10 keisčiausių istorinių faktų, kurių negirdėjote istorijos pamokose

   Ne paslaptis, kad garsiausius pasaulio istorinius įvykius ar vietas lydi keistos, nuostabą keliančios ir net komiškos istorijos, kurios lieka nutylėtos. Nuo viduramžiais tarp Italijos miestų kilusio tikrų tikriausio karo dėl pavogto medinio kibiro iki 1814 m. Londono alaus potvynio, paskandinusį keletą žmonių. Nieko panašaus į 1931 m. Vilniuje kilusį potvynį, kurio metu per miestą teko irtis valtimis, tačiau ir apie šį istorinį įvykį mokykloje girdėti neteko, ar ne?

  Net jei istorijos pamokose galėjote pasigirti aukščiausiais rezultatais, o laisvalaikiu vis dar žiūrite istorinę dokumentiką, šie faktai jums gali būti išties nauji.

  1. Moterys gladiatorės

  Nusikelkime į senovės Romą – ar žinojote, kad čia buvo galima pamatyti ne tik į gladiatorių kovų arenas atvestus vergus ar nusikaltėlius, laisvus, šlovės trokštančius vyrus, bet ir moteris? Pirmame mūsų eros amžiuje moterys vergės dažnai susirungdavo kovoje su vyrais, kadangi patriarchalinėje romėnų kultūroje nebuvo rimtai žiūrima į švelniąją lytį. Visgi kai kurioms moterims pavyko įrodyti savo vertę dvikovose, o iki imperatoriaus Septimijaus Severo atėjimo į valdžią, maždaug iki II amžiaus, moterys ne tik dalyvaudavo kovose arenose, bet ir eidavo į medžioklę.

2. Senovės romėnų skulptūros

   Dar pabūkime Romoje, kur šiandien vaikščiodami žavimės senovės graikų ir romėnų menu, ypač gryno marmuro skulptūromis. Tačiau ar žinojote, kad kadaise šios skulptūros buvo nudažytos įvairiausiomis spalvomis, kurios jau iki Renesanso laikotarpio spėjo išblukti? Šiandien mokslininkai, tik naudodamiesi specialia įranga, gali tyrinėti togų spalvas pagal likusius dažų sluoksnius, kurių plika akimi nepamatysime.

3. Gėdingai pralaimėtas Napoleono mūšis

  Pirmasis Prancūzijos imperatorius Napoleonas Bonapartas yra žinomas dėl sėkmingai stabilizuotos politinės ir ekonominės situacijos šalyje po Prancūzijos revoliucijos ir neeilinių pasiekimų mūšiuose. Visgi 1807 m. liepos mėn. Napoleonas to pats nesitikėdamas atsidūrė mūšyje prieš triušius! Nusprendęs surengti medžioklę, imperatorius pakvietė visus savo aukščiausius generolus, o jiems pietaujant tūkstančiai triušių buvo atvežti į lauką narvuose. Netrukus prasidėjo medžioklė ir triušiai buvo paleisti, tačiau užuot bėgę triušiai pradėjo būriuotis ir pulti patį Napoleoną jį kandžiodami. Galiausiai, neįstengus suvaldyti įsiutusių triušių ordos, Napoleonas pabėgo, o graužikai techniškai šią kovą laimėjo.

4. Amerikos atradimas

  Tikriausiai girdėjote apie Kristupą Kolumbą, kuris 1492 m. perplaukė Atlanto vandenyną ir atrado Amerikos žemyną. Visgi dar pusę tūkstantmečio prieš Kristupą Kolumbą vikingų vadas Leifas Eriksonas iš Grenlandijos išsilaipino Niufaundlendo saloje 1000 m., todėl negalime paneigti, jog tai vikingai buvo pirmieji žmonės, atradę Ameriką. Vikingai, vadovaujami Leifo Eriksono, apsigyveno Niufaundlande, taip pat vėliau atrado ir apgyvendino Labradorą, esantį toliau į šiaurę.

5. Karas, apie kurį pamiršo

   Neįtikėtina – karas tarp Olandijos ir Silio salų truko 335 metus, tačiau neturėjo mūšių ir nenusinešė nė vienos gyvybės. 1651–1986 m. trukęs karas kilo po Anglijos pilietinio karo ir olandų sprendimo stoti į parlamentarų pusę prieš monarchiją remiančius rojalistus, vėliau pabėgusius į Silio salas. Įdomiausia tai, kad olandai visiškai pamiršo, kad kariauja, ir tik 1986 m. pasirašė taikos sutartį.

6. Nepritapęs sūnėnas

   Ar žinojote, kad Adolfo Hitlerio sūnėnas Antrajame pasauliniame kare kovojo prieš nacius? Baisiausio karinio konflikto metu Viljamas Patrikas Hitleris (vėliau Viljamas Patrikas Stuartas-Hiustonas) buvo pašauktas į Jungtinių Valstijų karinį jūrų laivyną, kur visą karą iki 1947 m. dirbo ligoninės korpuse. Vėliau jis įgijo Amerikos pilietybę ir buvo apdovanotas Purpurine širdimi. O jei jus domina išgirsti daugiau Antrojo pasaulinio karo istorijų ir ne tik, laisvalaikiu rinkitės istorinę literatūrą – pasižvalgykite VAGOS knygyne, kur rasite populiariausias ir jau skaitytojų įvertintas knygas už patrauklią kainą.

7. Garsus fizikas ir prezidentas

Ar teko girdėti, kad vokiečių fizikui Albertui Einšteinui 1952 m. buvo pasiūlytas Izraelio prezidento postas? Einšteinas nebuvo Izraelio pilietis, tačiau ir būdamas žydiškos kilmės šio pasiūlymo atsisakė, neslėpdamas susijaudinimo ir teigdamas: „Visą gyvenimą sprendžiau objektyvius reikalus, todėl man trūksta tiek prigimtinių gabumų, tiek patirties tinkamai elgtis su žmonėmis ir atlikti oficialias funkcijas.”

8. Černobylio avarija

  Vos 23-ejų Vladimiras Pravikas buvo vienas pirmųjų ugniagesių, pasiekęs Černobylio atominę elektrinę 1986 m. balandžio 26 d. Tik atvykęs leitenantas ir jo brigada suprato – jie neturi reikiamos įrangos. Baugu tai, kad radiacija buvo tokia stipri, jog ji pakeitusi jo akių spalvą iš rudos į mėlyną. Kaip ir dauguma pirmųjų reagavusiųjų į radioaktyviąją nelaimę, Vladimiras po 15 dienų mirė nuo radiacijos.

9. Josifo Stalino asmenybė

  Josifas Stalinas, neslėpęs neapykantos Amerikai ir visai jos kultūrai, vis dėlto turėjo keistą pomėgį – žiūrėti kaubojiškus filmus. Rašoma, jog vesternų žanro megėjas ir savo ministrus versdavo iki vėlumos įsitraukti į kino seansus, o jo mėgstamiausi filmai buvo tie, kuriuose vaidina Džonas Veinas!

10. Arbatos pertraukėlė

  Galbūt britų kultūra jūsų nebenustebins, tačiau ar žinojote, kad nuo 1945 m. visuose britų tankuose rasite arbatos ruošimo įrangą? Po to, kai vokiečiai sunaikino 30 tankų, anglų kareiviams mėgaujantis 15 minučių arbatos pertraukėle, britų vyriausioji vadovybė suprato, kad norėdama sėkmingų puolimų tankų įgula privalo turėti visas galimybes pasigaminti šį gėrimą kelyje.

Užsakymas ŠS Nr. 24-34-3

 

Parašykite komentarą

*

code