Kaip cinikai rinkimus vogė

  Papasakosiu jums vieną siaubingą įstoriją. Tiesa tai, ar visiškas pramanas, spręskite patys.

  Pavadinimai išgalvoti, kad būtų patogiau ir pasakoti ir suprasti. Nes žmonės, kurie niekada nedalyvavo politikoje ir rinkimuose, nė menkiausio supratimo neturi, kaip tai vyksta.

Pirma istorija

  Vietinis Liepų partijos skyrius „eina į rinkimus“. Ir prasideda labai slaptas ir subtilus dalykas – tai kandidatų sąrašo rinkimuose į savivaldybės tarybą ir merus sudarymas. Nors partijų skyrių ir komitetų veikla visada turėtų būti aktyvi ir atvira, tačiau, dažniausiai, taip nėra. Kandidatų sąrašas slepiamas iki paskutinės minutės.

  Vyriausioji rinkimų komisija yra sukūrusi svetainę „Rinkėjo puslapis“. Tačiau, tai ir rinkimų dalyvių puslapis. Liepų partijos skyrius vieno patikimo ir išmanaus žmogaus duomenis nusiunčia VRK. VRK šiam žmogui suteikia specialias teises ir statusą – „Skyriaus atstovas rinkimams“.

  Praktiškai tai atrodo taip. Kai „Atstovas“ jungiasi prie svetainės „Rinkėjo puslapis“, jis negali patekti niekur kitur, tik į savo atstovaujamo skyriaus puslapį. Mūsų atveju – „Liepų partijos skyrius“. Pirmas žingsnis, kurį atlieka „Atstovas“, tai suveda rinkimų sąrašo dalyvių asmens duomenis. Nr.1 Ona Onaitytė, asmens kodas. Nr.2. Jonas Jonaitis, asmens kodas. Nr.3. Petras Petraitis, asmens kodas. Ir paskutinis, pvz. Nr.36 Zigmas Zigmaitis, asmens kodas.

  Kai duomenys suvesti, kandidatai jungiasi prie svetainės „Rinkėjo puslapis“, pasikeičia savo statusą iš „rinkėjas“ į „rinkimų dalyvis“ ir patenka tik į jam asmeniškai sukurtą paskyrą. Pavyzdžiui, prisijungęs prie „Rinkėjo puslapio“, Jonas Jonaitis kitų kandidatų duomenų nemato. Tiek rinkimų sąrašo dalyvių kiekis, tiek sąrašo eiliškumas gali keistis, bet Jonas Jonaitis to matyti negali. Jis pildo sutikimą, pasižadėjimą, anketą, … ir legenda virtusią BIOGRAFIJĄ.

  Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad tai visiška idilė ir slaptumas. Kad tik Liepų partijos skyriaus „Atstovas“ gali matyti rinkimų sąrašo dalyvius ir jų eiliškumą.

  O, bet, tačiau… Kiekvienoje savivaldybėje yra sudaryta Apygardos rinkimų komisija. Apygardos rinkimų komisijos pirmininkas jungiasi prie svetainės „Rinkėjo puslapis“ statusu „rinkimų organizatorius“. Mato visą, tačiau, tik jo savivaldybėje vykstantį rinkimų procesą – visų partijų skyrių ir komitetų sąrašus, ir juose esančius kandidatus…

  Rinkimų kodeksas ir rinkimų tvarka kuriama doriems žmonėms. Bet baisu net pagalvoti, kas vyksta, jeigu įvyksta istorijos anomalijos.

  Pavyzdžiui. Cinikų dominuojamose valdose, cinikai sudaro Cinikų rinkimų komisiją ir paskiria jos pirmininką. Cinikai siekia amžinojo dominavimo ir akylai stebi, kokius žmones priešų partijų skyriai kelia kandidatais. Pavyzdžiui, pirmininkas Cinikas mato, kad Liepų partijos sąraše yra Juozas Juozaitis, Birutė Birutytė. Ir kaip tyčia, jų giminės ir artimieji dirba savivaldoje. Kai kas paskambina Juozaičiui, Birutytei bei kitiems ir paklausia, ar jiems rūpi jų giminaičių ir artimųjų ramus darbas.

  Sekančią dieną Juozaitis, Birutytė ir kiti skubiai susisiekia su Liepų partijos „Atstovu“ ar skyriaus pirmininku ir praneša, kad jokiais būdais negali dalyvauti rinkimuose. Ir, aišku, papasakoja, kas jeims nutiko, kas skambino. O viešumoje pateikiama, kad jie patys NENORI, patys PERSIGALVOJO. Ir Liepų partijos skyriaus rinkimų sąrašas trumpėja. Iš kokių 36 lieka tik 18 žmonių.

Antra istorija

  Vietinis Uosių partijos skyrius pirmą kartą dalyvauja Savivaldos rinkimuose ir kelia kandidatų į tarybos narius ir merus sąrašą. Jiems reikia surinkti privalomus kelis šimtus rėmėjų parašų. „Rinkėjo puslapyje“, bei popieriniuose lapuose. Pasirašyti gali tik toje savivaldybėje gyvenamąją vietą deklaravę gyventojai.

  „Rinkėjo puslapyje“, Uosių partijos palaikymo parašų ima daugėti. Internetinis pasirašymas atrodo saugus, nes nesimato pavardžių, taip, kaip lapuose…

  O, bet, tačiau… Viskas gerai, jeigu tai vyktų dorų žmonių savivaldybėje…

  O jeigu cinikų? Cinikų rinkimų komisija mato visus už Uosių partijos skyrių internete pasirašiusius žmones. Vardus Pavardes. O jeigu jie, ar jų giminės bei artimieji dirba savivaldoje? Cinikų savivaldoje? Tokiu atveju… Kai kas paskambina pasirašiusiems ir pažeidžiamiems… Ir Uosių partijos skyriaus palaikymo parašų internete mažėja.

  Cinikai atvirai juokiasi, kad kokie juokingai silpni yra vietiniai Liepų ir Uosių skyriai, parašus vos surinko, kandidatų sąrašai trumpi, tik kiek daugiau, nei tos savivaldybės minimumas. O cinikų ir jų draugų sąrašai pilni. Ir juose pilna „nepažeistų“ žmonių… Nes jie teisingame sąraše.

  O dabar rimtoji dalis. Tiesa tai, ar pramanas, niekas nieko viešai nepasakos. Ir nereiktų istorijų tapatinti su kuria nors viena savivaldybe, arba tik su viena.

  Todėl siūlau partijų vadovybėms paskambinti saviems skyriams ir pasikalbėti. Ir turėti tikrą žinią ir supratimą. Ir pranešti, jeigu būtų ką, VRK. O gal ir teisėsaugai.

  Ir kitas klausimas. Kodėl Apygardų rinkimų komisijos, kol pareiškinių dokumentų teikimas ir pasirašymas nepasibaigęs, gali jungtis prie „Rinkėjo puslapio“ ir matyti, partijų skyriams labai jautrią informaciją? Reikia vengti net regimybės, kad galimas bet koks informacijos nutekėjimas ir kandidatų įtakojimas. Pasibaigs terminas, prašome, junkitės ir tik tada tikrinkite.

  Pagrindinis mano tikslas, kurio siekiu, tai viešumas ir noras pakeisti padėtį, ir padėti galimai nukentėjusiems. Gyvename, kaip anais laikais. Kai kalbama pašnibždomis, vadinasi valstybėje ne viskas gerai. Taigi, nuo šiol tai vieša istorija. Ir Seimo bei VRK nariai turės reaguoti. Ir visuomenei taip pat bus aiškiau, kodėl tokie keisti rinkimai ir kodėl tokie trumpi kai kurių partijų sąrašai.

  Jokiu būdu nenoriu mesti nepasitikėjimo šešėlio ant Apygardų rinkimų komisijų. Dar tik mokomės demokratijos. Ir cinizmo apraiškų pilna. Kolektyvinių ir pavienių. Galima postringauti apie partijų skyrių kokybę ir gausą. Tačiau būtina diskutuoti apie Vietos savivaldos įstatymą, rinkimų organizavimo tvarką ir netvarką. Ir keisti viską įstatymų lygmenyje.

13 thoughts on “Kaip cinikai rinkimus vogė

  • 2023-01-22 at 13:17
    Permalink

    Kuo daugiau Širvintų rajono rinkėjai įvairiais (šiais laikais sunkiai suvokiamais) būdais spaudžiami balsuoti už P. šeimą, tuo didesnė tikimybė, kad įvyks atvirkštinis efektas.

  • 2023-01-22 at 12:36
    Permalink

    Kovo mėnesį įvyksiantys rinkimai nieko nepakeis, nes savivaldybės gyventojams pakanka duonos ir žaidimų

  • 2023-01-22 at 11:46
    Permalink

    Citata: “Kaip norėtųsi, jog garsiai prabiltų tie kas dabar kalba tyliai ir su baime. Atsipeikėkit žmonės , nustokit bijoti ir nesileiskite valdomi. Negi nepavargote būti lėlėmis tampomomis už virvelių?”

    The greater part of the population is not very intelligent, dreads responsibility, and desires nothing better than to be told what to do. Provided the rulers do not interfere with its material comforts and its cherished beliefs, it is perfectly happy to let itself be ruled.
    Aldous Huxley

    Didžioji dalis gyventojų nėra labai protingi, bijo atsakomybės ir netrokšta nieko geresnio, nei kad būtų pasakyta, ką jiems daryti. Jei valdovai nesikiša į jų materialinį gerbuvį ir puoselėjamus įsitikinimus, jie yra labai laimingi būti valdomi.
    Oldas Hakslis

  • 2023-01-22 at 09:46
    Permalink

    Kodėl Gintaras rašo taip, o ne kitaip aišku kaip dieną – kieno vežime sėdi, to ir giesmę giedi. Jeigu jis pabandytų parašyti kitaip, kaip mat būtų atleistas iš darbo.

    Jau rašiau apie dvi medalio puses. Jeigu kažkas neišgirdo, užsispyrusiai mato tik vieną ir ignoruoja kitą, tai ką aš galiu padaryti? Nutylėtos, po kilimėliu sušluotos problemos niekur nedings ir su trenksmu pasireikš pačiu netinkamiausiu momentu.

    Nebenoriu, o ir nematau prasmės analizuoti kitų (ne)veiksmus, kritikuoti kažką. Ir taip per aštriai parašiau

  • 2023-01-22 at 00:04
    Permalink

    Kaip norėtųsi, jog garsiai prabiltų tie kas dabar kalba tyliai ir su baime. Atsipeikėkit žmonės , nustokit bijoti ir nesileiskite valdomi. Negi nepavargote būti lėlėmis tampomomis už virvelių?

  • 2023-01-21 at 23:55
    Permalink

    O jums nekilo klausimas kodėl Bielskis skaičiavo imigrantus, bet didžiausią ir ilgiausiai užsibuvusią imigrantę pamiršo? Iš kur į darbą važiuoja ir kur saldų miegelį miegą juk jis žino.

  • 2023-01-21 at 20:30
    Permalink

    “Negi ponia taip nepasitiki savimi kaip politikė, kad imasi tokių priemonių savo šeimos pergalei rinkimuose užsitikrinti?”
    Oi, tai čia akivaizdu. Man labiau nuostabą sukėlė “Širvintų krašto” straipsnis “Oficialu: Živilės Pinskuvienės pažadai rinkėjams – geriausiai vykdomi visoje Lietuvoje” ir atitinkamas tekstas merės feisbuke. Akivaizdi melagiena, o tiksliau, manipuliavimas faktais. Buvau paskelbęs feisbuke atitinkamą tekstą apie tuos 97% ir pažadų vykdymą, bet nei vienas širvintiškis nei murmur. Net politikai. Beliko tik gūžtelėti pečiais.

    Gintaras, matyt, dėl visa ko išėmė tekstą apie konservatorių partiją iš “Širvintų krašto” titulinio puslapio. Vėl gi, jeigu partijos tikrai mano, kad duomenų nutekėjimas gali ženkliai įtakoti jų rinkimų rezultatus, kodėl nebando kreiptis į VRK dėl apygardos rinkimų komisijos pirmininko pakeitimo?
    O šiaip rinkimams reikia ruoštis ir komandas formuoti gerokai anksčiau, ir nereikės tada dėl savo problemų kaltinti nei priešininkų, nei rinkėjų. Daug kartų apie tai buvo rašyta. Bet, ai, mes protingesni, geriau viską žinom, neaiškink

  • 2023-01-21 at 18:25
    Permalink

    Negi ponia taip nepasitiki savimi kaip politikė, kad imasi tokių priemonių savo šeimos pergalei rinkimuose užsitikrinti? Šitiek medaliais, maišeliais, garbės piliečiais apdovanojo žmonių. Visi atiduos balsą, būtų negražu elgtis kitaip, ir pergalė 🙂

  • 2023-01-21 at 15:54
    Permalink

    Nebeliko Širvintų rajono savivaldybės teritorijoje objektyvių Savivaldybės tarybos ir mero, Seimo, Europarlamento rinkimų: nepataisomai iškreipiami visų paminėtų rinkimų rezultatai.

  • 2023-01-21 at 15:21
    Permalink

    Širvintų gyventojai, viena partija prisikalė prie sienos.
    Įdomu ar Živilė tokį stendą tvirtintų prie savo prabangių namų?
    O čia savivaldybės pastatas, visų, ko nekalti į to pastato sieną? Jeigu remontuos, tai iš mūsų lėšų.
    Ar matėte Živilės nuotrauką socialiniuose tinkluose su mažu vaiku ant rankų savivaldybės patalpose? Iš kur ji pasiskolino vaiką, tuoj išaiškės. kadangi tėvai gaus gerą darbą arba 40 proc. priedą prie atlyginimo. Bet, kaip gerai saugo jos paskyrą, kadangi visi nepalankūs jai komentarai pašalinti. Mes turtingi, mokame. arba moka Regionų partija, bet vistiek iš mūsų pinigų.

  • 2023-01-21 at 14:33
    Permalink

    Skambinau keliems kitiems Apygardų rinkimų komisijų pirmininkams. Tai patvirtino, kad mato kiaurai viską, ką daro savivaldybėje sąrašus keliančios partijos ir komitetai. Mato dokumentų pildymą. Mato, kokias rinkimų programas kelia merai kaip savo ir rinkimų kaip sąrašo. Kokie kandidatai, kur jie gyvenamąją vietą deklaravę anksčiau, jeigu persiregistruoja kiek vėliau. Mato, kokie žmonės pasirašo už galimybę dalyvauti rinkimuose naujoms partijoms ar skyriams. Tik vieni mato ir nieko nedaro, nes demokratija. O kitur CINIZMAS kartu su cinikų KOMANDA.

  • 2023-01-21 at 13:02
    Permalink

    Čia dvi medalio pusės.
    Viena – privačių duomenų nutekinimo problema.
    Kita ne mažiau “karšta”, bet nepaminėta tekste problema – straipsnis iš esmės patvirtina, kad Gintaro Bielskio teiginiai dėl politinių “gasterbaiterių“ nėra iš piršto laužti.

    Belieka tik stebėtis, kas čia iš abiejų pusių vyksta…

  • 2023-01-21 at 11:21
    Permalink

    Ar neaišku kodėl uzvaldomos visos su rinkimais susijusios komisijos.

Comments are closed.