Rajono biudžeto svarstymas: ar ir toliau nuodysime rajono žemes ir žmones asbestu

SAULIUS VOVERIS, LSDP frakcijos Širvintų rajono savivaldybės taryboje narys, Širvintų socialdemokratas

/ SAULIUS VOVERIS, LSDP frakcijos Širvintų rajono savivaldybės taryboje narys, Širvintų socialdemokratas /

  Prasideda Širvintų rajono 2024 metų biudžeto svarstymas. Širvintų socialdemokratų nuomone biudžetas, švelniai tariant, turi trūkumų, todėl skelbiame straipsnių ciklą šia tema.

   Straipsnyje „Rajono biudžeto svarstymas: ar galimai mokėsime už vienos politinės jėgos reklamą ir agitaciją?“ galėjote perskaityti kaip siūlome sutaupyti 158 tūkstančius eurų rajono biudžeto pinigų. O straipsnyje Rajono biudžeto svarstymas: ar skatinamas smulkus ir vidutinis verslas? Ar pakankamas ambulatorinis chirurginis gydymas? jau „išleidome‘ didžiąją dalį tų pinigų. Dabar pateiksime pasiūlymą kur panaudoti likusius 63 tūkstančius eurų.

Ar ir toliau nuodysime rajono žemes ir žmones asbestu?

 Pradėkime nuo mūsų siūlymo.

  Siūlome 06 programos (Aplinkos apsaugos programa) 5.3.1.1. (funkcinės klasifikacijos kodas) Asbesto turinčių gaminių atliekų surinkimas, transportavimas ir pridavimas šalinimui (SB lėšos) skirti 63 tūkst. eurų (projekte šiam tikslui lėšų nenumatyta).

  Gerai žinau, kad tai labai opi problema mūsų rajone. Daug žmonių manęs teiraujasi: kada bus surenkamos asbesto turinčios atliekos (dažniausiai tai senas šiferis) ir ar iš viso bus?

  Pradėjęs plačiau domėtis šia tema perskaičiau krūvas raštų ir… patekau į kažkokį virtualų pasaulį. Pasirodo, tokios atliekos buvo surenkamos, tam skirti visai nemaži pinigai, tik yra viena bėda: niekas apie tai nežino. Arba nežino tik su manimi bendraujantys žmonės? Arba galimai žino tik tie, kuriems galima ir reikia žinoti? Tik „savi“? Arba galimai atliekos „išvežamos“ tik popieriuje? Tai jau atskira tema, prie jos dar tikrai reikės sugrįžti.

  Dažniausiai pavyko rasti tik tuos dokumentus, kur skelbiama apie sėkmingai įvykdytą programą ir visiškai nesisekė rasti informacijos apie prasidėjusias programas su raginimais jomis pasinaudoti.

  Tiesa, visai neseniai, pernai, praūžus vėtrai savivaldybė skyrė 33,9 tūkstančio eurų. Na kaip skyrė? Lėšos buvo skirtos iš valstybės biudžeto. Įdomu, kiek žmonių pasinaudojo šia galimybe?

  Todėl mes siūlome ne tik skirti nurodytą pinigų sumą, bet ir užtikrinti platų ir viešą visuomenės informavimą apie programą, kad visi rajono gyventojai turėtų galimybę atsikratyti nuodingų atliekų ir taip apsaugotų ne tik savo sveikatą, bet ir gamtą.

  Žinoma, jei skaičiuojate, turėjote pastebėti, kad šiame straipsnyje „išleidome“ paskutinius 63 tūkstančius eurų iš mūsų „sutaupytų“ 158 tūkstančiai eurų mūsų visų pinigų. Keliaujame toliau ieškoti pinigų, o apie tai skaitykite sekančiame mūsų straipsnyje: Rajono biudžeto svarstymas: miestui – pyragas, kaimui – tik trupiniai?

  Visą LSDP frakcijos Širvintų rajono savivaldybės taryboje pasiūlymą galite perskaityti paspaudę šią nuorodą: https://sirvintos.lsdp.lt/?p=3243

  Taip pat atkreipiame rajono gyventojų dėmesį, kad remiantis Širvintų rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamento 235 ir 236 punktais, rajono gyventojai gali teikti savo pastabas ir pasiūlymus. Kviečiame nelikti abejingais ir aktyviai dalyvauti.

  Ištrauka iš Širvintų rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamento:

  • Savivaldybės meras sudaro sąlygas patikslintą biudžeto projektą svarstyti Savivaldybės gyventojams paskelbiant patikslinto biudžeto projektą Savivaldybės interneto svetainėje ir informaciją apie parengtą projektą vietinėje spaudoje nurodant, kur ir kaip jie gali susipažinti su projektu. Susipažinimui ir siūlymų ar pastabų teikimui skiriama ne mažiau kaip 7 kalendorinės dienos nuo viešo paskelbimo nurodytais būdais. Savivaldybės gyventojai šiuo laikotarpiu gali teikti pastabas ir pasiūlymus dėl patikslinto biudžeto projekto Savivaldybės merui raštu, elektroniniu paštu savivaldybe@sirvintos.lt arba Savivaldybės interneto svetainėje.
  • Savivaldybės tarybos komitetai svarsto patikslintą biudžeto projektą, atsižvelgdami į Savivaldybės mero pranešimą su apibendrintais Savivaldybės gyventojų pasiūlymais (pastabomis), Savivaldybės tarybos komitetų pasiūlymus bei išvadas, ir priima sprendimą dėl biudžeto projekto teikimo Savivaldybės tarybai tvirtinti.