Atnaujinti pirmos pagalbos žinias visada naudinga

  Paskutinę vasaros dieną Širvintų vaikų dienos centre vyko pirmosios pagalbos mokymai, kuriuos, bendradarbiaujant su Lietuvos samariečių bendrijos Vilniaus skyriumi organizavo VšĮ „Globalūs projektai“. Šie mokymai vyko vykdant projektą „Išmok padėti“.

   Mokymų metu dalyviai susipažino ne tik su naujausiais reikalavimais teikiant pirmąją pagalbą, bet ir įgijo praktinių žinių, išgirdo daug naudingų, kasdienėse situacijose pritaikomų patarimų. Dalyvavusieji mokymuose džiaugėsi, kad po mokymų galės atpažinti gyvybei pavojingas situacijas ir gebės efektyviai suteikti gyvybiškai svarbią pagalbą, kol atvyks kvalifikuoti specialistai.

   Mokymu metu aptarti svarbiausi veiksmai žmogui, nudegus, sušalus, sustojus širdžiai, kraujuojant. Mokytasis suteikti pagalbą lūžių atvejais, po skendimo, iškritimo iš aukščio, paspringus. Jei nėra galimybės padėti, svarbu išlaikyti esamą būseną, kad ji neblogėtų, kol atvyks medikai, – susirinkusiems kalbėjo lektorė.

  Ne kartą tokiuose kursuose dalyvavę, bet nuolat atnaujinantys žinias dalyviai akcentavo, kad juos nustebino pasikeitimai teikiant pagalbą. Tai, kas kažkada buvo svarbu, dabar jau yra draudžiama, tad džiaugėsi pasinaudoję proga.

   Mokymuose dalyvavusi šeima džiaugėsi, kad galės vienas kitam pagelbėti, nes gyvenime yra buvę atvejų, kai įvykus nelaimei nežinojo, kaip elgtis.

   Moksleivės džiaugėsi, kad sužinojo naujo ir pažymėjimas galbūt pagelbės, kai mokysis vairuoti.

Visi mokymuose dalyvavusieji džiaugėsi, kad galėjo asmeniškai išbandyti defibriliatoriaus naudojimą ir dabar jausis tvirtai, jei nutiktų nelaimė ir prireiktų jį panaudoti.

  Vyriausia dalyvė kalbėjo, kad ji jaučiasi saugesnė, žinodama, kad bet kada galės pagelbėti nelaimės ištiktam žmogui. Taip ji garsiai svarstė, kad tokias žinias reikėtų nuolat atnaujinti visiems. „Juk niekada nežinai, kam ir kada nutiks bėda, o medikų gali šalia ir nebūti. Nemalonu būtų žinoti, kad dėl tavo nežinojimo mirė žmogus.“- kalbėjo moteris.

Vilma Dainienė, VšĮ „Globalūs projektai“ direktorė

2 thoughts on “Atnaujinti pirmos pagalbos žinias visada naudinga

  • 2021-09-03 at 08:01
    Permalink

    Gaila, kad nebuvo viešo kvietimo. Ir aš būčiau atėjus. Kiekvieno žmogaus pareiga mokėti padėti. Juk gyvybė neįkainojama

  • 2021-09-03 at 07:59
    Permalink

    O per žinias sakė, kad ugniagesiai nesugebėjo sustabdyt kolegai kraujavimo. Žmogus mirė.

Comments are closed.