LSA kreipimasis į savivaldybių merus

/ VIRGINIJUS SARPAUSKAS /

    Prieš kelias dienas vienam Druskininkų savivaldybės tarybos nariui kilo mintis, kad Lietuvos savivaldybės, tiksliau jų tarybų nariai, galėtų kreiptis į savo miestus partnerius Baltarusijoje. Kreipimosi tikslas – paraginti kolegas, Baltarusijos savivaldybių tarybų narius nelikti nuošalyje, stoti ginti teisėtų žmonių reikalavimų ir imtis priemonių smurtui prieš taikius ir beginklius žmones sustabdyti. Į kolegos kvietimą atsiliepė penkių Lietuvos savivaldybių tarybų nariai, tame tarpe ir aš. Parašėme ir išsiuntėme kreipimusis į savivaldybių merus ir tarybų narius.

    Nežinia, ar mūsų iniciatyva buvo pastebėta, ar tai bendra nuotaika ir supratimas, bet Lietuvos savivaldybių asociacija, Lietuvos užsienio reikalų ministerijos prašymu, kreipėsi į savivaldybių merus.

„Užsienio reikalų ministerijos siūlymas dėl Baltarusijos

Gerbiami Merai,

    Užsienio reikalų ministerijos (URM) prašymu, kreipiamės į savivaldybes, turinčias bendradarbiavimo ryšių su Baltarusijos savivaldybėmis.

    Šiuo metu Lietuvos valstybės institucijos konsoliduoja bendrą kaimyninių šalių, regiono, Europos poziciją, inicijuoja Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrų ir ES Viršūnių susitikimo dėl padėties Baltarusijoje. Lietuva šiuo klausimu teikia pasiūlymus dėl tarpininkavimo bei dėl Baltarusijos valdžios dialogo su visuomene būtinybės.

   Įvertinus situacijos sudėtingumą URM kviečia Lietuvos savivaldybes nelikti nuošalyje. Atsižvelgiant į susidariusią padėtį mūsų kaimynėje šalyje, represijų prieš savo piliečius, taikius demonstrantus, naudojimą ir nesiliaujantį smurtą URM siūlo Lietuvos savivaldybėms mero ar savivaldybių tarybų laišku kreiptis į savo Baltarusijos partnerių-savivaldybių vadovybę, prašant ir raginant susilaikyti nuo smurto, nutraukti jėgos naudojimą bei neteisėtus sulaikymus ir represijas.

   Kviečiame taip pat pažymėti, kad tokie veiksmai negali būti toleruojami, jie neatitinka tarptautinės bendrijos ir europinių vertybių, bei paraginti inicijuoti dialogą su visuomene klausimus sprendžiant taikiomis priemonėmis, gerbiant žmogaus teises ir laisves.

   URM kviečia taip pat pažymėti, kad esate suinteresuoti Baltarusijos demokratiniu vystymusi ir suverenitetu bei norėtumėte ateityje plėtoti tolimesnį bendradarbiavimą su šios šalies miestais partneriais, gilinant kultūrinius, ekonominius ir kitus ryšius.

   Gerbiami merai, prašytume jūsų įvertinti šį URM prašymą ir pagal galimybes kreiptis į jūsų miestus partnerius.

Ieva Andriulaitytė

LSA patarėja Europos Sąjungos (tarptautinių ryšių ir programų) klausimais“

    Kita nuostabi vakar dienos žinia, tai Andriaus Tapino perimta Viliaus Semaškos idėja surengti „Laisvės kelią“ nuo Katedros aikštės Vilniuje iki valstybinės sienos su Baltarusija, skirta Baltarusijos žmonėms paremti. Šiandien Andrius Tapinas pateikia daugiau „Laisvės kelio“ renginio detalių ir kviečia registruotis savivaldybes, kurios norėtų pasekti Tauragės pavyzdžiu, tai yra, suorganizuoti nemokamą autobusą ir taip pat gautų savo sektorių.

    Laikas parodys, ar Širvintų rajono savivaldybės merė, gavusi savivaldybių asociacijos kreipimąsi, pasidalins juo su tarybos nariais ir, jeigu kreipsis laišku į Postavų savivaldybės tarybą, ar padarys tai ir tarybos narių vardu. Kitas klausimas, ar autobusas su Širvintų rajono simbolika stovės „Laisvės kelyje“.

Virginijus Sarpauskas yra Širvintų rajono savivaldybės tarybos narys

 

 

 

 

One thought on “LSA kreipimasis į savivaldybių merus

  • 2020-08-17 at 12:31
    Permalink

    Taigi čia ne baidarėm plaukti.

Comments are closed.