Žodžiai sielai – jungia kartas ir širdis

Poezija – visų pirma – svajonė, jausmas ir muzika,

 meilė ir neapykanta, apmaudas ir ilgesys,

nuoširdus vaiko juokas ir mąstančio žmogaus sarkazmas,

verksmas su ašaromis ir ašaros be ašarų…

Viskas, kas žmogiška. (poetas Paulius Širvys)

   Kaskart skaitydami eiles, jas papildome savo nuotaikomis, pajautimais, supratimu. Todėl kaskart jos skamba kitaip. Ir kartais visiškai kitaip jos skamba tuomet, kai jas skaito patys jų autoriai. Tuomet jos tampa tikros ir atskleidžia rašiusiojo nuotaikas bei pojūčius.

  Musninkuose, „Spindulio“ bendruomenės namuose rinkosi tie, kas neišsigando žiemiškos pūgos lapkrityje. Šiltoje ir jaukioje salėje vyko ŠVB Musninkų ir Vileikiškių filialų bibliotekininkių Janės Rolienės ir Aldonos Sakavickienės organizuotas poezijos vakaras „Žodžiai sielai – jungia kartas ir širdis“. Bibliotekininkių atrasti Musninkų seniūnijoje gyvenantys ir kuriantys perlai – žmonės kurie gyvena savo gyvenimus, kuria eiles ir labai kukliai jas rodo aplinkiniams. Vyrenės kartos atstovės Elena Lekavičienė ir Jurgina Černiak, o šalia jų – jaunimas: Greta Paulauskaitė ir Tadas Imbrasas.

   Elena žiūrovams ir klausytojams pasakojo apie savo gimtąjį Vinkšnabrasčio kaimą, apie didelę aštuonių vaikų šeimą, apie savo meilę gimtajam kaimui  ir Musninkams. Jurgina atviravo, kad rašo apie tai, kas jaudina ir džiugina. Jos eilės paprastos ir labai tikroviškos. Greta kuria žodžius dainoms, bet kai kurie žodžiai lieka be muzikos – eilės. Greta prisipažino kad jos mama yra pagrindinis jos kritikas ir talismanas renginiuose. Mergina ne tik kuria, bet ir dainuoja. Tado eilės niūresnės, su daug užuominų, kurių prasmę žino tik pats autorius. Tadas savo balsu seniai žavi ne tik savo, bet ir aplinkinių rajonų klausytojus. Greta ir Tadas žiūrovams dovanojo ir keletą dainų, kurias lydėjo aplodismentų jūra.

  Renginyje dalyvavo Musninkų Jaunimo erdvės atstovai su vadove Živile Jankauskaite -Turkmen. Jų grupėje taip pat yra kuriančių žmonių, tai svečiai iš Turkijos: Keren, Refik ir Hazar. Jie gimtąja kalba skaitė savo kurtas eiles. Ir net kalbos nemokėjimas netrukdė pajusti jų nuotaikas, vingius…

   Autorių eiles savo muzikiniais kūriniais papuošė jaunoji smuikininkė – Širvintų meno mokyklos 3 klasės mokinė Viltė Inčiūraitė, smuiko mokytoja Virginija Biržinskienė, pianino mokytoja Matina Tkačenko. Dainą dovanojo ir poetės Elenos vaikaitė Simona Jančaitytė.

   Vakaro dalyviai taip pat galėjo pasigrožėti spalvinga tapybos paroda, kurios autorė yra tautodailininkė Nijolė Didžiokienė.

    Vakarą vedė nepamainomos poezijos mylėtojos Audronė Janušauskienė ir Sonata Žilinskienė.

    Po šventės dar ilgai visi nesiskirstė, vaišinosi šita arbata, dalijosi emocijomis, vartė autorių atsineštus kūrinių albumus… O už lango krito didžiulės snaigės, tartum ragindamos poetus ir toliau kurti…

2 thoughts on “Žodžiai sielai – jungia kartas ir širdis

  • 2023-11-30 at 12:44
    Permalink

    O kas rašys apie renginius, kai Neringa išeis? Ne pas visus juk ponios važiuoja

  • 2023-11-29 at 22:50
    Permalink

    Gražiai aprašyta. Vis galvoju, kad Jums duota pasakoti apie renginius. Visada randate gražių žodžių. Ačiū, ponia Neringa

Comments are closed.