Patirties sėmėsi Vilkaviškyje

  Žemaitkiemio miestelio ir Valų kaimo bendruomenės patirties sėmėsi Vilkaviškyje.

    Ši kelionė surengta įgyvendinant savivaldybės finansuojamą projektą „Gerieji pavyzdžiai įkvepia“.

    Vilkaviškio rajone aplankyti šiemet Gudkaimio kaime atidaryti bendruomenės savarankiško gyvenimo namai. Šiame pastate kadaise buvo kaimo mokykla, o dabar įrengta 15 butų. Kiekviename – sanitarinis kompleksas, rūsyje skalbykla.

      Žemaitkiemio uždarytos mokyklos pastate yra įsikūręs tik priešmokyklinis skyrius, parengtos ekspozicijos apie Žemaitkiemio gamtą ir žymius žmones, o visa likusi dalis – nenaudojama, todėl planuojama čia įkurti dienos centrą, kuriame būtų vykdomos edukacijos. Viena iš jų – skiautinių siuvimas. Šiuo metu mokyklos patalpose vyksta mokymai, įgyvendinant projektą „Skiautiniuose atgimstanti istorija“, mokymus veda tautodailės meistrė Regina Žvirblienė.

      Norint pasisemti patirties, kaip iš edukacijų bendruomenė gali gauti lėšų, vykta į Virbalių kaimo bendruomenę. Ten senųjų amatų centre vykdoma edukacinė programa „Duonos kelias“. Lankytojai praeina visą duonos kelią nuo žemės dirbimo iki patekimo ant stalo. Kol kepa duona, lankytojai supažindinami su takų audimu, žvakių liejimu, virvių vijimu, gali paminkyti molį ir pasigaminti vazelę.

      Kitoje edukacijoje supažindinama su kalėdaičių atsiradimo istorija, kepimu, adventinio laikotarpio darbais, Kūčių vakaro burtais.

     Šias edukacijas per metus aplankė 4 000 lankytojų. Šeimininkai papasakojo, kaip kūrėsi bendruomenė, kaip edukacijos pavirto verslu.

    Pakeliui aplankytas Paežerio dvaras, Šakių miesto skveras, kurio centre – 24 sukabinti kariliono varpai ir trykštantys fontanai, klausytasi varpų skambesio „Ave Marija“.

     Visos kelionės metu dalyvauta ir projekte „Eismo saugumas bendruomenėse“. Pakartoti saugaus eismo ženklai, svarbūs ir vairuojančiam, ir pėsčiajam. Visi gavo atšvaitus, šviesą atspindinčias juosteles ir liemenes.

Ala BUŠINSKIENĖ