Tinkamas šiltnamio įrengimas – gausiam derliui

    Lietuvoje sunkiai rasite nuosavus namuose, sodybas, kuriose nėra šiltnamio. Lietuviai yra nagingi žmonės, tad nuostabu, kad jie savo laisvą laiką investuoja į daržovių auginimą, kurios vėliau juos džiugina ne tik sezono metu, tačiau užvakuotos ir žiemomis.

   Žinoma, vien šiltnamio turėjimas nereiškia, kad galėsite džiaugtis geru derliumi. Svarbus tinkamas jo pasirinkimas, montavimas, galiausiai kruopštus augalų auginimas, kuris dažniausiai ateina su praktika.

   Kalbamės su ekspertu, šiltnamių pardavimų vadybininku, kuris dalinasi patirtimi apie šiltnamių pasirinkimą bei montavimą.

   “Daugeliui svarbiausias kriterijus yra kaina, tačiau nereikėtų to per daug sureikšminti, kadangi jis yra perkamas ilgiems metams, o ne vienam sezonui”- pasakoja vadybininkas, kuris pabrėžia, kad šiuo metu rinkoje galima rasti šiltnamius ir už kelis šimtus eurų ir už kelis tūkstančius.

    Šiltnamių kaina dažniausiai kinta priklausomai nuo jo dydžio, tačiau pat – medžiagos, iš kurios jis yra gaminamas. Lietuvoje vis dar dažniausiai pasirenkami iš plėvelės, kadangi tai – pigiausias pasirinkimas. Visgi, plona plėvelė dažnai būna tik vieno sezono rezultatas, tad verta rinktis tvirtesnę, storesnę.

    “Lietuviai vis dažniau perka polikarbonato šiltnamius. Jie tarnauja kelerius ir net 10 metų”,- pasakoja vadybininkas. Taip pat šios medžiagos šiltnamiai labai greitai ir lengvai statomi, tačiau yra gana tvirti.

    Žinoma, našiam derliui labai svarbu pasirinkti ir tinkamą vietą, kur šiltnamis stovės. Tai turi būti vieta saulės atokaitoje, kad nebūtų šešėlio, kiekvienas jo metras – tinkamai apšviestas, augalai gautų tiek šilumos, kiek jiems reikia. Geriausia, kad įėjimas būtų iš pietinės pusės, o galas – šiaurinėje. Tokiu atveju saulės visada užteks.

    “Renkantis šiltnamius taip pat reikia daugiau dėmesio skirti dydžiui. Svarbiausia sau atsakyti į klausimą – ką planuojate sėti?”- domisi konsultantas. Būtinai įvertinkite ne tik savo, tačiau taip pat ir augalų poreikius. Vieniems reikia daugiau erdvės, žemių, kitiems – mažiau. Žinodami ką planuojate auginti – paprasčiau rasite ne tik tinkamo dydžio, tačiau ir formos šiltnamį.

    Jeigu norite, kad aplinka aplink šiltnamį būtų graži, tvarkinga, tokiu atveju įgykite ir sodo techniką, kuri pagreitis ir sukonkretins darbus. Tam puikiai tinka benzininiai trimeriai, žoliapjovės.

Užsakymas ŠS Nr. 20-30-01