Norite dirbti statybų srityje, tačiau nežinote, kaip pasirūpinti savo saugumu darbo vietoje?

   Statybos pramonė išlieka viena pavojingiausių pramonės šakų. Kiekvienais metais Lietuvoje statybvietėse įvyksta apie 13 mirtinų nelaimingų atsitikimų ir 22 sunkių avarijų. Šiuo laikotarpiu ypač nukentėjo darbuotojai. Šie skaičiai sudaro penktadalį visų šalyje užfiksuotų incidentų.

   Dauguma nelaimingų atsitikimų statybvietėse įvyksta dėl kritimo iš aukščio. Kai darbuotojai dirba netinkamoje vietoje, nešiojasi sunkius daiktus arba nekreipia dėmesio į saugumą dirbdami su mašinomis, įvyks daug nelaimingų atsitikimų. Pasak ekspertų, net 70–80 proc. visos sunkios ar mirtinos nelaimingos situacijos darbe įvyksta dėl organizacinių priežasčių: darbdaviai ar patys darbuotojai nesilaiko darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų. Siekiant apsaugoti darbuotojus nuo sveikatos sutrikdymo, būtina didinti jų sąmoningumą, nuo nelaimės saugotis patiems, bei užtikrinti saugias ir sveikas darbo sąlygas, aprūpinant dirbančiuosius tiek kolektyvinėmis, tiek asmeninėmis apsaugos priemonėmis.

Statybos avarijų prevencija, kaip nuo jų apsisaugoti ir apsaugoti kitus?

   Darbas aukštyje yra pavojinga veiklos sritis. Kritimas iš aukščio gali sukelti rimtų ar mirtinų sužalojimų. Pagrindinis tokių darbų organizavimo principas – pasirinkti saugiausias darbo priemones ir optimaliausią apsaugą. Siekiant apsaugoti darbuotojus nuo nelaimingų atsitikimų, būtinos kolektyvinės apsaugos priemonės. Pirmiausia reikia naudoti apsauginius dangčius, darbo platformas, pastolius ir panašias apsaugines priemones. 

   Taip pat gali tekti imtis apsaugos priemonių esant nedideliems aukščių skirtumams, pavyzdžiui, kai dugne yra vandens ar aštrių daiktų. Neabejotinai, apsauginiai aptvarai reikalingi ir dirbantiems ant stogo. Jei jų įrengti nepavyksta, turi būti naudojama asmeninė apsauga su saugos diržu. Svarbu nepamiršti, jog juosmens diržas yra netinkamas, kaip asmeninė apsaugos priemonė, nes krentant jis gali sukelti rimtus nugaros pažeidimus. Minėtos asmeninės apsaugos priemonės turi būti naudojamos visose darbo vietose ir judėjimo keliuose, kur yra kritimo pavojus ir negalima jo pašalinti techninėmis priemonėmis. Nemažus sveikatos sutrikimus sukelia ir ilgas darbas ant kopėčių. Siekiant užtikrinti sveikesnes darbo sąlygas, darbuotojams turėtų būti suteikta galimybė pasinaudoti plokščiu paviršiumi, ant kurio būtų galima stovėti, pavyzdžiui, pakeliamos ir nuleidžiamos platformos, kurios sąlygoja patogesnę darbo poziciją.

Bendravimas su darbuotojais taip pat vaidina svarbų vaidmenį užtikrinant darbuotojų saugą ir sveikatą

   Svarbu paaiškinti darbuotojams, kad sveikatos ir saugos priemonės yra ne tik teisinis reikalavimas, bet ir veiksmingas būdas užtikrinti, kad darbuotojai rimtai žiūrėtų į sveikatos ir saugos procedūras ir jas tobulintų, ieškant prekių apsilankykite atvila.lt.

   Alkoholis dažnai yra pagrindinė nelaimių priežastis. Vis dar yra darbuotojų, kurie atrodo girti darbe, arba dar blogiau, jie tiesiog gėrė alkoholį darbo vietoje. Siekdama padėti darbdaviams išspręsti girtavimo darbe problemą. Įgyvendinus priemones, skirtas užkirsti kelią girtumui darbo vietoje, įmonės darbuotojai bus informuoti apie alkoholio poveikį ir pavojus darbo vietoje, bus apmokyti, kaip teisingai atpažinti neblaivius asmenis ir kokių priemonių imtis po identifikavimo.

Užsakymas ŠS Nr. 21-125