Kas skiria Atlantinę menkę nuo Ledjūrio menkės?

 

  Atlantinė menkė ir Ledjūrio menkė yra dvi skirtingos menkių rūšys, gyvenančios skirtinguose regionuose ir turinčios keletą skirtumų. Todėl šiuo straipsniu norime jums pristatyti pagrindines šių panašių, tačiau tuo pačiu ir skirtingų žuvų savybes.

Biologija ir ekologija

  Atlantinė menkė ir Ledjūrio menkė priklauso tai pačiai šeimai, tačiau jos išsivystė gebėdamos skirtingai prisitaikyti prie savo buveinių Šiaurės Atlanto ir Arkties vandenynuose.

  Atlantinės menkės, žinomos dėl savo didelio dydžio ir komercinės reikšmės, paprastai gyvena šaltuose, vidutinio klimato Šiaurės Atlanto vandenyse. Jos yra priedugnio žuvys, t. y. jos gyvena netoli jūros dugno, dažnai gylyje nuo seklių pakrantės vandenų iki kelių šimtų metrų. Jų paplitimas: nuo Šiaurės Amerikos pakrantės, įskaitant tokius regionus kaip Meino įlanka ir Georges Bank, iki Europos pakrančių, įskaitant Šiaurės jūrą ir Norvegijos pakrantes.

  Kita vertus, Ledjūrio menkė, dar žinoma kaip Amerikinis polakas, yra prisitaikiusi ekstremalioms Arkties vandenyno sąlygoms. Šios žuvys randamos sekliuose Arkties vandenyse, dažnai netoli ledo lyčių. Jų mažesnis dydis ir šviesesnė spalva rodo, kad šios žuvys prisitaiko prie šaltos, poliarinės aplinkos. Skirtingai nuo Atlanto menkių, Ledjūrio menkės dažnai neršia po jūros ledu žiemos mėnesiais, naudodamosi ledo dangos teikiama apsauga ir ištekliais.

Fizinės savybės

  Atlantinė menkė iš FishWish.eu yra žinoma dėl savo didesnio dydžio, palyginti su Ledjūrio menke. Šios rūšies žuvys gali užaugti iki maždaug 130 cm ilgio ir sverti iki 25 kg. Jų spalva paprastai būna nuo rusvai žalios iki alyvuogių atspalvių ant nugaros, susiliejančių su jūros dugnu, o apatinė dalis yra šviesesnė.

Ledjūrio menkės, priešingai, yra mažesnio dydžio, paprastai siekia maždaug 30–50 cm ilgio ir sveria daug mažiau kaip Atlanto menkės. Jų šviesesnė spalva, dažnai atrodanti sidabrinė arba šviesiai žalsva, gali maskuoti lediniame vandenyje, kuriame jos gyvena.

Gyvavimo ciklas ir dauginimasis

  Atlanto menkės neršia santykinai šiltesniuose vandenyse, palyginti su Ledjūrio menkėmis. Paprastai jos migruoja į konkrečias nerštavietes per neršto sezoną, kuris skiriasi priklausomai nuo regiono, bet dažnai būna žiemos pabaigoje arba ankstyvą pavasarį. Atlanto menkių neršto vietas galima rasti tokiose vietose kaip Meino įlanka, Džordžo krantas ir Norvegijos pakrantė.

  Kita vertus, Ledjūrio menkės prisitaikė prie unikalių Arkties aplinkos sąlygų. Žiemos mėnesiais jos dažnai neršia po jūros ledu, naudodamosi ledo dangos teikiama apsauga ir prieiga prie maistinių medžiagų. Ši dauginimosi strategija yra labai svarbi jų išlikimui esant dideliam Arkties šalčiui.

Dieta ir maitinimosi įpročiai

  Tiek Atlanto menkė, tiek Ledjūrio menkė gaudo įvairias smulkesnes žuvis, vėžiagyvius ir kitus bestuburius. Tačiau jų specifinė mityba gali skirtis priklausomai nuo jų atitinkamų buveinių ir turimų grobio rūšių.

  Atlanto menkės minta įvairiomis žuvų rūšimis, įskaitant stintenę, silkę ir kitas, taip pat įvairiais bestuburiais gyvūnais, tokiais kaip krevetės, krabai ir kalmarai. Jos laikomos plėšriomis žuvimis, kurių mityba skiriasi priklausomai nuo tokių veiksnių kaip vieta, sezonas ir grobio prieinamumas.

  Ledjūrio menkė taip pat minta mažesnėmis žuvų rūšimis, tokiomis kaip poliarinės menkės ir arktinės menkių lervos, taip pat zooplanktonas ir dvikojai. Jų mitybai įtakos gali turėti sezoniniai grobio prieinamumo pokyčiai ir Arkties ekosistemos dinamika.

Komercinė svarba ir žuvininkystė

  Atlanto menkė istoriškai buvo viena iš svarbiausių komercinių žuvų rūšių, o didelė žvejyba vykdoma tokiose šalyse kaip Kanada, Norvegija, Islandija ir JAV. Atlanto menkių žvejyba šimtmečius vaidino svarbų vaidmenį pakrančių bendruomenių ekonomikoje ir aprūpinant maistu. Tačiau dėl pernelyg intensyvios žvejybos, buveinių blogėjimo ir aplinkos pokyčių sumažėjo kai kurių Atlanto menkių populiacijos, todėl buvo pradėtos įgyvendinti apsaugos priemonės ir žuvininkystės valdymo strategijos.

  Ledjūrio menkė taip pat svarbi komerciškai, ypač regionuose, kur jos gausu, pavyzdžiui, Arkties vandenyne ir gretimose jūrose. Nors komercinė šių menkių žvejyba paprastai yra mažesnė nei Atlanto menkių, ji vaidina svarbų vaidmenį Arkties bendruomenių ekonomikoje ir yra vertingas pajamų ir aprūpinimo maistu šaltinis. Tačiau, kaip ir Atlanto menkių atveju, susirūpinimą kelia Amerikinių polakų žvejybos tvarumas ir galimas klimato kaitos bei kitų aplinkos veiksnių poveikis jų populiacijoms.

Užsakymas ŠS Nr. 24-36

Parašykite komentarą

*

code