Byla dėl grotų ant obelisko nutraukta

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Pagal Vilniaus AVPK sprendimą /

   Beveik prieš metus Širvintose be jokių reklamų ant obelisko esančio sovietinio ženklo atsirado grotos. Tiesa, jos greitai dingo. Apie tai tuomet rašėme

https://www.krastozinios.lt/2022/05/24/21/20/tikra-meile-gali-atrakinti-dvieju-valstybiu-santykius/

  Po įvykio atsirado pareiškimas policijoje, kuris ir buvo tiriamas.

   Šių metų gegužės 12 d. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Administracinių nusižengimų bylų nagrinėjimo skyriaus Vyriausiasis tyrėjas Skaistė Karinauskaitė priėmė nutarimą, kuriuo administracinio nusižengimo teisena, pradėta remiantis LR ANK 494 str.2d., vadovaujantis LR ANK 591str. 1d.1p. nutraukiama. Taip nutarta, nes byloje dėl Vyginto Šuminsko kaltės yra prieštaravimų ir abejonių, kurios negali būti pašalintos.

Kas buvo tirta?

  Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Širvintų rajono tyrėjas Vygintui Šuminskui surašė administracinio nusižengimo protokolą dėl to, kad 2022-05-24 d. apie 14.31 val. ant obelisko, esančio Širvintose, „Karių kapinėse“, grandinėmis, surakintomis spyna, pritvirtino metalines groteles. Kaip paaiškino V.Šuminskas, jis padarė meninę instaliaciją, siekdamas, kad jo meno kūrinį pamatytų kuo daugiau žmonių. Tokiais veiksmais V.Šuminskas suorganizavo renginį, nesilaikydamas renginių organizavimo reikalavimų.

   Bylos nagrinėjimas vyko žodinio proceso tvarka, byloje įvertinti pateikti dokumentai, įvertinti surinkti įrodymai, registrų duomenys ir kita byloje esanti informacija ir jos visuma.

Kaip vyko nagrinėjimas

2022-12-29 Vilniaus AVPK Administracinių nusižengimų bylų nagrinėjimo skyriuje buvo priimtas nutarimas administracinio nusižengimo byloje, kurioje Vygintui Šuminskui buvo paskirta 90 eurų administracinė nuobauda.

2023-01-17 Išnagrinėjus skundą Vilniaus AVPK Administracinių nusižengimų bylų nagrinėjimo skyriuje buvo priimtas nutarimas panaikinti nutarimą ir grąžinti organui (Pareigūnui) įgaliotam surašyti administracinius protokolus su tikslu papildomam tyrimui atlikti.

2023-04-04 Vilniaus AVPK Širvintų r. tyrėjas atlikęs papildomą tyrimą Vygintui Šuminskui surašė administracinio nusižengimo protokolą su administraciniu nurodymu Nr. 95-ANR P-419-2023 ir paskyrė 15 eurą administracinę nuobaudą.

2023-05-04 bylos nagrinėjimo metu Vygintas Šuminskas su administraciniu nusižengimu nesutiko. Paaiškino, kad renginys organizuojamas nebuvo. 2022-05-23 vakare kilo sumanymas trijų mėnesių karo Ukrainoje pradžiai padaryti meninę instaliaciją su tikslu atkreipti žmonių dėmesj ir ją pakabinti Širvintose „karių kapinėse”. 2022-05-24 apie 12.00 nuėjęs į „karių kapines” savo idėją įgyvendino, meninę instaliaciją pakabindamas ant obelisko. kapines atvyko vienas, jokių žmonių daugiau nebuvo. Jei ir buvo toliau, jų nepažinojo. Vygantas Šuminskas savo veiksmų neneigė, tačiau kategoriškai tvirtino, kad renginio neorganizavo, žmonių į jį nekvietė. Pabuvęs iki 14.00 val. su pertraukomis iš kapinių išvyko. Kiek pamatė jo meninį kūrinį žmonių nurodyti negalėjo, tačiau jų nekvietė

   Bylos nagrinėjimo metu nustatyta, kad grąžinus administracinio nusižengimo bylą institucijai (organui) papildomam tyrimui atlikti, nustatyta, kad papildomo tyrimo atlikti policijos pareigūnai galimybės neturėjo. Nustatyti žmonių skaičiaus renginio metu nebuvo galimybės, liudininkai taip pat nenustatyti, nes administracinis nusižengimas užfiksuotas po administracinio nusižengimo padarymo.

Analizuojant administracinio nusižengimo bylą, nustatyta, kad surašant administracinio nusižengimo protokolą, nebuvo pilnutinai ir objektyviai surinkti įrodymai, kuriais remiantis būtų priimtas teisingas procesinis sprendimas.

Nutarimo pagrindas

   Sprendžiant klausimą dėl asmens administracinės atsakomybės, būtina vadovautis nekaltumo prezumpcijos principu, įtvirtintu Lietuvos Respublikos Konstitucijos 31 straipsnio 1 dalyje, bei iš jo išplaukiančiu in dubio pro reo principu (visos abejonės ir neaiškumai, kurie negali būti pašalinti, aiškintini administracinėn atsakomybėn traukiamo asmens naudai).

   Šį nutarimą galima per 20 dienų skųsti.

3 thoughts on “Byla dėl grotų ant obelisko nutraukta

  • 2023-05-19 at 16:33
    Permalink

    Įdomu kad bus iškelta ant obelisko žvaigždė (raudona) ?
    Byla baigėsi tai jau ir galima ar lauks kada savi ateis ?

  • 2023-05-18 at 07:23
    Permalink

    Vienareikšmiškai, administracijos direktorė.

  • 2023-05-18 at 07:17
    Permalink

    O kas užsakovas bylos?

Comments are closed.