininių sausainių su baltu šokoladu,
  • 120 g sausainių su lazdyno riešutais ir šokolado įdaru,
  • 120 g minkštų sausainių su pienišku, tamsiu ir baltu šokoladu,
  • 1 skardinė (385 g) saldinto kondensuoto pieno,
  • 5 v. š. kakavos (40 g),
  • saujos pistacijų (be luobelių),
  • saujos liofilizuotų braškių (ar kitų uogų),
  • cukraus pudros pabarstymui,
  • maistinės plėvelės.

Gaminame:

  1. Ištirpinkite sviestą, supilkite kondensuotą pieną ir kakavą, gerai išmaišykite.
  2. Sausainius sulaužykite į 4–5 dalis, užpilkite šokoladine mase ir išmaišykite.
  3. Įmaišykite riešutus ir uogas.
  4. Sudėkite ant plėvelės, tvirtai susukite į „dešrą“, užvyniokite galus ir palikite šaldytuve per naktį.
  5. Ištraukus apibarstykite cukraus pudra ir pjaustykite. Skanaus!

Įkeliama

Parašykite komentarą

Žemiau esančiame lange parašykite savo komentarą

Rašydami komentarą prisiimate visą atsakomybę dėl galimų pasekmių. Komentuokite atsakingai!