Širvintų privatūs gydymo centrai dirba geriau už „valdišką“ polikliniką

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Pagal SAM informaciją spaudai /

     Lietuvoje pirmą kartą atliktas gydymo įstaigų reitingavimas. Pirmiausia įstaigos reitinguojamos pagal keliolika kriterijų, vėliau jų sąrašas bus plečiamas. Reitingai bus atnaujinami du kartus per metus.

   Šį kartą reitinguotos 409 pirmines sveikatos priežiūros paslaugas teikiančios įstaigos, kurios turi sudariusios sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis, t. y. poliklinikos, šeimos centrai, šeimos gydytojų kabinetai. Į šias gretas patenka tiek viešosios, tiek privačios gydymo įstaigos. Tuo tarpu nevertinamos yra tos įstaigos, kurios neturi sutarčių su ligonių kasomis.

Širvintų privatūs centrai dirba geriau už „valdišką“ polikliniką

    Geriausiai dirbančios gydymo įstaigos įvertintos trimis žvaigždutėmis. Dvi žvaigždutes gavo įstaigos, kurios dirba labai gerai, vieną – gerai dirbančios, o patenkinamai (kitaip sakant – blogai) dirbančios negavo nė vienos žvaigždutės. Geriausiai įvertintos įstaigos surinko 33 balus (gerų darbo rodiklių sąlyginis vienetas).

    Reitinguotos ir Širvintų rajone veikiančios gydymo įstaigos – Širvintų PSPC (poliklinika žmonių vadinama) ir dvi privačios įstaigos „Gruodė“ bei „Mūsų šeimos klinika“.

    Geriausi rezultatai pasiekti „Mūsų šeimos klinikoje“. Jos darbas įvertintas „labai gerai“. Pagal numatytą sistemą ši įstaiga surinko 17 balų ir gavo dvi žvaigždutes.

    Labai nedaug atsilieka UAB „Gruodė“, surinkusi 12 balų ir gavusi vieną žvaigždutę. Ji įvertinta, kaip dirbanti gerai.

    Prasčiausi rezultatai yra Širvintų PSPC. Ši įstaiga negavo nė vienos žvaigždutės ir surinko tik 10 balų.

     Įstaigų reitingavimą pagal gerų darbo rezultatų rodiklių reikšmes galima rasti VLK interneto svetainėje  ČIA

Papildomas mokėjimas už gerus darbo rezultatus buvo įvestas dar 2008-aisiais

     Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, tai yra dar vienas svarbus reforminis žingsnis, siekiant gerinti šalies gydymo paslaugų kokybę ir prieinamumą pacientams.

   Valstybinės ligonių kasos (VLK) direktorius Gintaras Kacevičius teigia, kad įstaigų darbo rezultatai lemia ne tik pacientų pasitikėjimą. „Nuo jų priklauso ir įstaigoms skiriamas finansavimas – iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo papildomai mokami priedai už gerus darbo rezultatus bei skatinamieji priedai už tam tikrų pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugų atlikimą. Pirminės sveikatos priežiūros įstaigų pajamų struktūroje apmokėjimas už gerus darbo rezultatus sudaro beveik 13 procentų“, – teigia G. Kacevičius.

   Papildomas mokėjimas už gerus darbo rezultatus buvo įvestas dar 2008-aisiais. Iš pradžių buvo nustatyti 4 rodikliai, o šiuo metu jų yra net 16. Net 14 iš jų priskiriami šeimos gydytojo komandai, 1 – pirminei odontologinei pagalbai, 1 – pirminei psichikos sveikatos priežiūrai.

      Įstaigoms už gerus darbo rezultatus mokama pagal šiuos rodiklius:

  • vaikų priežiūros intensyvumą (vertinama, ar prisirašiusieji kreipiasi į šeimos gydytoją ar pediatrą bent kartą per metus dėl profilaktinio sveikatos patikrinimo);
  • prevencinių programų vykdymą (atsižvelgiama į gimdos kaklelio, krūties, storosios žarnos vėžio prevencinių programų vykdymo rezultatus);
  • sergančiųjų lėtinėmis ligomis priežiūrą (analizuojama, kaip dažnai pacientai, sergantys lėtinėmis ligomis (arterine hipertenzija, cukriniu diabetu, bronchine astma, pneumonija ir kt. ligomis) yra gydomi ligoninėse;
  • labai svarbaus tyrimo atlikimą vaikams, kuris padeda išsiaiškinti, ar būtinas gydymas antibiotikais, už vyresnių nei 65 metų žmonių skiepijimą nuo gripo.

3 thoughts on “Širvintų privatūs gydymo centrai dirba geriau už „valdišką“ polikliniką

  • 2019-12-18 at 08:15
    Permalink

    Dzin ta poliklinika. Užtat kokia graži eglutė!

  • 2019-12-18 at 08:05
    Permalink

    Ačiū merei už superinę vadybą valdiškoje poliklinikoje, išvarius Dimšienę

  • 2019-12-18 at 07:56
    Permalink

    Nu baikit. Geriausia direktorė pakėlė polikliniką ir išėjo šilumos ūkio gelbėt

Comments are closed.