Kodėl nekontroliuojamas dviratininkų elgesys gatvėse?

    Labai apsidžiaugiau ryte pamatęs jūsų tinklapyje informaciją apie atsakomybę ir reikalavimus dviratininkams. Ji išties laiku.

   Savaitgaliais tenka važiuoti keliu Širvintos-Kernavė ir atgal. Šiltuoju metų laiku nuolat sutinku nemažai dviratininkų. Vieni jų važiuoja tvarkingai – vorele, su atšvaitais, kuo arčiau dešiniojo kelkraščio, kaip to reikalauja Kelių eismo taisyklės. Dažniausiai dėvi šviesą atspindinčias liemenes ir yra matomi iš tolo.

   Tačiau ne pirmą kartą prasilenkiu su vyrų grupele, kurie mina užėmę visą eismo juostą ir dar įvairiausius ženklus rodo, kai juos lenki. Beje, ženklus rodydami jie taip pat pažeidžia KET, nes dviratį vairuoti privaloma abiem rankom. O ir šviesos signalas tik vieno dviračio veikė.

   Šį sekmadienį net ilgokai važiavau paskui šią grupelę pirmu bėgiu. Jie išsibarstę po visą eismo juostą, o šalia – ištisinė eismo juosta, tad lenkti negalėjau. Juk įkalnė.

   Praneščiau policijai. Bet juk dviračiai neturi numerių, kaip apibūdinti, kurie jų pažeidžia KET ir trukdo eismą?

   Galiu pasakyti, kad nesu kažkoks nekenčiantis dviratininkų vairuotojas. Ir pats su savo šeima pavažiuojam dviračiais, bet renkamės dviračių takus.

  57 Kelių eismo taisyklių punkte rašoma, kad važiuoti dviračiu leidžiama viena eile važiuojamosios dalies kraštine dešine eismo juosta, kuo arčiau jos dešiniojo krašto, išskyrus tuos atvejus, kai reikia sukti į kairę pusę arba apsisukti. Dviračio vairuotojui, važiuojančiam važiuojamąja dalimi, prireikus pasukti į kairę, apsisukti ar pervažiuoti į kitą kelio pusę, rekomenduojama nulipti nuo dviračio ir kirsti važiuojamąją dalį vedantis dviratį, jeigu eismo sąlygos to reikalauja.

   Gal Širvintų policija galėtų kartais pravažiuoti šiuo keliu ir pakontroliuoti dviratininkus? Ačiū pasakyčiau ne aš vienas.

    Gerbkime kelyje vienas kitą ir eismas bus saugesnis.

Nepasirašau, kad po to kieme mašinos neapibraižytų

(pavardė redakcijai žinoma)

6 thoughts on “Kodėl nekontroliuojamas dviratininkų elgesys gatvėse?

  • 2022-03-22 at 22:05
    Permalink

    Būtent. Jūs lygiateisiai eismo dalyviai. Ir taisyklės jums galioja tokios pačios. O ten sakoma – laikytis dešinės, kuo arčiau kelkraščio

  • 2022-03-22 at 09:39
    Permalink

    Neišprusęs straipsnio autoriau, toks dviratininkų grupės važiavimas kartu ir nuolatinis dviratininkų rotavimas grupėje vadinasi peletonu, taip pat dviratininkai yra lygiateisiai eismo dalyviai, tokie patys kaip tu ar tavo vakai lėtai einantys per perėją. Susimastyk.

  • 2022-03-22 at 08:46
    Permalink

    Palei marias dažnai suaugęs vyras paspirtuku vežasi mažą vaikiuką. Ar tikrai taip galima? Atrodo tai pavojingai

  • 2022-03-22 at 08:43
    Permalink

    O kaip elektriniais paspirtukais vaikai zuja ir pėstiesiems pavojų kelia. Paskui tik šast ir į gatvę. Toks jausmas, kad visi nelaimės laukia. Ot reik tėvam velnių duot. Galėtų pareigūnai tvarka pasirūpinti

  • 2022-03-22 at 07:13
    Permalink

    Pažiūrėkit kas mieste darosi yra įrengti dviračių takai,o kai kurie važiuoja keliu. Manau į dėmesį turėtų atkreipti pareigūnai.

  • 2022-03-21 at 10:53
    Permalink

    Teisingi pastebėjimai. Bet yra ir kita medalio pusė: beveik kasdien įveikiu dviračiu 10-12 km. Važiuoju laikydamasi taisyklių, vilkiu liemenę, dviratis su visais reikalingais atšvaitais. Kai kurie vairuotojai tikrai tvarkingai aplenkia, o kai kurie, atrodo, specialiai padidina greitį ir prašvilpia vos neužkabindami, tarsi norėdami “nupūsti” į pakelės griovį. Kelyje vietos turėtų užtekti visiems, bet… kiekvienas elgiamės pagal savo išsiauklėjimo lygį.

Comments are closed.