Nekilnojamojo turto pirkimo-pardavimo sutartis: notaro tvirtinamas sandoris

 

    Remiantis civilinio kodekso reikalavimais, nekilnojamojo turto pirkimo-pardavimo sutartis būtina tvirtinti pas notarą – kitu atveju sutartis laikoma negaliojančia.  Taip pat nekilnojamojo turto pirkimo-pardavimo detalės svarbios ir ginčo atveju: pirkimo-pardavimo sutartyje nurodomi pirkėjo ir pardavėjo įsipareigojimai, apimantys tokius aspektus, kaip pinigų sumokėjimo laikas ar turto perdavimo sąlygos.

Dokumentai, reikalingi pirkimo-pardavimo sutarčiai sudaryti

    Dažnai dokumentų sąrašas, pateikiamas notarui, skiriasi, priklausomai nuo pirkimo-pardavimo atvejo. Vis dėlto, visais atvejais dokumentus notarui turi pateikti tiek pirkėjas, tiek pardavėjas. Sudarant sandorį, abiems šalims reikalingi asmens tapatybę patvirtinantys dokumentai. Pateikiame kelis atvejus, kuomet kreipiantis pas notarą, reikalingi skirtingi dokumentai:

  1. Dažnu atveju nekilnojamasis turtas perkamas už paskolą. Tai reiškia, kad tokiu atveju, pirkėjas turi pateikti garantinį išrašą arba kredito sutartį notarui, įrodant, kad paskola, reikalinga nekilnojamam turtui gauti, bus gauta ir patvirtinta.
  2. Teismo leidimo pateikimas. Teismo leidimo reikia tuo atveju, jei parduodamame arba įkeičiamame nekilnojamamo turto objekte auginote nepilnamečių vaikų.
  3. Jei nekilnojamas turtas parduodamas ir turtu dalinatės su bendraturčiais – būtinas jų sutikimas.
  4. Pardavėjui reikalingas turto nuosavybę patvirtinantis dokumentas.

Notarų funkcijos tvirtinant sandorį

  1. Viena pagrindinių funkcijų parduodant turtą – nekilnojamojo turto patikra. Registrų centriniuose duomenų bankuose patikrinama, ar turtas tikrai priklauso pardavėjui.
  2. Išsiaiškinama pardavėjo ir pirkėjo valia, paaiškinamos įmanomos teisinės pasekmės.
  3. Kai sutartis patvirtinama, per parą apie tai pranešama nekilnojamojo turto registrui.

     Paskutininiu metu registro centro pažymą užsisako patys klientai, todėl, prieš pasirašant sutartį, į Registrų centrą nebereikia eiti.

Pagrindiniai dalykai, kuriuos turi žinoti pirkėjas ir pardavėjas: pasiruošimas sandoriui

  1. Prieš sudarant sandorį, pirkėjui svarbu įsitikinti, ar jis neturi skoų už komunalines paslaugas: vandenį, elektrą ir pan.
  2. Įsitikinti, kad visi mokesčiai, kuriuos pirkėjas turi sumokėti įvairioms paslaugas teikiančioms įmonėms yra sumokėti.
  3. Pirkėjas pirkimo-pardavimo sutartyje turi nurodyti tikrąją turto kainą.
  4. Pasitaiko atvejų, kuomet pirkėjas nori nuslėpti tikrąją turto kainą – taip rizikuojama negauti tam tikros pinigų dalies.

Pirkimo-pardavimo sutarties turinys

    Į sutartį įtraukiamos visos svarbiausios pirkimo-pradavimo sąlygos: nuosavybės perėjimo pirkėjui terminas, pardavimo kaina ir pan. Taip pat įtraukiami ir svarbiausi pirkėjo bei pardavėjo įsipareigojimai:

  1. Susitarimas dėl būste paliekamų baldų;
  2. Pinigų sumokėjimo etapai ir sąlygos;
  3. Mokesčių apmokėjimo sąlygos;
  4. Įtraukiamas pardavėjo išsiklėimo iš būsto laikas.

Nekilnojamo turto pirkimas-pardavimas už paskolą

    Jeigu būstas ar žemė yra perkami-parduodami už paskolą, tuomet notaras tvirtins sandorį tik tuo atveju, jei pateiksite dokumentą, patvirtinantį, kad pinigus gausite iš kitų asmenų ar banko. Dažnai įrodymu gali tapti garantinis raštas arba kredito suteikimas. Kuomet nuotarui pateiksite šiuos dokumentus, jie bus įkeisti į hipotekos lakštą, kurį gausite iš kreditoriaus notaro.

Sandorio užbaigimo fiksavimas

  Sudarytą sandorį gali fiksuoti išduotas liudijimas, kuriame aprašomas tinkamas pardavėjo ir pirkėjo atsiskaitymas vienas kitam. Taip pat svarbu įforminti nuosavybės perdavimą, kurį galima iškart fiksuoti pirkimo-pardavimo sutartyje arba pasirašyti dar vieną dokumentą: priėmimo-perdavimo aktą.

  Nekilnojamojo turto pirkimo-pardavimo sutartis – svarbiausias dokementas, perkant-parduodant būtą ar žemės sklypą. Notaro patvirtinimas padaro jūsų sandorį galiojantį, todėl labai svarbu kreiptis į notarą pasiruošus ir turint tinkamus dokementus.

   Notarus Vilniuje galite rasti TeisesVartai.lt platformoje. Taip pat čia galite rasti ir visuose kituose miestuose įsikūrusius notarų biurus.

Užsakymas ŠS Nr. 20-41