Moterų galia Erasmus+ tarptautiniame seminare

   Mokslas, technologijos, inžinerija, matematika – sritys, kurios yra labai svarbios naujovėms, inovacijoms ir plėtrai. Tačiau šiose srityse akivaizdžios lygių galimybių spragos. Moterų lyderystės STEM vis dar labai stokoja.

   „Erasmus+“ tarptautinės bendradarbiavimo veiklos seminaras “The Power of Skills – Equipping Women in STEM through (dual) VET” spalio 22–25 dienomis Austrijos sostinėje Vienoje sukvietė visą būrį aktyvių žmonių, kurie analizavo, kalbėjosi ir diskutavo, kokie veiksniai ir kontekstai turi įtakos renkantis STEM karjerą, kas yra svarbu šioje srityje ir kodėl moteris STEM srityje – retenybė.

   Diskusijų ir darbo grupėse metu seminaro dalyviai daug diskutavo apie nusistovėjusius stereotipus, kurių pradžia susiformuoja dar vaikų darželiuose ar  pradinėse mokyklose, apie tai, kad profesija gana dažnai siejama su lytimi, ir kad renkantis profesiją iš tiesų svarbu ne lytis, o asmeniniai pasirinkimai ir būdo bruožai, charakterio savybės.

Seminaro dalyviai iš Lietuvos, Lenkijos, Vokietijos, Lichtenšteino, Turkijos, Austrijos, Italijos, Serbijos ir Danijos dalijosi įžvalgomis apie tai, kaip atpažinti stereotipus, kurie riboja ne tik profesijos pasirinkimo laisvę, bet ir bendrą visuomenės progresą. Stereotipai neturėtų užkirsti kelio žmogui renkantis profesiją, nes kiekvienas turi vienodas galimybes siekti mokslo, profesinio tobulėjimo, karjeros, saviraiškos galimybes įvairiose srityse.

   Seminaro dalyviai aplankė kelias Vienoje įsikūrusias įmones, kurios dirba pagal dualinę profesinio mokymo sistemą ir susipažino su STEM srityje dirbančiomis ir karjeros siekiančiomis moterimis.

Projekto dalyvė – VšĮ „Globalūs projektai“ direktorė Vilma Dainienė