Ar nerizikuojame pateikdami duomenis apie save?

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

   Pastaruoju metu vis dažniau girdime apie visokias apgaules, kai paprašius paspausti tam tikrą nuorodą staiga iš sąskaitos dingsta pinigai. Jau lyg ir supratome, lyg ir įsidėmėjome, kad  reikia būti apdairesniems. Tačiau vis dar mūsų kritinis mąstymas dingsta, kai esame prašomi įvairiose apklausose pateikti duomenis apie save.

   Štai vakar facebook paskyroje pasirodė apklausa, kuria, kaip teigiama: “Apklausa atliekama, tam, kad sužinoti, į kokias Širvintų mokyklas eina Jūsų vaikai, nes pagal apklausos rezultatus bus teikiamas prašymas UAB „Širvintų autobusų parkas“ ir Širvintų rajono savivaldybei dėl viešojo transporto eismo tvarkaraščių bei maršrutų, kad Jūsų vaikai galėtų lengviau ir saugiau pasiekti savo mokyklą (-s) bei po pamokų ir būrelių grįžti namo.”

   Atsiverčiu apklausą ir nustembu dėl prašomos perteklinės informacijos. Papasakosiu, kas mane suglumino.

  • Anketą pildančiojo amžius. Keista, ar tėvų amžius gali lemti, reikia ar nereikia asmens vaikams patogiau pasiekti mokyklą?
  • Anketą pildančiojo išsilavinimas. Kaip tai susiję su vaikų pavežėjimu?
  • Vaiko amžius ir klasė. Ar tikrai tiek duomenų reikia? Gal pakaktų tik vieno iš jų (arba amžiaus, arba klasės)?
  • Vaiko lytis. Kaip tai susiję su trūkstamu maršrutu?
  • Apklausiamojo užsiėmimas. O koks skirtumas, ką veikia tėvai? Juk autobusu į mokyklą važiuos mokinys.
  • Kokia kalba vaikas mokosi. Atsiprašau, kaip tai susiję su vykimu į mokyklą? Kuriuos vešim, o kurių ne?
  • Klausimų kelia ir noras žinoti, kokiame kaime vaikas gyvena. Juk prieš tai buvo klausiama, kokiu maršrutu jis važiuoja į mokyklą.
  • Ar tikrai visa ši perteklinė informacija padės išrūpinti vaikams geresnes kelionės į mokyklą sąlygas?

Ir dar viena pastaba, ko gero, pati svarbiausia. Nors apklausos skelbėjai mini ir  Širvintų rajono savivaldybę, bet atsivertus savivaldybės tinklapį tokios apklausos nėra ir apie ją net neužsiminta. Ten viena apklausa: “Kviečiame gyventojus dalyvauti apklausoje ir įvertinti Savivaldybės veiklą!”

Aš nesakau, kad ši apklausa išties yra fiktyvi. Nesakau, kad ji nereikalinga. Tenoriu priminti visiems, kad pildydami apklausas atidžiai pasitikrintume, ar tikrai norime suteikti informaciją apie save, savo vaikus ir namus. Kaip sakydavo mūsų senoliai – atsarga gėdos nedaro.

 

One thought on “Ar nerizikuojame pateikdami duomenis apie save?

  • 2022-10-19 at 16:44
    Permalink

    Išties keista apklausa. Duomenys neabejotinai pertekliniai. Bet nemanau, kad apklausos rengėjai nusiteikę juos panaudoti piktam.

    Šiandien gražus oras. Padariau “ratuką”:
    – Pradžiugino gražiai susodinti medeliai prie Sodros buvusių topolių vietoje. 10 balų už greitą ir kokybišką darbą. Kodėl nepagirti kai žmonės kažką gerai ima ir padaro?
    – Apžiūrėjau dėl nudžiuvusių medžių šurmulį sukėlusią parko vietą prie pliažo. Reljefas suformuotas gražiai. Praplėsta žmonėms naudoti tinkama kranto linija. Ji bent iš dalies kompensuoja tą žalą, kurią nevykusiai “nutupdytas” tiltas padarė pliažo zonoje. Dabar šioje vietoje galima bus ir ramiai pažvejoti, ir išsimaudyti, ir pasidaryti pikniką atokiau nuo kitų. Deja, medžius teks atsodinti. Beržai geromis sąlygomis auga po 1 metrą per metus. Tad po 3-5 metų su medelynu viskas bus gerai.
    – Pėsčiųjų tiltas jau pradeda irti! Apie tai, kad tiltas po 10 metų bus negražus ir nepatogus vaikščioti nesenai diskutavome Vyginto Šuminsko feisbuke. Šiandien eidamas įsitikinau, kad tikrai taip ir bus. Kaip nekeista, šiaurinė tilto pusė išsilaikiusi puikiai, apart to, kad visas nupilkėjo, bet pietinėje dalyje jau matosi medienos yrimo padariniai, išpuvusios, ištrupėjusios vietos.

Comments are closed.