Kada dirbti mokytoju (NE)Širvintose taps nauda ir prestižu?

Anna Kuznecovienė, Širvintų rajono savivaldybės tarybos narė, Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto komiteto narė, socialdemokratė

   Mokytojų trūkumas išlieka problema visoje Lietuvoje, nors situacija toli gražu nėra vienoda. Prieš keletą metų centrinės valdžios paskelbtas lozungas „Mokytojas – prestižinė profesija“ greitai tapo grotesku. Geriausiai pasaulyje reitinguojamos Nyderlandų ir Suomijos mokyklos išlieka svajone.

  Kokia situacija Širvintų rajono savivaldybėje?

  Pirmiausia, paminėsiu keletą teigiamų procesų. Paskutiniais metais čia ženkliai padaugėjo pradinukų. Tai reiškia, kad ir Širvintų neaplenkė visoje šalyje ne vienerius metus pastebima tendencija – dabartinės kartos jaunos šeimos didmiesčius yra linkusios iškeisti į priemiesčius ar mažesnius miestus ir rajonus kaip Širvintos.

  2018 metais mokytojų atlyginimai Širvintose padidėjo rekordiškai Lietuvoje – net 31 proc. (pvz., Kaune ir Vilniuje – po 16 proc.) Vis dėlto, Širvintų rajonas netapo patrauklesnis mokytojams, ypač jauniems.

  Prastoką švietimo sistemos situaciją Živilės Pinskuvienės dvi kadencijas valdomoje savivaldybėje iliustruoja vienas elementarus faktas – čia dirba vos pora 25-29 metų mokytojų. Iš 131 mokytojų – net 91 mokytojai yra 50-64 metų amžiaus.

  Jokiu būdu nenuvertinu vyresnių, labiausiai patyrusių mokytojų – jie yra mūsų turtas ir pasididžiavimas. Tačiau trūkstant mokytojų apskritai ir nepritraukiant jaunų, vyresnieji mokytojai tempia per didelę naštą, kenčia jų sveikata ir gyvenimo kokybė.

   Nors šiuo metu rajone nejaučiamas specialistų trūkumas, bet manau vertėtų pagalvoti apie perspektyvas iš anksto. Dabar visa ši statistika rodo vieną – Širvintų rajono merė kruopščiai prižiūri miesto fontanus, tačiau į jaunų mokytojų pritraukimo rajone klausimą vis dar nebežiūri rimtai.

  Dabartinė Širvintų rajono valdžia siekia vaizduoti Širvintas kaip jauną, gražų ir gyvybingą miestą. Širvintų grožiu niekas niekada neabejojo, bet jaunystės ir gyvybės dar reikia įpūsti. Nesuprantama, kodėl nesiimama tokių paprastų strategijų, kurias taiko kitos savivaldybės, jauniems, progresyviems mokytojams pritraukti?

  Beveik trečdalis (16) savivaldybių skatina materialine parama – apmokamos būsto, kelionių į darbą, persikėlimo, kitos išlaidos. Neringos savivaldybė išnuomoja arba suteikia būstą. Panevėžio rajonas deda daugiausia pastangų: teikia finansinę paramą – dalinai finansuoja studijas, suteikia vienkartinę išmoką kelionės išlaidoms sesijų metu apmokėti arba persikėlimo išlaidoms, deda tikslines pastangas, siekiant pritraukti būsimus trūkstamų specialybių (pvz., ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo) pedagogus, besimokančius Panevėžio kolegijoje.

  Tačiau du trečdaliai (71 proc.), arba 42 savivaldybės, įskaitant ir Širvintų rajoną, netaiko jokių priemonių, kad būtų pritraukta naujų mokytojų į laisvas darbo vietas. Tarp 2021-2025 metų Širvintų rajono valdžios uždavinių įvardijamas siekis pritraukti jaunus mokytojus. Tačiau formalaus tikslo neužtenka.

  Širvintos niekada neturės marių, jūros ir kopų, bet jos turi savo žaviąją Širvintos upę, žymiai geresnę vietą Lietuvos centre ir tokius unikalius traukos taškus kaip Kernavę ar Čiobiškio keltą, Šešuolėlių dvarą ar tiesiog jaukius parkelius. Tereikia truputį pasistengti.

   Ketinu teikti konkrečius pasiūlymus siekiant pritraukti daugiau jaunų mokytojų ir pagerinti sąlygas visiems mokytojams. Raginsiu prie manęs prisijungti ir Širvintų rajono savivaldybės tarybos opoziciją.

                      Gerbiami Mokytojai, nuoširdžiai sveikinu Jus su Tarptautine mokytojų diena. Mano palinkėjimas labai paprastas – kad kuo greičiau ateitų diena, kai mokytojo profesija visoje Lietuvoje pagaliau sulauktų tikros pagarbos, puikių darbo sąlygų ir oraus atlygio, o sprendimus priimantys politikai centrinėje valdžioje ir savivaldybėse pagaliau suprastų, kad mūsų mokyklose yra užrašomos mūsų vaikų ateitys, kuriama Lietuvos ateitis. Su Jūsų diena, brangūs Širvintų mokytojai!

11 thoughts on “Kada dirbti mokytoju (NE)Širvintose taps nauda ir prestižu?

  • 2022-10-05 at 15:21
    Permalink

    Pataisymas. Turėjo būti:
    “Kaip Regionų partijos tarybos narys Gediminas Lipnevičius išsireiškė”

  • 2022-10-05 at 14:38
    Permalink

    Nebūtinai. Gyvename pokyčiu laikotarpiu. Lažinčiausi, kad merė ilgai neužsibus.
    Vieša paslaptis, kad ji svajoja apie šiltesnes pozicijas. Bet, manau, pati puikiai supranta, kad iki Vilniaus mero posto visgi jai dar trūksta daug. Tad visai tikėtina, kad merė liks “globoti” Širvintas dar metams. Tačiau jau 2024 m. galime pamatyti naujus miesto vadovus.

    Kaip Regionų partijos tarybos narys išsireiškė:
    “Nuoširdus ačiū mūsų partijos vadovams (???) Živilei Pinskuvienei bei Jonui Pinskui, nes bendras darbas davė tikrai įspūdingą rezultatą”

  • 2022-10-05 at 14:05
    Permalink

    Gaila, bet reikia pripažinti, kad Širvintose nusprendęs dirbti jaunas mokytojas turės du viršininkus: ugdymo įstaigos direktorę (vadovai vyrai jau „išnaikinti“) ir merę. Pagyvenę mokytojai jau senokai susitaikė su tokia padėtimi, o jauniems žmonėms tai visiškai nepriimtina. Čia kaip ir vieša paslaptis

  • 2022-10-05 at 10:12
    Permalink

    Man labai patinka skaityti Dainiaus komentarus

  • 2022-10-05 at 10:08
    Permalink

    Labai taiklus Dariaus Kuolio šios dienos komentaras:

    “Didžiausia šiandieninės Lietuvos problema – intelektualinis skurdas… Mūsų viešojo gyvenimo intelektualinis skurdas. Visos likusios bėdos – iš jo.”

    Manau, puikiausiai tinka Širvintoms

  • 2022-10-05 at 09:41
    Permalink

    Jauno amžiaus mokytojai – “kenkėjai” savivaldybės tarybos (mero) ir seimo rinkimų metu

  • 2022-10-05 at 09:36
    Permalink

    Kodėl dalies iš didmiesčių išvykusių ir Širvintose apsigyvenusių šeimų vaikų mokosi ne Širvintų, o Ukmergės ar Vilniaus mokyklose? Kur priežastis?

  • 2022-10-05 at 08:40
    Permalink

    Mielas pavyduoli, komentuokite į sveikatą. Ir kuo daugiau. Su malonumu paskaitysime Jūsų komentarus. Ar smagiau, kai prie straipsnio pavadinimo kabo skaičius “0”?

  • 2022-10-05 at 08:29
    Permalink

    Naujausias Širvintų anekdotas
    Čia priėjo Graužinis ir pakomentavo…

  • 2022-10-05 at 08:20
    Permalink

    Iš ties geras straipsnis.
    Kita vertus, ideali proga iškelti į viešumą ir spręsti mokyklų įsisenėjusias problemas, padaryti įvairias pertvarkas buvo 2021 metais – kai buvo bandoma “perstumdyti” pastatus. Mokytojai, tėvai, mokiniai nepasinaudojo proga, nekėlė klausimų, reikalavimų. Sakyčiau, net atvirkščiai, “sodindavo” tuos, kas bandė kažką siūlyti dėl mokslo kokybės pagerinimo.
    Bet, ai, kas buvo, tas pražuvo. Nereikia, tai nereikia. Jei širvintiškiai patenkinti, kad 49% jų vaikų neišlaiko matematikos egzamino, tai ir gerai. Per prievartą geras nebūsi.

Comments are closed.