Ar įveiksime lyčių lygybių stereotipus?

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /
/ Nuotraukos autorės /
Iš vaikystės atsinešame tam tikrus lyčių stereotipus. Štai lopšyje gulintis kūdikis jau tap pat yra įtakojamas mūsų susiformuotų stereotipų. Mažieji nuo pirmų gyvenimo dienų skirtomi pagal lytį apranga (mergaitės rengiamos rausvai, berniukai – žydrai), elgesiu (mergaitės skatinamos elgtis švelniai, berniukai skatinami nerodyti jausmų “vyrai neverkia”. Mergaitėms perkame lėles, indelius, o berniukams – mašinėles, konstruktorius. Taip nuo mažens įtakojame ir pakreipiame vaiką tam tikra linkme net nesusimąstydami, kad galbūt tokiu elgesiu užgožiame jo talentus.
  Moterų klubo kvietimu Širvintose lankėsi Lygių galimybių plėtros centro ekspertė dr. Margarita Jankauskaitė, kuri su širvintiškiais pasidalijo savo žiniomis ir papasakojo daug įdomių situacijų, kada lyčių stereotipai neigiamai veikė gyvenimą, o kada lygios lyčių galimybės davė naudos. Lektorė dr. Margarita Jankauskaitė kalbėjo apie pagrindines priežastis, kurios lemia nevienodą moterų ir vyrų padėtį Lietuvoje, pasakojo, kaip kiekvienas iš mūsų galėtų prisidėti prie diskriminacijos lyties pagrindu mažinimo Lietuvoje.
Pasak ekspertės, pagrindinė nevienodos moterų ir vyrų padėties Lietuvoje priežastis – nevienodai paskirstomas neapmokamas darbas namuose. Moterims tenka žymiai didesnė buities našta, jos negali namuose praleidžiamo laiko skirti savo asmeniniam augimui ir integracijai į darbo rinką. Kadangi moterys turi daugiau atsakomybių, susidaro atotrūkis tarp vyrų ir moterų gaunamo atlyginimo. Dėl šios priežasties moterys negali tokiomis pačiomis sąlygomis konkuruoti darbo rinkoje, lygiaverčiai įsitraukti į sprendimų priėmimą.
Žinoma, prieš pokalbį vyrai buvę nusiteikę gana skeptiškai – ir vėl moterys reikš savo teises. Tačiau būtent jie aktyviai klausinėjo ir diskutavo su viešnia.
Paskaitos, peraugusios į diskusiją, metu paaiškėjo, kad yra sričių, kur lyčių nelygybė yra vyrų nenaudai. Tarkim kalėjimuose vyrų yra devyniolika kartų daugiau nei moterų. Ir tai tikrai nereiškia, kad Y chromosoma lemia nusikalstamumą. Nes jei būtų taip, tai visi vyrai būtų nuteisti. Pasak lektorės, tokį skirtumą lemia vaikų auklėjimas. Berniukai nuo mažens skatinami būti drąsiais, rizikuoti, imtis gynėjo pozicijų. Iš to ir seka jų grubesnis, agresyvesnis elgesys, siekis rizikuoti. O visa tai dažnai baigiasi tuo, kad neapskaičiuojamos jėgos.
Kalbėta ir apie stereotipus darbinėje veikloje. Kodėl mokytojos, slaugytojos, socialinės darbuotojos yra moterys, o informacinų technologijų specialistai, ugniagesiai, statybininkai – vyrai. Viešnia papasakojo, kaip tam tikros srities specialistų trūkumas sprendžiamas Švedijoje ir Ukrainoje. Kad vietoje gyvenantį priešingoslyties asmenį yra lengviau išmokyti naujų įgūdžių, nei pasikviesti atvykėlį ir jį ne tik apmokyti, bet dar ir integruoti visuomenėje.
Diskusijos pabaigoje Lygių galimybių plėtros centro ekspertė dr. Margarita Jankauskaitė pateikė faktą, kuris įspūdį padarė abiejų lyčių atstovams, dalyvavusiems paskaitoje. Tyrimų duomenimis, ten, kur mažesnė atskirtis tarp lyčių, seksualinio pasitenkinimo rodikliai gerokai aukštesni.
Besiskirstydami paskaitos – diskusijos dalyviai grupelėse dar diskutavo apie tai, ką išgirdo. Ko gero tai ir yra pagrindinis tokių paskaitų tikslas: išgirsti, diskutuoti ir daryti išvadas.
Paskaitoje dalyvavo ir būrys LSDP Širvintų skyriaus bičiulių su pirmininke Anna Kuznecoviene. Svečiavosi Seimo narys Algirdas Sysas ir Seimo opozicijos lyderio patarėja Nerija Stasiulienė.
Susitikimą organizavo Moterų klubo pirmininkė Elvyra Ramaneckienė su bendramintėmis.