Šiuolaikinės švenčių puošimo gėlėmis tendencijos: gėlės vestuvėse žiemą

  Gėlės jų aromatai, įdomios kompozicijos su girliandomis, tam tikromis tvirtinimo konstrukcijomis šventei suteikia iškilmingumo, kelia neišdildomą estetinį įspūdį, ilgam išliekantį prisiminimuose. Jauni žmonės dažnai nori Naujųjų metų laukimo romantiką pratęsti, švęsdami vestuves. O kokios vestuvės be gėlių. Gėlės padeda nuotakai užmiršti piršlybų meto nuoskaudas, jei tokių buvo, suspindėti grožiu, kurį suteikia laimės, džiaugsmo ir šventės unikalumo jausmai. Šeimos nuotraukos rodo, jog kuklios išvaizdos mergina ar vaikinas šventės dekoro fone, jausdami svečių dėmesį tampa ypatingi, gražūs spinduliuojantys. Šventė metų pradžioje susilieja su Naujų metų sutikimo tradicijomis, dekoru, stebuklo viltimis. Tas įvykusio stebuklo pojūtis parsinešamas į naujus namus ir juos šildo daugelį metų.

    Tačiau negalima užmiršti, jog yra gėlių tradicinė simbolika, gėlių kalba, puošimo saikas, originalios idėjos ir abejingumas. Mažai džiaugsmo pajus jaunieji, jei gero pusmetrio ar ilgesnės gėlės, sumerktos ne į gėlėms merkti skirtus indus, bus sustatytos ant stalo ,ten, kur sėdi jaunieji, trukdys vaišintis, bendrauti su svečiais, matyti patalpos vaizdą. Taip pat žmonės turi gėles talismanus, nešančius sėkmę ir gėles, primenančias liūdnus gyvenimo įvykius. Todėl dekoruojant stalą, patalpos erdvę reikia vengti nesusipratimų ir, kad jauni žmonės vestuvių metu nepasijustų lyg laidotuvėse.

  Dovanotoms gėlėms reikėtų numatyti vietą, o stalą puošti neaukštomis girliandomis ar gėlių kompozicijomis. Visais atvejais reikalingas floristo patarimas.
Nuo seno egzistuoja augalai naudojami, kaip vestuvinės aprangos atributai. Toks augalas yra mirta.

   Ezoterika besidomintys asmenys teigia, jog mirta skleidžia teigiamą energiją, nuo seno ji simbolizuoja pagarbą nuotakai, palinkėjimą šeimai vaisingumo, ji dovanojama, kaip šeimos medis jaunavedžiams. Mirtomis ar rūtomis puošiami retro stiliaus nuotakos galvos apdangalai, ant jaunojo ir pulko vaikinų švarkų.

    Raikoma vaisingumo simboliu, vėliau tapo vestuvinės aprangos atributu, įkūnyjančiu šeimos medžiu, kai kuriose šalyse gyvuoja paprotys dovanoti ją nuotakoms. Ezoteriniu požiūriu mirta vertinama ir kaip pšvarkųozityvią energiją skleidžiantis augalas.
švarkų atlapų kairėje prisegtos rozetės. Kartais segama gėlė ar puokštelė. Gėlės paryškina piršlio kepurę, suteikia žaismingumo.

    Rūta- dievo malonę simbolizuojantis augalas, jis pradėtas auginti vienuolynuose, siejamas su Marijos vardu. Rūta lydi merginą svarbiausių jos gyvenimo įvykių metu: per pirmąją komuniją, sutvirtinimą, piršlybas, mergvakarį ir vestuves. Ji primena būsimą pokytį gyvenime, nerūpestingą jaunystę, rūtų darželį, kuriame svajota, laukta savo dalios. Rūtų vainikėlis, puokštelė saugojo nuotaką nuo nužiūrėjimo, kerų, piktų energijų.

  Nuotakos puokštė svarbiausias vestuvių simbolikos elementas. Pagal tradicijas puokštės buvo sudaromos iš lelijų, baltų ar pastelinės spalvos rožių, kalijų. Visa tai tyrumo simboliai. Dabar žmonės tuokiasi vyresni, po ilgų sužadėtuvių todėl puokščių augalai įvairesni, jie derinami prie rūbų. Puokštės atskleidžia jausmus, kurie gali būti romantiški( pastelinės spalvos), aistringi (šiltos ryškios spalvos, raudonos spalvos atspalviai) nuotaikas, kurias perteikia gėlių kalba. Pageidaujamos puokštės iš mėgstamų gėlių.

   Gėlių puokščių spalvas sufleruoja horoskopai. Taigi floristas gali patarti, kad gėlės puoštų, džiugintų, apsaugotų nuo negerų energijų, padėtų išryškinti nuotakos patrauklumą ir asmenybę. Apie tai ir kalbamės su floristikos įmonės „Glamelija” vadove Aliona Ušanoviene.

-Kokios gėlės labiausiai mėgstamos šiuolaikinėse vestuvėse? Kodėl?

    -Visų pirma, vestuvės – tai šventė, atspindinti poros istoriją. Tai turėtų būti jaučiama visame kame, floristika nėra išimtis. Svarbiausias dalykas yra tas, kad gėlės būtų jaunųjų mėgstamiausios. Nuotakos puokštė ir gėlių dizainas pabrėžia individualumą, grožį ir viziją, tai yra jaunųjų poros ir meilės atspindys.
Nepraranda aktualumo sodo klasika. Tai didelis žalumos kiekis, laisva, natūrali puokštės forma ir vešlūs žiedai. Vis dažniau puokštėse naudojamos mūsų ūkininkų užaugintos gėlės.

    Kokios gėlių spalvos neša laimę šių metų pabaigoje ir kitų metų pradžioje pagal metų horoskopus?

    Šių metų gėlės pagal metų horoskopus – hortenzijos ir ramunės, o kitų metų – lelijos ir našlaitės.

-Papasakokite apie patalpos dekoravimo eksperimentus, kuriuos jūs rekomenduotumėte vestuvių švenčių organizatoriams?

-Jaunavedžiai stengiasi būti individualūs visame kame, įskaitant šventės vietos dizainą. Standartinės arkos, papuoštos gėlėmis, greičiausiai nepadarys šventės autentiškos.
Nuotraukų zonos dekoravimui geriau pasirinkti ne nusibodusius formatus ir medžiagas o pavyzdžiui stendą, papuoštą atogrąžų lapais.
Pakabinti kompozicijas iš gėlių ir žalumynų. Pasirinkus pakabinamas kompozicijas, galima nenaudoti gėlių ant stalo, lieka daugiai vietos žvakėms ir kitiems dekoro elementams.

 Ar teko patirti nesusipratimų dėl gėlių spalvos, simbolikos, kartų pažiūrų skirtumo?

-Gėlės yra dovanojamos įvairiom progom, bet kartais jos gali būti netinkamos, sukelti pasipiktinimą, jei žmogus, kuriam dovanojate yra prietaringas. Labiausiai yra atkreipiamas dėmesys į gėlių skaičių puokštėje. Manoma, jog lyginis skaičius simbolizuoja gedulą. Kartais net skaičiuojamas žiedų skaičius ant kotelio.
Vis dažniau pastebiu, kad žmonės nebeskaičiuoja gėlių, žiūri į bendrą puokštės vaizdą. O į laidotuves, atvirkščiai, neša vieną žiedą.
Dar vienas prietaras – geltonos gėlės – išsiskyrimui. O man tai pavasario, saulės ir laimės spalva.

 -Jei jaunavedžiai paprašytų stebuklingos raudonosios gėlelės, ką jūs pasiūlytumėte?

    -Dabar kai kur vis dar barstomi ryžiai, bet dažniau maži gėlių žiedeliai ar jų žiedlapiai. Žiedlapiais išreiškiamas nuoširdus palinkėjimas keliauti žiedais nuklotu taku. Dabar prioritetas teikiamas ne dirbtiniams, o gyviems rožių žiedlapiams. Vietoj rožių galima pasirinkti erškėtrožių žiedlapius, jie skleidžia nuostabų svaigų aromatą.
Rudenį žiedlapius gali pakeisti rudeniniai lapai. Galima pasirinkti geltonus ar skirtingų spalvų lapus.

– Kokias gėles sudėtumėte į puokštę, norėdama padėkoti žmogui už ilgametį bendrumą, paramą, sutarimą, meilę?

⦁ Alstromerijos – jos simbolizuoja draugystę, paramą.
⦁ Balti gvazdikai papasakos apie jūsų gerą požiūrį.
⦁ Kreminės rožės – tai draugystės simbolis.
gėlės puokštėje simbolizuoja draugystę ir atsidavimą.

– Kokia nors ypatingai atmintin įstrigusi puokštė, kompozicija?

-Prieš tris metus pradėjome gaminti meškiukus iš baltų chrizantemų. Tai buvo naujovė – nedideli meškiukai krepšeliuose – dovana bet kokiai progai.

Mūsų pastovūs klientai žino – su mūsų kompozicijomis jie tikrai nustebins artimuosius.
Gavome užsakymą – pagaminti didelį meškiną su raudona širdele ant letenos – dovaną mylimąjai. Gavosi didelis, mielas baltas meškinas. Klientas liko patenkintas, mes laimingi – tokio dydžio žaislų iš gėlių dar nebuvome darę.

Gėlių saloną „Glamelija“ rasite  Molėtų pl. 9., Vilniuje

https://kvepalusala.lt/kvepalai/kvepalai-vyrams/

 

Glamelija marketingo vadovas

 

 

Užsakymas ŠS Nr. 19-100-3