Koncertas Taujėnų dvare „Šv. Kalėdų belaukiant“

/ VIRGINIJUS SARPAUSKAS /

/ Nuotraukos autoriaus /

    Atokiau nuo didžiųjų miestų šurmulio, skoningai papuošti ir adventiškai susimąstę Taujėnų dvaro rūmai laukė svečių. Kieme papuošta tikra eglė, spalvotomis girliandomis ir eglių šakomis įrėminti langai, brandžių medžių šakose gimstanti vėjo muzika – jokios abejonės, dvarų ir tikros kultūros tradicija dar gyva.

    Šį šeštadienį Ukmergės rajono Taujėnų dvaro didžiojoje salėje vyko šventinis koncertas „Šv. Kalėdų belaukiant“. Dar einant parko takeliais jaukiai nuteikė sutinkami pažįstami veidai, o prieš koncertą klausytojams visiškai užpildžius didžiąją salę buvo akivaizdu, visi mes vienaip ar kitaip pažįstami, visi mes esame chorinės muzikos mylėtojai ir tradicijos kūrėjai. Kiekvieną, einantį į salę, pasitiko trys nykštukai ir stalas su natomis, pilnu krepšiu imbierinių sausainių ir aukų dėžute. Kas visą dieną tuos imbierinius sausainius kepė, dekoravo ir į šventinius maišelius dėjo žino tik tie gyvulėliai, kurie Kūčių naktį prakalbės.

Kai mažai sninga

Ir dar neprinokę mandarinai,

Kai anksti sutemsta

Ir ryto saulė vėlai nuplauna naktį,

Kai kelyje namo širdį šildo

Svetimų mašinų šviesos,

Kai suskambęs telefonas praneša,

Ko norėtum vakarienei,

Kai artimiesiems padovanoti

Nebeužtenka kaspinais užrištų

Vilnonių kojinių ir

Kasdiena tampa užšalusi

Kaip upė, kaip trupantys medžių lapai,

Kaip žiemai sustabdyta karuselė,

Kodėl vis tiek mes laukiame, ir nors esame

Seniai užaugę?

Pirštų galais liečiame eglutę

Ir marinuojame antieną,

Ir norime išgirsti kalbančius gyvūnus

Bei vidurnaktį nuvykti į Betliejų,

Linkėti laimės ir dėkoti

Už visus, esančius šiandieną,

Be kurių Kalėdos

Būtų tik momentas

Ištirpusių kūčiukų aguonų piene.

Todėl, kad angelų dvasia vis plazda mūsų sieloje…

   Nuskamba eilės ir renginio vedėjai Simona Blažienė ir Arnoldas Bytautas pradeda šventinį koncertą:

   „Sveikiname visus, šiandien susirinkusius į Širvintų mišraus choro DERMĖ koncertą“.

  Širvintų mišrus choras DERMĖ (vadovė Jurga Sarpauskienė), per aštuonerius muzikinės veiklos metus yra surengęs ne vieną Kalėdinį koncertą. Šį kartą savo ištikimus gerbėjus choristai pradžiugino tokiais kūriniais:

JAY ROUSE  „Varpelių giesmė“  aranžuota pagal  MYKOLO  LEONTOVIČIAUS kūrinį „Shchedryk“

JUOZO NAUJALIO aranžuota bažnytinė giesmė „Tyliąją naktį“, skirta paminėti 150 metų jubiliejų, kai gimė iškilus lietuvių kompozitorius, vargonininkas, choro dirigentas, pedagogas, pirmosios Lietuvos dainų šventės rengėjas, vienas iš profesionaliosios lietuvių muzikos pradininkų Juozas Naujalis.

Lietuvių liaudies daina, aranžuota kompozitorės Nijolės Sinkevičiūtės „Ne dėl žalio vyno“

„Tylios nakties pavana” (Pavane for a Silent Night). Patriko Lybergeno muzikos aranžuotė pagal Mauriką Ravelį, žodžius į lietuvių kalbą išvertė choristė Nomeda Drazdienė.

John Rutter „Kalėdų lopšinė“

Donaldo Moore aranžuota tradicinė anglų giesmė „Džiugi naujiena“

Larry Shackley  aranžuota Kalėdų giesmė „Din don! vakaro danguj”

FELIKSO BERNARDO daina „Žiemos stebuklas“. Šį nuotaikingą kūrinį DERMĖ skyrė patiems jauniausiems  bei mažiausiems savo klausytojams ir visiems, kuriems Kalėdų stebuklas nušvinta meilės spalvomis.

Georgo Frydricho Hendelio giesmė „Džiaugsmas pasauliui“

Claude Francois, J. Revaux – „Mano kelias“.

  Šventė nebūtų šventė, jei joje nedalyvautų svečiai. Todėl, kol DERMĖ pasiruošė antrajai koncerto daliai, renginio vedėjai Simona ir Arnoldas į sceną pakvietė kamerinį ansamblį: trimitininką Andrių Stankevičių ir pianistę Solveigą Miliūtę.

    Šie jauni, talentingi muzikantai kartu muzikuoja jau septynerius metus. Trimitininkas Andrius Stankevičius yra Valstybinio pučiamųjų orkestro „Trimitas“ artistas, groja įvairiose simfoninių orkestrų bei kitų sudėčių ansamblių programose. 2017 metais jis buvo pripažintas geriausiu jaunuoju Lietuvos trimitininku ir atstovavo Lietuvai Šveicarijoje vykusiame geriausių Europos trimitininkų konkurse. Antroji dueto puselė Solveiga Miliūtė, baigusi fortepijono bakalauro studijas bei įgijusi koncertmeisterio magistro laipsnį. Solveiga taip pat muzikuoja įvairiais pučiamaisiais instrumentais, groja Sekmadieniniame vario dūdų orkestre.

    Svečiai pagrojo olandų kompozitoriaus Otto Keting pjesę „Intrada”, amerikiečių kompozitoriaus Richard Peaslee pjesę „Nightsongs“ ir amerikiečių kompozitoriaus Ralph Blane kūrinį „Have yourself a merry little Christmas“.

      Koncerto metu rodėsi, kad tuoj tuoj pabirs taip laukiamos snaigės ir savo grakščiais mostais apgaubs kiekvieną mūsų, kaip švelniai apgaubė muzika. Su tuo lengvumu ir švytinčiomis sielomis išsiskirstėme į gražiausių švenčių laukimą…

One thought on “Koncertas Taujėnų dvare „Šv. Kalėdų belaukiant“

  • 2019-12-28 at 11:37
    Permalink

    Gaila, kad Širvintose šis choras retai pasirodo

Comments are closed.