Kaip Širvintų gydymo įstaigos pasirengusios epidemijai?

Asociatyvinė nuotrauka

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

   Praėjusią savaitę sulaukėme skambučio. Žmogus prisipažįsta, kad buvo vežamas tirtis dėl covid-19. Skambinimo metu vis dar laukė atsakymo. Tačiau jis stebėjosi, kad vairuotojas, jį vežęs į Vilnių, nevilkėjo kombinezono. “Kaukės, pirštinės ir ta plėvelės pertvara. Viskas. O juk prieš mane greičiausiai vežė kitą asmenį. Jei aš ir nesergu, tai galėjo vairuotojas užsikrėsti ir vėliau kelionės metu mane užkrėsti. Juk važiavome valandą į vieną pusę ir tiek pat atgal.” Skambinusysis pasakojo, kad pavasarį matė tuos pačius vairuotojus, kaip jie atvyko paimti kaimynės ir vilkėjo kombinezonus. Žmogus stebėjosi, kad vairuotojams ir patiems yra nesaugu taip vežti asmenis, kurie vis tik įtariami užsikrėtę. Tačiau čia pat priduria: “O gal jiems tiesiog niekas neskiria papildomos apsaugos?”

   Būtent šis skambutis ir paskatino pasidomėti, kokia situacija yra rajone ir kokie reikalavimai vairuotojų apsaugai. Juo labiau, kad mūsų rajone jau ir karantinas paskelbtas.

Širvintų ligoninei nėra priskirta funkcija gydyti koronavirusu sergančius pacientus

     VšĮ Širvintų ligoninė administracijos atsakymai:

1. Ar ligoninė yra aprūpinta apsaugos priemonėmis medikams, kitiems darbuotojams? Kiek ir kokių jų turite bei kuriam laikui jų turėtų pakakti?

Šiuo metu įstaiga turi sukaupusi  pakankamai asmens sveikatos apsaugos priemonių, saugiam paslaugų teikimui.

Daugėjant Covid-19 susirgimų atvejų, VšĮ Širvintų ligoninėje  visą laiką buvo griežtai ribojamas gulinčių skyriuose pacientų lankymas. Dabar, paskelbus karantiną, pagal Operacijų centro nurodymus, lankymas yra uždraustas.

Paslaugos ambulatorinėje konsultacinėje poliklinikoje, masažai ir kineziterapija teikiami griežtai pagal registracijos laiką.
Savo pacientų reikalaujame į įstaiga užeiti jau teisingai užsidėjus apsauginę kaukę. Įėjus prašome atlikti rankų dezinfekciją ir užeiti į registratūrą. Registratūroje privaloma užpildyti epidemiologinę deklaraciją ir pamatuoti temperatūra.

2. Ar ligoninė pasirengusi priimti asmenis, sergančius covid-19? Kiek yra vietų? Ar apmokytas personalas?

VšĮ Širvintų ligoninei nėra priskirta funkcija gydyti koronavirusu sergančius pacientus. Todėl jei žmogui jau yra patvirtintas Covid-19 arba yra būdingi šiai ligai simptomai,  Širvintų ligoninėje jis nebus stacionarizuojamas.

3. Ligoninė veža kontaktus turėjusius tirtis. Kaip saugomi vairuotojai? Juk jie kelionėje valandą būna toje pačioje patalpoje (automobilyje) su galimai sergančiais.

VšĮ Širvintų ligoninė turinčių tirtis dėl koronaviruso asmenų tyrimams neveža, tačiau ekstra atvejams Širvintų r. savivaldybė dar pavasarį skyrė  pritaikytą automobilį ir apsaugos priemonių tam, kad  vairuotojai veždami karščiuojantį  pacientą su būdingais virusinei ligai simptomais, būtų saugūs. T.y. automobilyje keleivių vietos yra izoliacinėmis priemonėmis atskirtos nuo vairuotojo, po tokių pacientų vežimo, automobilis yra dezinfekuojamas, vairuotojai aprūpinti apsauginėmis priemonėmis ir drabužiais.

PSPC Stengiasi visas įmanomas paslaugas suteikti nuotoliniu būdu

PSPC laikinai einanti pareigas direktorė Elona Pečiukaitienė:

1. Ar įstaiga yra aprūpinta apsaugos priemonėmis medikams, kitiems darbuotojams? Kiek ir kokių jų turite bei kuriam laikui jų turėtų pakakti?

Šiuo metu įstaiga turi sukaupusi  pakankamai asmens sveikatos apsaugos priemonių, saugiam paslaugų teikimui.

2. PSPC veža kontaktus turėjusius ir galimai sergančius tirtis. Kaip saugomi vairuotojai? Juk jie kelionėje valandą būna toje pačioje patalpoje (automobilyje) su galimai sergančiais.

Širvintų r. savivaldybė dar pavasarį skyrė  pritaikytą automobilį ir apsaugos priemonių tam, kad  vairuotojai veždami karščiuojantį  pacientą su būdingais virusinei ligai simptomais, būtų saugūs – automobilyje keleivių vietos yra izoliacinėmis priemonėmis atskirtos nuo vairuotojo, po tokių pacientų vežimo, automobilis yra dezinfekuojamas, vairuotojai aprūpinti apsauginėmis priemonėmis ir drabužiais.

3. Kiek per dieną (galėtų būti kelių skirtingų dienų skaičiai) tokių galimai sergančių vairuotojai nuveža ir parveža? 

Paskutinę savaitę 1 kartą per dieną tenka važiuoti.

4. Kaip priimami pacientai dabar, kai paskelbtas karantinas?

Daugėjant Covid-19 susirgimų atvejų, stengiamės, šiuo metu visas įmanomas paslaugas suteikti nuotoliniu būdu, kad pacientui reikėtų kontaktinei konsultacijai ateiti į įstaigą,  tik tada kai būtina.  Kontaktinei konsultacijai pacientai laukiami atvykstant ne anksčiau kaip 10 min prieš  paskirtą laiką. Pacientas privalo dėvėti apsauginę kaukę viso vizito į įstaigą metu, dezinfekuoti rankas.  Pacientai, turintys kvėpavimo takų infekcijos požymių, kontaktavę su sergančiaisiais COVID-19, ar užsieniečiais arba saviizoliacijoje esančiais žmonėmis, privalo iš anksto telefonu informuoti įstaigos darbuotojus. Atvykusiems pacientams  matuojama kūno temperatūra, tikrinami registracijos duomenys.

 Saugokime save ir kitus.

SAM: Vežant pacientą į mobilų punktą, kombinezonas vairuotojui nebūtinas

     SAM Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis paaiškino:

Jeigu į COVID-19 patikros punktą asmuo vežamas automobiliu, tiek vairuotojas, tiek keleivis turi dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones. Siekiant užtikrinti kiek įmanoma didesnį atstumą tarp vairuotojo ir keleivio, galimai užsikrėtęs koronaviruso infekcija žmogus turėtų sėdėti ant galinės sėdynės šachmatų principu, t. y. ne už vairuotojo, o įstrižai salono.

Kombinezonas nebūtinas.

Važiavimo ir pavežėjimo į patikros punktą taisyklės yra pateikiamos Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime spaudai:

https://sam.lrv.lt/lt/naujienos/sam-primena-kokiais-budais-galima-pasiekti-mobilius-punktus

****

    Smagu, kad skaitytojai domisi ir rūpinasi. To iš Jūsų tikimės ir ateityje. O mes stengsimės išsiaiškinti. Juk klausti nėra gėda. Geriau pasitikslinti, negu abejoti ir nerimauti dėl savo saugumo.

     Būkime sveiki.

4 thoughts on “Kaip Širvintų gydymo įstaigos pasirengusios epidemijai?

  • 2020-11-04 at 06:29
    Permalink

    Pakilo temperatūra, dusulys, kosulys. Paskambinau šeimos gydytojai, bėgyje valandos buvau užregistruota karštoje klinikoje ir Širvintose priėmime buvo paimti tepinėliai ir kraujo tyrimai. Dėkoju gydytojai Daliai Vilkevičienei, niekur nereikėjo važiuoti. O po saviizoliacijos, jau kita kalba. reikia pačiam registruotis bendruoju 1808 telefonu, be prošvaisčių. o galėtų būti taip pat, juolab mobilus punktas veiks ir Širvintose.

  • 2020-11-03 at 13:21
    Permalink

    Kodėl per žinias girdime apie tai kokie serga merai ,Seimo nariai, o mieste sklando kalbos jog serga merė ir viena seniūnė, bet tai paslaptis ar baimė pripažinti jog elgtasi neatsakingai rinkimų kampanijos metu????? Mes turime teisę žinoti. Jei tai tik gandai kodėl nesimato ir nesigirdi merės pozicijos apie padėtį rajone?????prisiminkime pirmąją bangą kai ne tik aktyviai informavo apie kiekvieną atvejį, bet ir fcb skelbėsi kaip sekasi karantine po kelionės, kaip dirba nuotoliniu būdu ir t.t .
    O gal merė išvyko į negyvenamą salą, neturi galimybės informuoti mielų šurvintiškių?????
    Tik ar kas atsakys??????????

  • 2020-11-03 at 10:30
    Permalink

    Ar būtina viską apie merę iki triusikų žinoti?

  • 2020-11-03 at 09:40
    Permalink

    Sako, po rinkimų baliaus daug sergančių. Pasidomėkite, ar mūsų brangi merė nesusirgo. Juk vieną ją turim

Comments are closed.