,,RITERĖS ir HEROJAI” – ,,Aitvarų” vasara

   Šių metų Vaikų dienos centro  ,,Aitvarai” Musninkuose stovyklos laikas  sutapo net su dviem istorinėmis datomis: Durbės mūšio bei Žalgirio mūšio . Todėl sugretindami praeities bei šių dienų gyvenenimo aktualijas pasirinkome stovyklos temą ,,RITERĖS ir HEROJAI”.  Visą savaitę mokėmės  atpažinti savo stiprybes, mokėti jomis džiaugtis ir didžiuotis,  išmokti pasitikėti savo jėgomis bei suprasti, kad kiekvienas kasdieniame gyvenime savo gerais darbais ar poelgiais esame herojus ar riterė.

   Permainingas oras: karštis, liūtys nesugadino nuotaikos bei programos, kuri buvo numatyta. Šiemet stovykla buvo labiau aktyvi nei ankstesnės. Turėjome ilgą, trylikos kilomtrų pėsčiųjų žygį iki Čiobiškio, važiavome į ekskursiją į Kėdainius – susipažinome su miesto bei Radvilų giminės istorija, dalyvavome picų kepimo bei virtinukų gaminimo edukacijoje Sirutiškėse (Kėdainių rajonas), turėjome įspūdingą naktinį žygį, kuris išlieka atminty iki ateinančių metų stovyklos.  Margamai, Dobilaičiai, Varnilai, Pasakoriai – tokios buvo sukurtos keturios giminės, kurios kūrė savo herbą, tradicijas, kultūrą, o paskutinę dieną susirinko į viduramžių puotą. Norint joje dalyvauti reikėjo pagaminti savo giminės patiekalą, parengti meninį-kūrybinį prisitatymą. Grupės visą dieną ruošėsi šventei: gamino maistą, kūrė scenarijus, repetavo, ruošė kostiumus, puošė erdvę puotai.

  Šiemet pas mus viešėjo restauratorius, heraldikos žinovas, prisidėjęs kuriant Musninkų herbą,  Juozas Kalinauskas. Jis papasakojo apie herbo kūrimo plonybes, ypatumus.

  Vaikai turėjo galimybę drauge su Arnoldu ir Aiste pabandyti pažaisti golfą.

  Džiugu, kad drauge su mumis buvo vaikų numylėtiniai bei draugai- jaunieji vadovai-savanoriai Norbert Badalov, Tadas Imbrasas, Greta Paulauskaitė, Gabrielė Morozovaitė, Karina Milinavičiūtė, Linas Paulauskas, Andrius Mačiulaitis, Rokas Vaitkevičius, sėkmingai debiutavo Austėja Povilaitytė bei Greta Jurkūnaitė.

  Pažintinėje-patyriminėje  stovykloje ,,RITERĖS ir HEROJAI“ bendravimas vyko lietuvių ir rusų kalbomis, nes dalyvavo  4 vaikai iš Ukrainos. Tai buvo šioks toks iššūkis visiems, bet pavyko puikiai susidoroti.Iki galo išbuvo du, kitiems dviems broliukams buvo per sunkus išbandymas – jie po poros dienų grįžo pas mamą.

  ,,Aitvarų“ būrys yra fainuoliai: vieni kitus palaiko, moko, sustiprina ir praturtina.  Laikas praleistas drauge buvo vertingas ir prasmingas tiek vaikams, tiek vadovams. Ačiū kiekvienam, kas buvome drauge.

   Gražių ir turiningų vasaros akimirkų!

Musninkų vaikų dienos centro  ,,Aitvarai” informacija

Nuotraukos Lino Paulausko