Demokratijos laidotuvių Širvintose pusmečio minėjimo šou

SAULIUS VOVERIS

  Prieš pusmetį Širvintų rajono savivaldybėje karaliaujantys „regionininkai“ surengė demokratijos laidotuves Širvintose, sukurdami savo pseudoopoziciją ir taip atimdami bet kokius įrankius tikrajai opozicijai nors kažkiek kontroliuoti valdančiųjų veiksmus ir užtikrinti demokratinius procesus (skaitykite plačiau: čia arba čia). Ir tai kažką primena… Gal Rusiją ir Baltarusiją?…

  Pusmetis po laidotuvių – visai nebloga proga dar kartą pasityčioti iš rinkėjų, kurie balsavo „ne už tuos“ (kurių, beje, apie 25 procentus, t.y. kas ketvirtas balsavęs) ir valdantieji, žinoma, negalėjo sau leisti prarasti progą patirti šį malonumą.

  Spalio 25 dieną, dar prieš prasidedant posėdžiui, tapo aišku, kad kažkas dar bus: ekrane vis šmėžavo bandančio prisijungti „opozicijos lyderio“ vardas. Nebuvo staigmena, nes Vietos savivaldos įstatyme ir Širvintų rajono savivaldybės tarybos reglamente numatyta, kad ne rečiau kaip kas pusmetį turi būti mažumos valanda, kurios metu mažumos atstovai gali užduoti klausimus valdžiai. Taip ir nutiko: pasibaigus posėdžiui mere paskelbia: „dabar bus mažumos valanda, dabar yra … valandų, nuimu laiką“ (citata gali būti netiksli).

  Mažumos valanda daliai mažumos apie tai nieko nežinant? Tiksliau, žinant vien tik vadinamosios opozicijos nariams? Dar viena spraga Vietos savivaldos įstatyme? Tikriausiai… Nebestebina kai vietinės reikšmės politikai naudojasi įstatymų spragomis, kad pasiektų kažkokių savo tikslų, nes, sakoma, kad ir geri teisininkai yra tie, kurie žino kaip apeiti įstatymus…

  Keliaujam toliau: tada pasirodo (ekrane ir nuotoliu, nes, matyt, turėjo rimtesnių ir svarbesnių reikalų nei mažumos valanda) opozicijos lyderis ir naudojasi savo teise: užduoti pirmus du klausimus. Viskas kaip ir pagal įstatymą ir reglamentą. Vėliau klausimus gali užduoti kiti mažumos atstovai ir… jie juos užduoda. Vienas po kito, išskirtinai tik „opozicijos“ nariai (tie patys “regioninkai” kaip ir kiti esantys daugumoje su prie jų prisijungusia lenkų rinkimų akcijos nare), kad tik nespėtų įsiterpti tikrosios mažumos atstovai. Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad kai kurie klausimai tikrai buvo įdomus ir aktualūs. Kai kurie gal jau pasenę ir išdiskutuoti, bet visgi reikia kažko paklausti ir išnaudoti laiką… Ir laikas baigėsi. Praėjo valanda ir ponia merė pareiškia, kad mažumos valanda baigta ir nespėję užduoti klausimus galės tai padaryti… po pusmečio. Galbūt, irgi su sąlyga, kad spės… Kažką primena… Gal Rusiją ir Baltarusiją?…

  Kodėl buvo skirta tik viena valanda, nors įstatyme ir reglamente aiškiai parašyta: „ne mažiau nei valanda“? T.y. gali būti ir pusantros ar dvi valandos. Atsakymas, manau, visiems aiškus.

   Dar grįžkime prie klausimų. Neskaitant visų formuluočių didžioji dauguma jų (jei ne visi) buvo akivaizdžiai iš anksto suderinti (o gal tiesiog išdalinti), ‚patogūs“, nes, nors ir turintys ne mažai politinės patirties, valdžios atstovai ne sykį išsidavė, kad jiems ruošėsi. Kažką primena… Gal Rusiją ir Baltarusiją? Vienoje iš jų, toks Hagos tribunolo ieškomas nusikaltėlis irgi mėgsta rengti panašius šou…

Iš viso to kyla nemažai klausimų:

  • Kodėl valdžia bijo iš tiesų jiems oponuojančių rajono žmonių išrinktų atstovų klausimų?
  • Kodėl valdžia visomis priemonėmis stengiasi paniekinti, išsityčioti, sumenkinti atstovus tų, kurių atstovai išrinkti balsavusių „ne taip“?
  • Kodėl valdžia bijo demokratijos ir vis labiau artėja prie visiškos autokratijos ir nebaudžiamumo?

  Klausimų gali būti ir daugiau, dar daugiau gali būti galimų atsakymų ir visokių spėjimų ar interpretacijų, bet akivaizdu, kad iš lėto, bet užtikrintai mūsų rajonas tolsta nuo elementarių, pagrindinių demokratijos principų ir artėja link „vietinės karalystės, respublikos“ ar autonomijos įkūrimo.

  Kas dėl to kaltas? Neverta šį kartą išsiplėsti apie sąžinę, pagarbą, padorumą, toleranciją. Viena iš problemų yra neblogas, bet vis tik netobulas Vietos savivaldos įstatymas, kuriam, akivaizdu, reikalingos pataisos, siekiant užtikrinti demokratijos, laisvės principus bei užkirsti kelią beveik nekontroliuojamų lokalių ar vienasmenių „karalysčių“ įsigalėjimui Lietuvoje.

  Bet apie tai kitą kartą ir kiek giliau bei aukštesniu lygiu.

  Savo (taip pat ir kitiems, balsavusiems „ne už tą“ ir išsirinkusiems atstovą) rinkėjams norėčiau palinkėti tikėjimo, vilties ir kantrybės, nes net ir po tamsiausios nakties, neišvengiamai, išaušta aušra, o gėris nugalį blogį…

   Dar norėčiau palinkėti drąsos. Pakelti galvas, pasakyti savo nuomonę, nesitaikstyti su tuo, kas yra akivaizdžiai neteisinga ir nepriimtina.

   Nebijokite. O jei bijote, kad su jumis bus vienaip ar kitaip susidorota, ar dar kaip nukentėsite… Kažką primena… Gal Rusiją ir Baltarusiją?…

23 thoughts on “Demokratijos laidotuvių Širvintose pusmečio minėjimo šou

  • 2023-11-10 at 17:18
    Permalink

    O visiems balsavusiems prieš regionių partija duoti po sodybą ant kalno ir po pirtelę pakalneje ir dar po DU po 15000 bylinejimosi islaidoms.

  • 2023-11-09 at 18:28
    Permalink

    Kas balsavo už regionų partijos narius “darbštiesiems” siūlau pastatyti po vėjo jėgainę, sumažinti visus mokesčius iki nulio, o mamytei už “rimtą” darbą skirti premiją, nemokamai pieno, šakočio, skilandžio išskirti valgymui. Kadangi mamytė dirba sunkiomis sąlygomis su Širvintų skurdžiais ir tik DU 1500 Eur per mėnesį.

  • 2023-11-08 at 18:54
    Permalink

    Nu paskaitai komentarus ir i cirka nereikia eiti

  • 2023-10-31 at 12:42
    Permalink

    Be reikalo pykstate ant 4764 į savivaldybės rinkimus neatėjusių rinkėjų. Net jei visi jie būtų atėję į rinkimus – rinkimų rezultatai būtų tokie patys: ta pati merė ir vienvaldis regionų partijos sąrašas savivaldybės taryboje.

  • 2023-10-31 at 11:35
    Permalink

    Kol žmonės bus pikti tik komentaruose, o per rinkimus nebalsuos, bet patogiai sėdės namuose ant sofučių, nieko nepasikeis. Tiesiog skiname savo abejingumo ir politinio pasyvumo vaisius. Ir, beje, kiek iš jūsų, tų piktųjų, užsistojote gerus žmones, kuriuos išvarė?

  • 2023-10-30 at 17:45
    Permalink

    Girdejau ir as kad bus veju jegaines nes sutarta. Baisu kas darosi rajone, zmones skundziasi kad ponios motina bjauri, sako kad elonka autobusu stociai vadovaus. Gal paskutinius metus sita valdzia, nes daug zmoniu piktu, daug isvare geru zmoniu

  • 2023-10-30 at 10:07
    Permalink

    Vėjų parkas bus jeigu to norės karalienė
    DEMOKRATIJOS sąvoka seniai užkasta. dabar turime draugų, mamų, pusbrolių ir t.t. įdarbinimą ir nepaklusnių atleidimą. Kai karalienės motina paėmė grynus iš kaimynės pinigus už aplinkos sutvarkymą, aš nepatikėjau. kaip tiek metų dirbusi verslininkė iš ubagų gali verslą daryti. gaila kai duobė, kuri vilniaus gatvėje vos nesukėlė avarijų buvo sutvarkyta po žinučių ir raštų po mėnesio, tuo sykiu lapas kuris nespėja nukristi ant žemės keliamas po minutės.
    Sako, kad visas blogis grįžta atgal, abejoju, ar blogis žiūrės į tokias kur…… eškas , kurios tiek ašarų iš žmonių pareikalavo.

  • 2023-10-30 at 08:18
    Permalink

    Žmonės nori gyventi karalystėje, kur princai ir princesės, tarnai, juokdariai ir kt. Demokratija Širvintose seniai užkasta.

  • 2023-10-29 at 21:30
    Permalink

    Vidmantai, o prie ko čia asociacija? Saulius ir kiti tarybos nariai turėtų aktyviai ginti SAVO IR RINKĖJŲ INTERESUS

  • 2023-10-29 at 20:59
    Permalink

    Neitiketinas yra Grauzinis, visur kisantis savo trigrasi ir elektrines i straipsnius visai kita tema., matyt nemoka skaityti ir suvokti teksto.
    Ko jus norite is tarybos nario? Butent sis tarybos narys visu siu jegainiu istorijos pradzioje aktyviai veike sia tema, bet asociacija ji uzsipuole, reke: ko kisiesi? Tu trukdai.
    Dabar kai asociacijos ruporu ir didziausiu draugu tapo Sarpauskis, suprantama, kad su siuo veikeju niekas nenori tureti nieko bendra.
    Teko kreiptis i sauliu pagalbos keliais kitais klausimais. Padejo kiek galejo, taip kad atstovauja savo rinkejus.

  • 2023-10-29 at 20:24
    Permalink

    Dar kartą, paskutinį kartą įkišiu trigrašį.
    Nebemoralizuosiu. Tegul viską įvertina rinkėjai.
    Tenoriu pasakyti, kad tikrai žinau, jog pagal esamus įstatymus nuo miestelių galima patraukti vėjo jėgaines, bet tam savivaldybė turi deklaruoti, paruošti atitinkamus dokumentus, kad tose vietose planuojama gyvenamųjų teritorijų plėtra. Niekas to padaryti be savivaldybės pastangų negali. Ir šita prasme Sauliaus Voverio noras visus reikalus ir atsakomybę “perleisti” asociacijos žiniai nesuprantamas.

  • 2023-10-29 at 20:05
    Permalink

    Neįtikėtina. Atstumai nuo gyvenamųjų namų iki vėjo jėgainių – savivaldybės tarnautojų iniciatyva gali būti koreguojami. Bet visa savivalda ignoruoja gvventojų prašymus – padidinti atstumus. Pratylėjo visi draugiškai merei klaidingai pateikus dėl ko kreipėsi gyventojai. Tai kokia rajono tarybos nariu funkcija – pratylėti, pritarti besąlygiškai merei ir būtinai parašyti viena kitą straipsnį, kad Širvintose rusiškas-baltarusiškas modelis? Kas rajone atstovauja gyventojų interesus? Jei neatstovauja merė, neatstovauja regionų partijos dauguma ir pasirodo tų interesų neatstovauja keli opozicijos nariai?

  • 2023-10-29 at 18:15
    Permalink

    Kai Jums tyčia ant galvos lipa (ar ant kojos), Jūs kultūringai laukiate kada nulips, o tada mandagiai paprašote daugiau taip nedaryti? Na ir puiku. Esate tubulas angelas.

    Ne, tai ne. Jūsų reikalas. Laikas negailestingai bėga. Spėkite, kieno naudai?
    Kaip ir su mokyklomis, visi nusiplauna nuo atsakomybės ir dėl vėjo jėgainių paliks kautis keliems drąsuoliams-kamikadzėms.

  • 2023-10-29 at 14:26
    Permalink

    Gerbiamasis, pats lyg ir kultūringas atrodote žmogus, o tarybos nariui siūlote nesuteikus jam galimybės paklausti elgtis chamiškai ir rėkti kalbant kitiems? Kaip jis tuomet atrodytų? Žmogus kultūringas ir elgiasi taip kaip priklauso. Negi nesupratot kad taip jau buvo surežisuota ta valandą ponios?

  • 2023-10-28 at 14:55
    Permalink

    Sauliau, vėjo jėgainės ir yra kaip tik apie DEMOKRATIJĄ. Posėdžio metu Jūs turėjote ginti savo demokratinę teisę pasisakyti, užduoti klausimus, tame tarpe ir apie labai šiuo metu aktualų klausimą – vėjo jėgaines. Bet to nepadarėte. Ko tada dar norite iš mūsų? Ką mes turime daryti? Atsakykite, prašom.

    Išrinktas startavote gerai, tačiau labai greitai priblėsote, tapote “kaip visi”.
    Viską pasako Jūsų sakinys: “nors tikrai ne visada skaitau komentarus, dar rečiau juos rašau”.
    O be reikalo…
    Sėkmės

  • 2023-10-28 at 14:17
    Permalink

    Šis straipsnis yra ne apie vėjo jėgaines, o apie DEMOKRATIJĄ Širvintų rajone.
    Suprantu, kad tai labai aktuali problema rajone ir nesinori perskaityti nieko kito bei gilintis į kitas problemas, todėl atsakysiu (nors tikrai ne visada skaitau komentarus, dar rečiau juos rašau) dar kartą.
    Nepritariau ir nepritariu vėjo jėgainių parkui tokiam, koks ir kaip jis planuojamas dabar. Apie tai jau rašiau ir kalbėjau ne kartą. Mano galva asociacija “Kraštovaizdis” yra labiausiai įsigilinusi į šią problemą ir turi daugiausiai kompetencijos šiuo klausimu, tad ir turėtų atstovauti suinteresuotą visuomenę (taip pat ir mane, nes turiu NT vėjo jėgainių parko zonoje). Širvintų socialdemokratai niekada neatsisakė padėti ir padėjo, kai to buvo prašoma ir ateityje, jei tik prireiks, tikrai bus žmonių, o ne “Žalios žemės” pusėje.

  • 2023-10-28 at 13:35
    Permalink

    Tikrai žinau, kad ne visi tarybos nariai yra patenkinti tuo, ką siūlo investuotojai. Bet kodėl tokie pritilę, tai tik spėlioti galiu.
    Nenorėčiau visos kaltės suversti tarybos nariams, nes nuo gyventojų irgi labai daug kas priklauso. Jei nespaudžia vietinės valdžios, nespaudžia politikų, kuriuos vos prieš pusmetį rinko, tai ko tada tikisi? Net išsakyti savo nuomonę, pasiūlymus straipsnių vėjo jėgainių tematika komentaruose nemato reikalo. Ne tai ne. Už juos niekas kitas namų darbų neatliks

  • 2023-10-28 at 13:06
    Permalink

    Dainiau Graužini ko jūs nesuprantate tų tarybos narių? Gi labai aišku visi Širvintose tarybos nariai yra už šitą projektą vėjo jėgainių ir nei vienam nėra įdomu ar naudinga atstovauti gyventojų interesus. Gi vistiek sukrapštys tuos reikiamus balsus kai bus rinkimai ir toliau sėdės tarybos posėdžiuose kiekvienas savo cirko šou rolę vaidindamas. Nes jei bent vienas būtų gyventojų pusėje ,- jau seniai būtų pasisakęs viešai ir mines visų institucijų slenksčius kad bent atsumai nuo žmonių namų būtų didesni.

  • 2023-10-28 at 12:18
    Permalink

    Kritikuoti lengviausia. O ką jūs – du vienos partijos atstovai taryboje – padarėte, kad situacija keistųsi. Neteko net balsų jūsų posėdžiuose girdėt. O jum turite savo atstovą seime, su kuriuo glaudžiai bendraujat

  • 2023-10-28 at 01:36
    Permalink

    Visi, balsavusieji už regionščikus, nusipelnė po vėjo malūną prie savo namų.

  • 2023-10-27 at 22:52
    Permalink

    Nesuprantu tarybos narių, rajono politikų. Kai bus patvirtinta poveikio aplinkai ataskaita, įvykiai klostysis labai sparčiai. Šaukštai bus po pietų, jei nebus iš anksto niekam pasiruošta. Deja, TYLA. Keistas požiūris. Įkišu galvą į smėlį ir tikiuosi, kad problemos nepasieks

  • 2023-10-27 at 22:26
    Permalink

    Bandymų kalbėti apie vėjo jėgainės nėra jau nuo pirmojo tarybos posėdžio, kai merė neteisingai pateikė dėl ko kreipėsi į ją surinkę
    parašus gyventojai. Ar Širvintose taip bijo opozicija merė? Arba kita išvada – visi rajono tarybos nariai pritaria merės pozicijai ir vėjo jėgainių klausimas iš vis nekelia jokių diskusijų ir turi būti svarstomas tik rajono gyventojams už akių. O viešai per tarybos posėdžius – tokio truputį šou su cirko elementais pasiūloma iš visų tarybos narių – net ir iš tylinčios vadinamosios opozicijos.

  • 2023-10-27 at 21:01
    Permalink

    Pagirtina, kad nors vienas parašė apie tą nesąmoningą mažumos valandą. Kita vertus, netikiu, kad neįmanoma buvo įsiterpti su klausimu, nes nebuvo matyti jokių bandymų tą padaryti.

    Pagal vietos savivaldos įstatymą klausimus bet kokia tema galėjo užduoti ir opozicija, ir mažuma ir net daugumai priklausantys politikai. Bet NIEKAS NEUŽDAVĖ KLAUSIMO APIE VĖJO JĖGAINES.

    Vietos savivaldos įstatymas:
    “Ne rečiau kaip kartą per pusę metų vieno iš savivaldybės tarybos posėdžių pabaigoje yra organizuojama savivaldybės tarybos mažumos valanda. Jos metu savivaldybės tarybos mažumos atstovai turi teisę užduoti klausimų merui, vicemerui (-ams), administracijos direktoriui, komitetų pirmininkams, komisijų pirmininkams ir gauti į juos atsakymus. Jeigu posėdžio dieną nurodyti asmenys eina pareigas, jie savivaldybės tarybos mažumos valandoje privalo dalyvauti ir atsakyti į jiems užduotus klausimus. Savivaldybės tarybos mažumos valanda trunka ne trumpiau kaip vieną valandą. Pirmiausia teisę užduoti iki dviejų klausimų turi opozicijos lyderis, po to – kiti savivaldybės tarybos mažumos atstovai. Savivaldybės tarybos mažumos atstovams uždavus visus klausimus, jeigu savivaldybės taryba nenusprendžia kitaip, sudaroma galimybė savivaldybės tarybos daugumos atstovams užduoti klausimų”

Comments are closed.