Šeimos nario slaugymas namuose: ką reikia žinoti ir kaip tam pasiruošti?

  Artimojo slaugymas namuose gali būti nemenkas iššūkis kiekvienam – ypač jei nesate profesionalus slaugytojas ar medikas. Vis tik senjoro ar sunkiai sergančio mylimo žmogaus slaugymo iššūkį galima palengvinti – tereikia tinkamai viskam pasiruošti. Tad šiandien kalbame apie tai, ką reikia žinoti ruošiantis šeimos nario slaugai.

Svarbiausia – planavimas

  Slaugant šeimos narį namuose reikia pagalvoti apie daug dalykų – vaistus, apsilankymus pas gydytojus, žmogaus saugumą, higieną ir panašiai. Norint, kad artimojo priežiūra būtų kuo sklandesnė, o jums nuo visų rūpesčių neapsisuktų galva, reikia viską kruopščiai planuoti. Slaugos specialistai pataria susidaryti ne tik ilgalaikį, bet ir trumpalaikį priežiūros planą.

  Pirmiausia pagalvokite, kaip atrodo jūsų kasdienė rutina ir kaip ji keisis dėl šeimos nario slaugos. Geriausia, jei viską susirašysite – kada keliasi jūsų šeima ir slaugomas artimasis, kada kiekvienas šeimos narys valgo, kur ir kada dienos metu turite keliauti, kada slaugomajam reikia duoti vaistus ir panašiai. Taip susidėlioję artimiausias savaites nieko nepraleisite.

Taip pat susidėliokite ir ilgalaikį planą – būtinai pasižymėkite, kada reikės artimąjį vežti pas gydytojus, o kada – papildyti jo vaistų atsargas ir taip toliau. Tarp šeimos narių pasiskirstykite užduotis – kas mokės sąskaitas, užregistruos šeimos narį vizitui pas gydytoją, pirks jam vaistus. Specialistai rekomenduoja netgi paskirstyti, kas atliks, iš pirmo žvilgsnio, labai paprastas ir lengvas užduotis – gamins maistą artimajam ar jį maudys. Tiesa, anot jų, svarbiausia, kad kiekvienas sutiktų su jam paskirta užduotimi – antraip jas atlikti darysis sunku, o artimojo slauga gali tapti našta.

   Ir atminkite – šeimos nario slauga nuolat kinta, priklausomai nuo žmogaus poreikių, sveikatos ir panašiai. Tad reguliariai atnaujinkite savo planą, kad šis atitiktų pasikeitusias aplinkybes ir jūsų mylimo žmogaus poreikius.

Ar jūsų namai – pakankamai saugūs?

  Jeigu jūsų slaugomam žmogui sunku vaikščioti, jis neprigirdi ar prastai mato, reikėtų apsvarstyti, ar jūsų namai – pakankamai saugūs. Tokie žmonės gali lengvai už ko nors užkliūti ar kur nors atsitrenkti – dėl to padidėja, pavyzdžiui, kritimų rizika. Jeigu slaugote vyresnį žmonių, tokie kritimai gali baigtis ir labai liūdnai – tarkime, itin ilgai gyjančiais kaulų lūžiais.

  Padidinti namų saugumą galite ir visai paprastai – iš namų išneškite daiktus, už kurių lengva užkliūti, pavyzdžiui, kilimus. Taip pat pagal poreikį galite įrengti turėklus, kurie padės artimajam lengviau judėti. Norėdami užtikrinti artimojo saugumą vonios kambaryje, galite įsirengti reguliuojamą sėdynę duše ir tualete – tai itin svarbu, jei žmogus turi judėjimo problemų. Prisiminkite, kad vonios kambaryje labai lengva paslysti, tad pasirūpinkite, kad čia taip pat būtų turėklai, kurie padės stabiliai išlipti iš dušo, vonios ar atsikelti nuo tualeto. Taip pat vonios kambaryje nepamirškite pasirūpinti kilimėliais, kurie padeda žmogui nepaslysti. O turėklus, į kuriuos būtų galima įsikibti, vertėtų įrengti ir prie lovos – taip slaugomas asmuo galės lengviau atsikelti.

  Saugumu susirūpinti svarbu ir tiems žmonėms, kurie slaugo demencija sergančius senjorus, mat dėl šios ligos žmonėms tampa itin sunku pasirūpinti savimi. Jie gali susižaloti atlikdami net paprasčiausias užduotis, pavyzdžiui, nusideginti, bandydami pasigaminti sau valgyti. Tad įsitikinkite, kad viryklė ar kaitlentė yra išjungta, kai jos niekas nenaudoja. Idealiu atveju galima įsigyti kaitlentę, kuri automatiškai išsijungia, kai nuo jos nuimamas puodas ar keptuvė.

  Jeigu abejojate, ar jūsų namuose slaugomam žmogui pavojus tikrai negresia, visada galite pasikonsultuoti su savo gydytoju ar slaugos specialistais, kurie patars, kaip geriau pritaikyti namus prie šeimos nario būklės.

Teks išmokti atlikti medicinines procedūras

  Slaugant sunkiai sergantį artimąjį tenka ne tik duoti jam paskirtus vaistus, bet ir atlikti tam tikras medicinines procedūras, tad reikia žinoti, kaip ir ką reikia daryti.

   Kad nesumaišytumėte vaistų, atidžiai išklausykite gydytojo nurodymus ir viską užsirašykite. Tokiu būdu šią informaciją žinosite ne tik jūs, bet ir visi šeimos nariai. O jei jūsų artimajam reikia atlikti kitas medicinines   procedūras, tokias kaip leisti vaistus ar įvesti kateterį, paprašykite gydytojo ar slaugės, kad jus pamokytų tinkamai tai padaryti.

Įsigykite reikiamas priežiūros priemones

  Ruošiantis šeimos nario slaugai, būtina pasirūpinti svarbiausiomis priežiūros priemonėmis. Pirmiausia, jūsų namuose visada turi būti vaistinėlė, kuri pravers, kai slaugomam artimajam prireiks skubios medicininės pagalbos.

  Jeigu neturite termometro, nepamirškite įsigyti ir jį – kartais kai kuriomis ligomis sergantiems ar vyresniems žmonėms aukšta temperatūra gali signalizuoti apie rimtus sveikatos sutrikimus ar net poreikį keliauti į medicinos priežiūros įstaigą. Jei žmogus serga širdies ir kraujagyslių ligomis, reikėtų įsigyti kraujospūdžio matuoklį.

  O štai jei slaugomas šeimos narys nelaiko šlapimo ar nevalingai tuštinasi, turite pasirūpinti suaugusiųjų sauskelnėmis. Jų galite įsigyti štai www.sidabra.lt/. Jums taip pat prireiks ir vienkartinių paklotų, kurie apsaugos lovos čiužinį nuo pratekėjimo. Taip pat specialistai pataria apsirūpinti purškalu, kuris padės neutralizuoti nemalonius šlapimo ar išmatų kvapus.

   Jeigu slaugomam žmogui sunku vaikščioti, gali būti sunku palaikyti tinkamą šio asmens higieną, mat kiekvieną dieną nešti jį į vonią ar dušą bus tikrai nelengva. Tad įsigykite šlapių antibakterinių servetėlių, kurios padės palaikyti higieną.

Nepakaks tik paduoti vaistus

  Be visų jau aptartų dalykų, turite pagalvoti ir apie kitus jūsų slaugomam žmogui būtinus dalykus. Vienas jų – senjoro arba ligonio socialiniai poreikiai. Tad nepamirškite reguliariai į svečius pakviesti jų draugų ar kitų artimųjų. O jeigu šeimos nario sveikata leidžia, galite užrašyti jį į kokį nors būrelį ar užsiėmimą – taip jis turės su kuo bendrauti ir jausis bendruomenės dalimi.

   Taip pat nenumokite ranką į artimojo mitybą – ji turi būti sveika, pilna reikalingų medžiagų ir gerai subalansuota. Užtikrinkite, kad jūsų šeimos narys gertų pakankamai skysčių, mat dehidratacija gali sukelti galvos skausmus,   alpimą ir kitus sveikatos sutrikimus.

  Beje, jei jūsų jus neramina, kad slaugomas šeimos narys mažai valgo, galite išbandyti vieną triuką. Štai vienas tyrimas atskleidė, kad Alzheimeriu sergantys žmonės, kurie valgė iš raudonos spalvos indų, suvalgydavo ketvirtadaliu daugiau maisto nei tie, kurių lėkštės buvo baltos.

  Nepamirškite judėjimo – tai itin svarbu tiek vyresniems, tiek sergantiems žmonėms, mat mankšta, vaikščiojimas ir kitos aktyvios veiklos gerina smegenų veiklą, lygsvarą, energijos lygį ir panašiai. Jeigu žmogus neturi negalios ar sutrikimų, kurie jam trukdo judėti, pasirūpinkite, kad jis gautų tiek fizinio aktyvumo, kiek rekomenduoja jūsų gydytojas.

Užsakymas ŠS Nr. 24-34-2

Parašykite komentarą

*

code