Savivalda. Švedija ir beveik Lietuva. Nr.1

   2014 metų vasara. Švedijoje pats politinio sezono įkarštis. Rugsėjo 14d. vyks rinkimai. Švedijoje yra trijų lygių valdžios sistema. Seimas, arba Rikstagas. Apskričių, arba lėnų tarybos. Ir savivaldybių, arba komunų tarybos. Ir visi rinkimai vyksta vieną ir tą pačią dieną.

   Tuo metu kaip tik dirbau ir gyvenau Švedijoje. Ir savaime suprantama, žiūrėjau Švedijos televizijos kanalus. Dažnai rodydavo rinkimų debatų laidas. Nežinau, ar patikėsite, bet tai greičiau būtų mūsų LRT laidų „Stambiu planu“, ar „Kultūringai su Nomeda“ atitikmuo. Ną bent jau „LRT forumas“, ar „Lietuva kalba“.

  Suprantu, kad nepatikėsite. Bet apie viską iš eilės.

  2019 metais tampu Širvintų rajono savivaldybės tarybos nariu. Vyksta taip vadinami tarybos posėdžiai, ir komitetų pasėdžių parodija, bendri visų komitetų posėdžiai.

  Tarybos posėdžiai transliuojami tiesiogiai internetu Youtube kanale. Ten galima pasižiūrėti daugelį paskutinių posėdžių įrašų.

  Vieną kartą man kilo mintis, o jeigu taip susiraščiau Švedijos savivaldybių tarybų posėdžių įrašus. Nes pasidarė įdomu, kaip ten pas juos? Juk, gyvendamas Švedijoje ketverius metus tikrai susidariau apie šią puikią šalį ir jos žmones labai gerą įspūdį.

  Pietų Švedija. Skonės regionas arba lėnas. Höganäs miestas, tuo pačiu ir savivaldybė. Būtent čia gyvenau ir išvažinėjau visus kampelius. Šiek tiek pastangų ir randu Höganäs oficialią svetainę ir puslapį Youtube kanale. Pasižiūrėkite, 2022m. spalio 17 dienos Höganäs savivaldybės tarybos posėdis. Vėliau papasakosiu, kuo jis svarbus ir kas ten vyksta.

https://www.youtube.com/watch?v=TyKEzcWOB-0&t=1662s

  Pasižiūrėjau gan nemažai Höganäs savivaldybės tarybos posėdžių įrašų. „Regiu Švediją“, galėčiau pasakyti. Būtent tokie tie švedai. Mandagūs, taktiški, santūrūs. Bet ar nieko nepasigedote šiame posėdyje? Gal paieškome panašumų, ar skirtumų su ne kai kurių savivaldybių tarybų posėdžiais?

Rodomas tik meras, -ė, ar ir visa tarybos posėdžių salė?

Įgarsintas tik meras, -ė, ar ir tribūna, visas posėdžių stalas, bei visi tarybos narių stalai?

Ar meras, -ė įžūliai nutraukinėja kalbančius tarybos narius?

Ar meras, -ė įžūliai replikuoja po kiekvieno tarybos nario kalbos?

Ar mero, – ės galvos linktelėjimu išjungiami mikrofonai neįtinkantiems opozicijos tarybos nariams?

Ar meras,-ė trukdo kalbėti tarybos nariams? Ar pertraukia? Ar nuolat ragina baigti pasisakymą? Ar priekaištauja dėl laiko?

Ar vieni tarybos nariai trukdo kalbėti kitiems? Ar replikuoja iš vietos?

Ar girdėti juokas ir patyčios iš tarybos kolegų?

Ar merė, -as ir tarybos nariai yra Holivudo žvaigždės ar top manekenai?

Ar meras, -ė ir tarybos nariai apsirengę, lyg dalyvautų visuomenės įžymybių ir pop žvaigždžių vestuvėse?

Ar meras,-ė serga sunkia asmenybės kulto forma?

Ar žiūrėdami šį įrašą patyrėte stresą? Pakilo kraujo spaudimas?

Ar švediška politika yra purvas? O gal dialogas ir procesas?

Ar? Ar? Ar? Būtų galima tęsti. Kokie švedų tarybos posėdžiai, tokia ir rinkimų kompanija, tokie ir debatai.

    Šiam kartui tiek. Kitą kartą aprašysiu šio posėdžio turinį ir svarbą. Palyginsiu Höganäs ir Širvintų savivaldybes.

One thought on “Savivalda. Švedija ir beveik Lietuva. Nr.1

  • 2022-10-29 at 20:50
    Permalink

    Cha. Radote ką lyginti. Kam taip toli žiūrėti? Molėtai – mūsų kaimynai – gerokai lenkia Širvintas politinės kultūros prasme. Yra įrašai internete. Irgi ne mažiau verta pasižiūrėti.
    Akmuo ir opozicijos daržą – buvo sakyta dėl posėdžių (kalbėjimas į mikrofoną; komitetų įrašai). Kažkaip nenorėjo išgirsti…

Comments are closed.