Dėl situacijos Baltarusijoje ir Postavų rajone

Širvintų rajono savivaldybės merei

Širvintų rajono savivaldybės tarybai

DĖL SITUACIJOS BALTARUSIJOJE IR POSTAVŲ RAJONE

Širvintos

2020-08-13

    Žodžiai neįtikėtinai svarbūs, ypač kai sunku. Prisiminkim save prieš tris dešimtmečius. Juk gyvenome prigludę prie radijo imtuvų, ir gaudėme kiekvieną žinutę, kiekvieną žodį, ar mus girdi, ar mes turime draugų? Ar mus pripažįsta, ir ar kitiems svarbi mūsų Nepriklausomybė, mūsų Kovo 11 -oji.

    Bėgo dešimtmečiai, ir vis svarstėme, ar dar kuri nors tauta išgyvens savo Sąjūdį. Ir štai, mūsų betarpiškoje ir istorinėje kaimynėje subrendo pilietinė ir politinė tauta, tereikėjo, kad užaugtų nauja karta. Tik dabar mūsų broliai baltarusiai, lyg tyro oro gūsį, gaudo kiekvieną žodį, kiekvieną žinutę, tikriausiai, taip kaip ir mes prieš tris dešimtmečius, prigludę prie radijo imtuvų, nes internetas jiems atjungtas. Tik ryšį šį kartą blokuoja ne okupantas, o šalį užvaldžiusi, kitas partijas sunaikinusi ir su prezidentu glaudžiai suaugusi viena polinė grupė.

    Baltarusijos žmonių teisės ir laisvės svarbios. Jiems dar vienų nesąžiningų rinkimų per daug. Baltarusijos žmonės jau kelinta naktis iš eilės renkasi miestų aikštėse, gyvenamuosiuose rajonuose, kiemuose ir protestuoja prieš suklastotus rinkimus. Jie reikalauja žodžio laisvės, reikalauja atšaukti suklastotus rinkimų rezultatus. Tačiau nelegetimiam prezidentui lojalios, ginkluotos policijos ir kariuomenės pajėgos žiauriai muša beginklius ir taikius protestuotojus, juos suiminėja ir kankina. Nėra abejonės, kad yra žuvusių. Blokuojamas telefono ir interneto ryšys, mušami ir suiminėjami žurnalistai, naikinama jų technika.

   Širvintų rajono savivaldybė 2007 metais pasirašė bendradarbiavimo ir partnerystės sutartį su Baltarusijos Postavų rajono savivaldybe. Šiuo, Baltarusijai ypatingai svarbiu laikotarpiu, turime aiškiai pasakyti, kad esame drauge su jos žmonėmis.

    Todėl kviečiu Širvintų rajono savivaldybės tarybą priimti sprendimą ir kreiptis į Pastovų rajono savivaldybės tarybą. Turime tarybos nariams pareikšti palaikymą ir priminti jų svarbiausią pareigą, tai atstovauti žmonėms. Juk nuo kiekvieno valdininko ir tarybos nario priklauso, kiek ilgai tęsis Baltarusijos žmonių taikūs ir beginkliai protestai, kiek bus sumušta ir suluošinta žmonių, kiek bus uždaryta į kalėjimus. Turime paraginti tarybos narius elgtis drąsiai ir sąžiningai tiek prieš žmones, tiek prieš save.

Originalas nebus siunčiamas

Širvintų rajono savivaldybės tarybos narys Virginijus Sarpauskas

One thought on “Dėl situacijos Baltarusijoje ir Postavų rajone

  • 2020-08-13 at 18:31
    Permalink

    Graži idėja. Palaikymas labai svarbus tokiu atveju.

Comments are closed.