Iki kada galima pervesti 1,2 %, deklaruoti turtą?

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

   Vakar sulaukėme sunerimusios skaitotojos skambučio, kuri piktinosi tvarka. Po pokalbio su drauge ji suprato, kad nors pajamų deklaravimas pratęstas, tačiau paaukoti savo vaiko mokyklai galima iki gegužės 2 d. Moteris negailėjo piktų žodžių ir teigė, kad taip daroma tyčia, neva tam, jog pinigai liktų biudžete.

   Šį ir dar vieną klausimą pateikėme Valstybinės mokesčių inspekcijos Komunikacijos skyriui ir netrrukus gavome atsakymą, kuriuo dalinamės su skaitytojais.

Komentuoja Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos vadovė Virginija Ginevičienė:

Iki kada gyventojai gali skirti paramą (1,2%)?

   Prašymų skirti pajamų mokesčio dalį paramai tvarka ir forma (FR0512, 4 versija) nesikeičia, prašymus galima pateikti saugiu ir patogiu būdu – prisijungus prie EDS. Šiemet prašymus teikti galima iki liepos 1 d. Bendra informacija ir, kaip tai padaryti e. būdu: https://www.vmi.lt/cms/gpm-dalis-paramai.

Iki kada reikia deklaruoti turtą tiems, kas privalo?

   Duomenis apie turtą iki gegužės 4 d. turėtų suskubti pateikti valstybės politikai, tarnautojai, pareigūnai, biudžetinių įstaigų (ir jų padalinių), valstybės ir savivaldybių įmonių, taip pat akcinių ir uždarųjų akcinių bendrovių (jei akcininkė yra valstybė ar savivaldybė) bei viešųjų įstaigų (jei steigėja ar dalininkė yra valstybė ar savivaldybė) vadovai ir jų pavaduotojai, nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių vadovai ir jų pavaduotojai, teisėjai, notarai, antstoliai, prokurorai, kiti asmenys, išvardinti Lietuvos Respublikos gyventojų turto deklaravimo įstatyme (GTDĮ) bei jų šeimų nariai. Duomenų pateikimo forma ir pildymo tvarka nesikeitė, juos pateikti galima per Elektroninę deklaravimo sistemą (EDS).

   Gyventojai, pageidaujantys gauti paramą būstui įsigyti ar išsinuomoti, turi pateikti turto deklaracijas. Įprastai šias deklaracijas gyventojai teikia iki einamųjų metų gegužės 1 dienos. Tačiau atsižvelgiant į Lietuvoje paskelbtą valstybės lygio ekstremalią situaciją dėl koronaviruso (Covid-19), Metines gyventojo (šeimos) turto deklaracijas (FR0001) gyventojai, pageidaujantys gauti paramą būstui įsigyti ar išsinuomoti turėtų pateikti iki 2020 m. liepos 1 d. Turto deklaraciją už 2019 m. dėl paramos gavimo besikreipiantys gyventojai gali pateikti per Elektroninio deklaravimo informacinę sistemą (http://deklaravimas.vmi.lt).

Paremkite „Krašto žinias”. Skirkite 1,2 % jau sumokėto gyventojų pajamų mokesčio paramą

„Krašto žinioms”, kurias leidžia VšĮ„Širvintų spauda”.

 Paramos gavėjas VšĮ„Širvintų spauda”,  įmonės kodas: 304096111.

Tel. nr. pasiteirauti 8-645 07043.

Nuoširdžiai dėkojame kiekvienam parėmusiam.