Senjorų dienos centro idėja

ALGIRDAS STONČAITIS, LR Seimo narys

           Tikriausiai daugelis esame bent jau girdėję, o kai kas ir tiesiogiai susidūrę su vaikų dienos centrų veikla. Anksčiau tai buvo tik atskiri projektiniai bandymai, o šiuo metu tokie centrai veiklą sėkmingai vykdo praktiškai visose savivaldybėse. Vaikų dienos centruose teikiamos dienos priežiūros, ugdymo ir laisvalaikio paslaugos vaikams, augantiems sunkumų patiriančiose šeimose. Sveikintina, kad dienos centruose vaikai mokomi socialinių įgūdžių, jie dalyvauja edukacinėse veiklose, žaidimuose, kurie skatina jų fizinį, emocinį ir protinį vystymąsi. Prie tokių centrų veiklos finansavimo ypač ženkliai prisideda savivaldybės, pavėžėjimo paslaugomis užtikrina ir socialiai remtinų šeimų vaikams galimybę lankyti tokius centrus.

Apklausa Jūsų nuomonei sužinoti

https://apklausa.lt/f/mmjrc8q.fullpage

            Šiandien pakalbėkime apie mūsų senjorų problemas ir galimus jų sprendimo būdus. Senatvės procesas yra natūralus ir neišvengiamas žmogaus gyvenimo etapas, kai organizmas pradeda patirti fizinę ir psichologinę senėjimo eigą. Visi mes senstame. Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 571,7 tūkstančių 65 metų ir vyresnio amžiaus žmonių, kas sudaro apie 20 procentų visų šalies gyventojų. Panaši situacija ir Širvintų savivaldybėje – pagal teikiamą oficialią statistiką šiuo metu  Širvintų savivaldybėje 22.4 proc. ( 3299) gyvenančių žmonių yra vyresni nei 65 metų amžiaus. Bendraujant su vyresnio amžiaus žmonėmis, girdime su kokiais sunkumais dažniausiai jie susiduria. Pirmiausia, tai vienatvė, sveikatos problemos,  nesaugumo jausmas, socialinė izoliacija, diskriminacija dėl amžiaus ir mažos pajamos. Šio amžiaus asmenys, kaip taisyklė, yra užaugę gyvo tarpusavio bendravimo terpėje, kai dar nebuvo mobiliųjų telefonų, kompiuterių ir nuotolinio bendravimo, kai kurie jų augdami visai neturėjo telefono ir bendravo tik gyvai. Dabar jie apriboti televizoriaus pasižiūrėjimu, dažniausiai socialinis bendravimas – tik  apsilankymas bažnyčioje. Klausiant senjorų, ko jie labiausiai pasigenda savo kasdienybėje, dažniausias atsakymas yra – betarpiško bendravimo su žmonėmis.

Apklausa Jūsų nuomonei sužinoti

https://apklausa.lt/f/mmjrc8q.fullpage

Ką galėtume kartu padaryti? Gal kai kam nuskambės ir keistokai, bet puikią vaikų dienos centrų veiklos praktiką, manau, sėkmingai galime perkelti ir pagelbėjant mūsų senjorams – sukuriant senjorų dienos centrus. Tuo labiau, kad tokia praktika jau ilgus metus sėkmingai vykdoma  daugelyje kitų šalių. JAV įsteigti senų žmonių centrai teikia įvairias paslaugas, įskaitant dienos priežiūrą, socialines veiklas, fizinį aktyvumą, mitybos paslaugas ir daug kitų. Dauguma centrų yra privačios organizacijos ar ne pelno organizacijos, ir jie dažnai remiasi draudimo bendrovėmis ir vyriausybės programomis, kad padėtų finansuoti paslaugas senyvo amžiaus žmonėms. Švedijoje senyvo amžiaus žmonėms yra teikiamos įvairios viešosios paslaugos, įskaitant nemokamą priežiūrą, maitinimą ir dienos centrų paslaugas. Šalyje yra stipri socialinės gerovės sistema, kuri siekia užtikrinti, kad senyvi žmonės turėtų prieigą prie kokybiškų paslaugų. Japonijoje senyvo amžiaus žmonėms yra suteikiamos dienos centrų paslaugos, padedančios jiems išlikti aktyviais ir užtikrinti socialinį ryšį. Šios paslaugos yra labai orientuotos į vietinę bendruomenę ir kultūrą.

Džiugu, kad senjorų dienos centrai pradedami steigti ir atskirose Lietuvos savivaldybėse. Kaip didelė sėkmė senjorų, jų artimųjų ir visuomenės yra vertinamas Panevėžio rajone, Katinų kaime jau metus veikiantis senjorų dienos centras „Senjorija“. Toks centras ne tik atgaiva ir gyvenimo džiaugsmas patiems senjorams, bet ir didžiulis pagalbininkas artimiesiems. Tokie senjorų dienos centrai jau veikia Vilniuje ir Kaune. Remiantis Danijos patirtimi, Šilalės rajone, Žadeikių kaime  įsikūrė Senjorų dienos centras „Šventai“. Į šį centrą ateina 10 senjorų. Jie kartu valgo, bendrauja, diskutuoja, keičiasi savo idėjomis, mokosi naudotis socialiniais tinklais. Savanoriai padeda nuvažiuoti apsipirkti, nuveža pas gydytojus ir gelbsti, spręsdami senjorų kasdienes problemas ne tik centre, bet ir senjorų namuose. Savanoriai į centro veiklą įjungė ir savo mažamečius vaikus su tikslu apjungti skirtingas kartas.

Rašant straipsnį, bendravau su Ukmergės meru ir Ukmergės savivaldybės, Socialinių paslaugų centro ir visuomeninių organizacijų atstovais. Visi jie supranta pagyvenusių žmonių problemas ir pritaria, palaiko ir skatina „vaistų nuo vienatvės“ ieškojimui. Savivaldybė planuoja panašaus pirmojo centro įsteigimą jau artimiausiu metu. Ne veltui šiais metais būtent Ukmergės savivaldybė apdovanota „ Auksine Krivule“ už inovatyvumą, įsitraukimą ir bendradarbiavimą. Kaimynų ukmergiškių pavyzdžiu tikrai galėtų pasukti ir Širvintų savivaldybės vadovai. Tikiuosi, kad taip ir įvyks.

Asmeniškai aš manau, kad nors tokie centrai kol kas yra dar naujovė Lietuvoje ir daugelis į juos žiūri galbūt net skeptiškai, bet tikiu, kad tokie centrai yra  labai reikalingi. Į juos žmones atves ne tik senatvė, bet ir vienatvė. Matau didelį poreikį tokių centrų steigimui. Tai būtų milžiniška pagalba ir vyresniems žmonėms, ir jų šeimos nariams. Visi suprantame, kad dažniausiai pagyvenusiems žmonėms jų namai yra „jų tvirtovė“ ir ją palikti visam laikui ryžtasi ne kiekvienas. Tokio centro konkrečioje savivaldybėje įsteigimas, kuriame jie galėtų praleisti dieną, o vakare grįžti į namus, gali būti puiki alternatyva. Skeptikai, tikėtina, užduos klausimą „iš kur imti tam lėšų?“. O aš lieku prie savo tvirto požiūrio, kad, jeigu ieškoma lėšų kilniam tikslui, tai visada surandamos tam galimybės – yra savivaldybės bei valstybės biudžeto lėšos, o taip pat galimybė pasinaudoti Lietuvos vyriausybės ir Europos sąjungos lėšomis remiamomis programomis. Čia ypatingai svarbus bendradarbiavimas su nevyriausybinėmis organizacijomis. Kartu dėkime visas pastangas Senjorų dienos centro įkūrimui Širvintų savivaldybėje. Mes tai galime padaryti vardan silpnosios ir labiausiai vargstančios mūsų visuomenės dalies.

Užsakymas ŠS Nr. 23-103

One thought on “Senjorų dienos centro idėja

  • 2023-11-23 at 15:17
    Permalink

    O čia šposas, kad Širvintų Živilė duos pinigų senjorų centrui įkūrimui? Savo reklamai, kitas dalykas.
    Už 2023 m. pensininkams net lengvata nuimta dėl žemės mokesčio. Anksčiau buvo 3 ha neapmokestinti, o dabar sumažinta lengvata.
    Reklamai trūksta pinigų!!!!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.