Kiaukliuose naujas rekordas – pagaminta net 1004 cepelinai

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Foto ir video autorės /

Šių metų ruduo ypatingas kiaukliškiams. 20 cepelinų balius ir naujas rekordas – jam pagaminta per tūkstantį cepelinų. Šiam skaičiui sunaudota vienuolika maišų bulvių, beveik 30 kg faršo.

Šventės dalyvių skaičius kasmet auga

       Nuo 1999 metų kiaukliškiai nesnaudžia – cepelinų kiekiai šventėje sparčiai auga. Pradėta visai nuo nedidelio kiekio, kuris prieš 19 metų atrodė labai didelis – tuomet pagaminta beveik 100 cepelinų. Tiesa, tuomet ir valgytojų nedaug tesusirinko. Tačiau žinia greitai per apylinkės nuvilnijo ir salė kasmet vis pilnesnė buvo.

 Šiemet salėje stalų pastatyta daugiau, nei visada, net nepalikta vietos šokiams, kurie visada buvo mėgiami cepelinų baliuose. Tačiau netrukus visi stalai buvo užsėsti. Svečių susirinko tiek daug, kad kapelos muzikantams teko padengti stalą scenoje. Šiemet kaip niekad daug šventėje dalyvavo vaikų, kurie smagiai dūko po to, kai buvo apdovanoti saldumynais. Matydamas tokį kiekį Cepelinų baliaus gerbėjų nejučia pagalvoji: tuoj ir priestato Kiauklių kultūros namams reikės…

Netikėta viešnia – panelė Pelargonija

    Šventės šeimininkė ir sumanytoja Asta Amanakavičienė, kaip ir dera rūpestingai šeimininkei, rūpinosi svečiais, jų patogumu ir vaišių gausa ant stalų. O šventę vedė jos vaikystės draugė ir kolegė Dalia Kiaulevičiūtė, kuri niekada nestokoja geros nuokaitos ir smagaus žodžio. Tik staiga į sceną įsibrovė nekviesta viešnia – panelė Pelargonija. Ji prisipažino turėjusi vyrą ir dabar ieškanti kito. Štai ir atvyko cepelinų pavalgyti ir vyrus apžiūrėti…

Šventės svečiams savo dainas ir smagias melodijos dovanojo Panevėžio rajono Raguvos kapela „Kukalis“, vadovaujama Henriko Balčiūno. Beje, vadovas tą dieną šventė gražų savo jubiliejų, tad sulaukė dovanų, linkėjimų, bučinių ir „Ilgiausių metų“. Kolegas scenoje keitė Molėtų kaimo kapelos muzikantai (vadovas Kęstutis Kuzmickas). Žiūrovams mįslę užminė Norago Gintarės dalyvavimas šioje kapeloje. Pasirodo, kai nori – visur suspėji.

Garbingi svečiai

       Pasidžiaugti Kiauklių kaimo bendruomenės žmonių darbštumu, vadovės Astos Amankavičienės organizuotumu ir gražia tradicine švente atvyko nemažai garbingų svečių: Širvintų rajono savivaldybės rajono tarybos nariai Vytas Šimonėlis, Alytė Skeberienė, Virginijus Sarpauskas, laikina Zibalų seniūnijos seniūnė Laimutė Griškienė, VVG atstovė Vita Janavičienė, Širvintų miesto bendruomenė, Zibalų ir Anciūnų bendruomenių atstovai, Širvintų policijos komisariato Bendruomenės pareigūnė Ginta Čepienė, UAB “Ekmeta”, viešnia iš kaimyninio Ukmergės rajono – Pabaisko bendruomenės pirmininkė scenoje atviravo. Apie šventę ji girdėjusi ne kartą ir dabar atvyko pasižiūrėti, kaip vyksta Cepelinų balius. Viešnia prisipažino, kad ketinanti „pasivogti idėją“ ir pati organizuoti cepelinų balių. Šeimininkė Asta džiaugėsi, jei idėjos panaudojamos, reiškia – jos vertos dėmesio.

Visi mokytojai ir policijos pareigūnai pasveikinti su profesinėmis šventėmis.

Scenoje cepelinus gamino vyrai

        Daugiausia emocijų ir aistų sukėlė cepelinų gaminimo konkursas. Trys vyrai savanoriai Virginijus, Arvydas, Česlovas ryžosi organizatorių kvietimui pasivaržyti. Jiems teko nusiskusti bulves, jas sutarkuoti, išspausti tarkių sultis, nulipdyti cepeliną. Suaugusieji visais įmanomais būdais ragino savo favoritus, net vaikai nustojo dūkę ir sulipę ant suoliuko stebėjo rungtį. Greičiausias buvo Česlovas, antras – Arvydas. Virginijus liko trečias, tačiau jis parodė, kad moka taupyti – pagamino du cepelinus. Kalbinti vyrai atviravo, kad ne pirmą kartą gamina cepelinus, o Virginijus prasitarė, kad ko gero tai daro paskutinį kartą.

Cepelinais apdovanojo ir likimo nuskriaustus

        Pirmą kartą dalį cepelinų kiaukliškai skyrė labdarai: 150 cepelinų dovanojo Širvintų Parapijos senelių globos namams, dar 63 dovanojo kaimynams – Ukmergės rajono Želvos parapijos senelių namams. Abiejų įstaigų vadovai nuoširdžiai dėkojo už parodytą dėmesį, juk valdiškuose namuose naminio maisto gyventojai retai ragauja. O jis primena namus ir laimingas dienas.

Su cepelinais aplankyti vieniši, neįgalūs Kiauklių gyventojai, kelios daugiavaikės šeimos. Tad galima drąsiai sakyti, cepelinų manija apėmė visus Kiauklius ir plinta pas kaimynus.

Daug AČIŪ

        Ir čia negali nepaminėti darbščių Kiauklių benduromenės moterų, kurios iš vakaro skuto bulves ir nuo ankstaus ryto lipdė lietuvių taip mėgiamą cepeliną. Taigi visų cepelinų balių svečiai ir visa Kiauklių bendruomenė didžiuojasi ir dėkoja šioms moterims: Elenai Deveikienei, Reginai Janickienei, Reginai Šekštelienei, Audronei Naraškevičienei, Vaclavai Pajaujienei ir jos vyrui Virginui, kuris yra nepamainomas moterų talkininkas, Danutei Lemešovienei, Rimai Lekavičienei, Vidai Kalesnikienei, Vidai Šepkienei, Rūtai Pusvaškienei.

Dar nė viena šventė neįvyko be rėmėjų. Būtent tie žmonės yra šventės pamatas, kuris leidžia džiuginti savus ir svečius. Taigi Kiauklių kaimo bendruomenė ir Asta asmeniškai nuoširdžiai dėkoja Cepelinų baliaus rėmėjams: generalinis rėmėjas – Lietuvos žemės ūkio ministerija, rėmėjai: vartotojų kooperatyvas „Veivera“, Audronė ir Antanas Naraškevičiai, Vida ir Darius Šepkai, Elvyra ir Albertas Karickai, Vida ir Vytautas Matuliai. Geradarių ir šventės rėmėjų būta ir daugiau, tačiau jie panoro likti nežinomais. Rėmėjams organizatoriai dovanojo Oksanos Graužinienės gamintus medalius ir net eiles skyrė:

Už tai, kad esat su mumis,

Ir už jūsų širdies greumą,

Mes sakom ačiū nuoširdžiai

Už paramą ir supratingumą.

Nustebinusi padėka

Žurnalistai privalo deklaruoti gautas dovanas. Ypatingai maloniai nustebino organizatorių padėka ir prieskonių krepšelis šių eilučių autorei. Tikrai netikėta, bet malonu. Jau tryliktą cepelinų balių fotografuoju „Širvintai“, „Krašto naujienoms“, ir dabar „Krašto žinioms“. Nuoširdus ačiū ir už dedikuotas eiles:

Ar lengva gerą straipsnį parašyti?

Kad būtų skaitomas visų,

Kad būtų mėgiamas visų?

Sunku šiandieną pasakyti,

O parašyti dar sunkiau.

Tad padėkoti už mūsų žinomumą

Neringą Tuškevičienę į sceną kviečiu.

Už straipsnius gražius ir laiku,

Už tai, kad rašai apie cepelinus,

Tariam dėkui tau šiandien,

Sėkmės linkim tau kasdien.

Šiek tiek istorijos

  • Pirmasis cepelinų balius Kiaukliuose įvyko 1999 metų rudenį, pradėjus kultūros namams vadovauti jaunai specialistei Astai Amankavičienei.
  • Pirmam baliui pagaminta 100 cepelinų. Šventėje dalyvavo tik juos gaminę ir Anciūnų kapela. Daugiau niekas neatėjo.
  • Pirmosios cepelinų darytojos, kurios yra ir šiandien – Astos mama Elena Deveikienė ir sesuo Audronė Naraškevičienė.
  • Per 20 metų pagaminta 7878 cepelinai. Pernai skaičius siekė 6 874.
  • Dažniausiai cepelinai gaminami su trimis įdarais: mėsa, kepenėlės, varškė. Padažas kartais gardinamas grybais.
  • Vokietijoje cepelinai pradėti virti 1783 metais, o prieš 150 m. jie atkeliavo į Žemaitiją.
  • Asta Amankavičienė, nors nuolat organizuoja šią šventę, bet prisipažino, šventei nėra pagaminusi nė vieno cepelino.
  • Šventės svečius pasitiko randarbių ir rudens gėrybių mugė.

3 thoughts on “Kiaukliuose naujas rekordas – pagaminta net 1004 cepelinai

  • 2019-10-09 at 15:41
    Permalink

    Pavydžiu Kiaukliams tokio viską užsukančio varikliuko – Astos. Didelį turtą turite ir kartu gražius darbus darote. Šaunuoliai

  • 2019-10-09 at 15:27
    Permalink

    Kiekvienas dalinasi su vargstančiais tuo, ką turi. Kiaukliai cepelinais, dauguma abejingumu

  • 2019-10-09 at 15:16
    Permalink

    Bet tai kokios šaunuolės moterys! Šitiek cepelinų nulipdyt!

Comments are closed.