Netoleruokime smurto artimoje aplinkoje

   Smurtas šeimoje jau ne pirmus metus yra viena iš opiausių temų mūsų šalyje. Tai ne tik šeimos, o visos visuomenės problema. Nuo smurto artimoje aplinkoje dažniausiai kenčia moterys ir vaikai, bet neišvengiama smurtavimo atvejų ir prieš senyvo amžiaus žmones. Smurtas artimoje aplinkoje dažniausiai prasideda nuo santykių aiškinimosi, žodinių konfliktų, kurie kyla dėl to, jog asmenys būna vartoję alkoholinių gėrimų. Per 2022 metus Širvintų rajono policijos komisariate buvo pradėti 48 ikiteisminiai tyrimai dėl smurto pagal Lietuvos Respublikos Baudžiamąjį kodeksą 140 str. (fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas). 2022 metais buvo surašyta 14 protokolų pagal Administracinių nusižengimų kodeksą 489 str. 1 d. Lietuvos Respublikos apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo pažeidimas (melagingas pranešimas apie smurtą artimoje aplinkoje, piktnaudžiavimas smurtą patyrusio asmens teisėmis).
Policijos pareigūnai visus užregistruotus pranešimus apie vykstančius ar įvykusius šeimyninius konfliktus šeimose patikrina. Siekiant užkardyti teisės pažeidimus bei nusikalstamas veikas, susijusias su smurtu artimoje aplinkoje. Turime ateiti į pagalbą žmonėms, patiriantiems smurtą, išgirsti nukentėjusių moterų balsą įskaitant persekiojimą, persekiojamas žmogus išgyvena depresinę būseną, padidintą nerimą, nemigą, bejėgiškumo, gėdos, nesaugumo ar kaltės jausmą, nuovargį bei stresą. Kenčiantys nuo tokio smurto neretai griebiasi alkoholio, raminamųjų vaistų, o kartais kaip vienintelę išeitį mato savižudybę. Širvintų rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnai vykdo bendrąją prevencinę veiklą: bendradarbiauja su Širvintų rajono savivaldybe, seniūnais, socialiniais darbuotojais, Vaiko teisių apsaugos specialistais, kartu su Probacijos tarnybos pareigūnais lanko ir kontroliuoja šeimas, kuriose buvę užfiksuoti smurto atvejai, teikia prevencinio pobūdžio informaciją apie galimybę gauti reikiamą pagalbą Specializuotuose kompleksinės pagalbos centruose. Pareigūnai organizuoja ir vykdo susitikimus su švietimo įstaigų bendruomenėmis, saugių kaimynysčių grupių nariais. Supažindinami su Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo nuostatomis ir atsakomybe, nukreipiami į specializuotos pagalbos centrus, raginami naudotis pagalbos smurtą patyrusiems linija tel. 8-700-55516.
Policija primena, kad smurtas artimoje aplinkoje yra žmogaus teisių ir laisvių pažeidimas, todėl jei patiriate bet kokios rūšies ar formos smurtą, arba pažįstate ką nors, kas tai patiria, nebijokite kreiptis profesionalios pagalbos į psichologą, teisininką, medicinos įstaigą, policiją. Jeigu reikia skubios pagalbos, skambinkite skubiosios pagalbos tarnybų numeriu 112 arba per policijos elektroninių paslaugų sistemą https://www.epolicija.lt
Nebūkime abejingi įvairioms smurto formoms, bendromis jėgomis kovokime už ramų ir saugų gyvenimą.

Širvintų raj. Policijos komisariatas