Ž. Pinskuvienė: kontroliuoti įmonės finansinę veiklą pasibaigus pirkimui, Savivaldybė neturi nei galimybių, nei teisinių svertų

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

Visa žiniasklaida sumirgėjo informacija, kad „Active Construction Management“ (buvusi UAB „Irdaiva“) kreipėsi į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo. Ši įmonė Širvintose vykdo  „Sporto komplekso Širvintų mieste įkūrimas“ statybos rangos darbus ir projekto „Kompleksinis teritorijos prie Širvintų tvenkinio sutvarkymas“ rangos darbus. Suprantama, kad širvintiškiai laukia ir baseino, ir sporto komplekso. Jau dabar kelią trumpina naujuoju tiltu, kuris dar nėra priduotas ir logiška, kad dar nėra saugus naudojimui. Juk patogu ir greita Širvintų paplūdimį pasiekti. Va ir naujai sutvarkytoje aikštėje prie “Intos” jau šventės vyksta, nors statybos dar nėra baigtos. Į baseiną nuo žiemos vanduo leidžiamas, tad tikėtina, kad gal netolimoje ateityje ir lankytojams bus durys atvertos.

To tikėjosi rajono gyventojai. Tačiau žinia apie rangovo bankrotą pažėrė krūvą klausimų, kuriuos gyventojai pateikė mums, tikėtina, kad ir savivaldybei. Buvo akivaizdu, kad savivaldybės pateikta oficiali versija neatsakė gyventojams į visus jų klausimus. Juo labiau, kad joje minimas tik vienas projektas. Išklausę savo skaitytojus, suformulavome klausimus ir pateikėme savivaldybės administracijai.

Gavome tokį atsakymą:

Siunčiame atsakymus į Jūsų užduotus klausimus.

  1. Kokią dalį pagal šiuos projektus numatytų darbų „Active Construction Management“ (buvusi UAB „Irdaiva“) spėjo atlikti ir kokia dalis darbų dar neatlikta? (Prašyčiau nurodyti procentais)

„Sporto komplekso Širvintų mieste įkūrimas“ I etapo darbai užbaigti. II etapo atlikta apie 27 proc.

„Kompleksinis teritorijos prie Širvintų tvenkinio sutvarkymas“ darbų atlikta apie 88 proc.

  1. Jeigu „Active Construction Management“ (buvusi UAB „Irdaiva“)  bus paskelbtas bankrotas, kokią įtaką tai turės minėtų objektų Širvintose statyboms ir kokių veiksmų Širvintų rajono savivaldybės administracija imsis situacijai suvaldyti ir galimiems nuostoliams sumažinti?
  2. Ar darbų šiuose objektuose užbaigimui bus atliekami nauji viešieji pirkimai ir sudaromos naujos sutartys.
  3. Ar dėl susidariusios situacijos dar labiau padidės darbų atlikimo šiuose objektuose vertė. Pažymėtina, kad dėl vykdymo metu atsiradusių papildomų, nenumatytų darbų poreikio, sutarties vertė lyginant su pradine verte (pagal viešai CVPP prieinamus duomenis):

– Sporto komplekso Širvintų mieste statybos rangos darbų kaina jau padidėjo daugiau nei 190 tūkst.  eurų, 

– Projekto „Kompleksinis teritorijos prie Širvintų tvenkinio sutvarkymas“ rangos darbų  daugiau nei  380 tūkst. eurų

UAB „Irdaiva“ yra viena iš jungtinės veiklos šalių tiek statant naująjį sporto kompleksą, tiek vykdant projektą „Kompleksinis teritorijos prie Širvintų tvenkinio sutvarkymas“. Jei šiai įmonei bus paskelbtas bankrotas, likusieji jungtinės veiklos partneriai yra solidariai atsakingi už įsipareigojimų vykdymą.

  1. Jeigu viešai skelbiamose sutartyse projekto „Kompleksinis teritorijos prie Širvintų tvenkinio sutvarkymas“ rangos darbų užbaigimo terminas – 2019-02-06 nebuvo koreguojamas, ar savivaldybės administracija skaičiavo 2017-02-07 sutartyje Nr. S-29 numatytas baudas (delspinigius) už vėluojamus atlikti darbus, ar ėmėsi priemonių jų išreikalauti.  

Širvintų rajono savivaldybės administracija atlieka visus veiksmus pagal sutarties nuostatas.

  1. Ar nebuvo galima išvengti tokios situacijos ir galimų nuostolių, jeigu savivaldybės administracija būtų principingai kontroliavusi sutarčių vykdymą, nenuolaidžiavusi rangovui, nepratęsusi darbų atlikimo terminų.

Atkreipiame dėmesį, kad viešojo pirkimo metu buvo vertinamas rangovo finansinis pajėgumas vykdyti sutartį. Tuo metu jis atitiko pirkimo sąlygas. Pasak Savivaldybės merės Ž. Pinskuvienės, turėtumėte žinoti, kad kontroliuoti, kaip klostosi įmonių finansinė veikla pasibaigus pirkimui, Savivaldybė neturi nei galimybių, nei teisinių svertų.

* * * * * * *

       Po atsakymų mums kilo naujų klausimų. Pavyzdžiui, ar tikrai užsakovas, mokantis rangovui už darbą, neturi teisės žinoti, kur ir kaip naudojami sumokėti pinigai? Bet tuo domėsimės vėliau.

Kaip vertinate savivaldybės atsakymą Jūs, gerbiami skaitytojai? Ar pakankamai aiškiai atsakė? Ar pritariate savivaldybės versijai? Juk projektų vykdymui naudojami mokesčių mokėtojų pinigai, net ir ES paramą skiria gyventojams. Todėl kiekvienas turime teisę garsiai ir aiškiai išsakyti savo nuomonę dėl jų naudojimo.

Sprendimai verslui: Terra IT

 

„Sporto komplekso Širvintų mieste įkūrimas“ I etapo darbai užbaigti. II etapo atlikta apie 27 proc.

„Kompleksinis teritorijos prie Širvintų tvenkinio sutvarkymas“ darbų atlikta apie 88 proc.

 

 

7 thoughts on “Ž. Pinskuvienė: kontroliuoti įmonės finansinę veiklą pasibaigus pirkimui, Savivaldybė neturi nei galimybių, nei teisinių svertų

  • 2019-10-15 at 18:20
    Permalink

    Sporto komplekso statybos ir pinigų įsisavinimas ar pasisavinimas vyksta pagal scenarijų. Beje, apie tai rašiau Krašto naujienose, kai buvo pasirašyta sutartis. Be to, ar Irdaiva iš tikro bankrutuoja ar tik siekia bankrutuoti, nes šiandieninėje Irdaivos situacijoje, žinant objektus, akcininkus ir pasirašytas sutartis, tai naudingiau.

  • 2019-10-15 at 16:19
    Permalink

    Atsakyme teigiama, kad visi jungtinės veiklos partneriai solidariai atsakingi.
    Klausimas – įdomu kokiu būdu Irdaivos partneris UAB Tiksli forma užtikrins įsipareigojimų vykdymą vykdant Sporto komplekso rangos darbų sutartį, kaip teigiama atsakyme, jeigu statybos darbus gali vykdyti tik atestuotos, turinčios teisę įmonės.
    UAB Tiksli forma pagal SPSC viešai skelbiamus rangovų sąrašus tokia teisė nesuteikta.
    Netikit, patikrinkit patys. Suveskit Google SPSC, pasirinkit Įmonių atestavimas ir pabandykit rasti rangovų sąraše Tiksli forma.

  • 2019-10-15 at 11:08
    Permalink

    Skaitykite “Šeimos Kraštą” ir sužinosite kaip Ponia Kovėsi su skundikais, stabdžiais, kenkėjais, ir jeigu ne jie, tai ypatingų vaidybinių- vadybinių sugebėjimų Ponia jau senai būtų visas įmanomas juosteles perkirpusi. Ne viena, su Šv.Kansleriu ir kokiu nors už Teisingumą atsakingu ministeriu. Prisimenat, kaip Ponia gyrėsi, kad tai patys geriausi rangovai. O dabar, “Kaip netikėta”.
    Ir dar. Skaitykite “Šeimos Kraštą” ir pamatysite, kokio ilgumo ir išsamumo bus skiedalas, pvz. “Į mūsų klausimus sutiko atsakyti Ponia”…
    Ir nepamirškite paskaityti tokių straipsnių, kaip:
    “TAI PIRKO, AR NEPIRKO BALSUS?”,
    “UŽ BALSŲ PIRKIMĄ PRASMUKUSI SIEKIA PAČIŲ AUKŠČIAUSIŲ…”

  • 2019-10-15 at 08:25
    Permalink

    O mes toliau nepriduotus objektus naudokim. Stadione žaiskim, tiltu eikim, aikštėj švęskim. O įvykus nelaimei sužinosim, kad statybvietėje būti draudžiama

  • 2019-10-15 at 08:09
    Permalink

    Kaip visada, jei tik kažkur kažkas gero atsitinka, tuoj ŽPonia visais įmanomais ruporais skalambyja, kad čia jos nuopelnas, kad tik jai turim būti dėkingi ir rankeles bučiuoti. Tuoj savo keramikinius į nuotraukas bruka ir afišuojasi, ir reklamuojasi. Bet jei reikalai subine į ją pasisuka, tai jau aš nekalta, neturiu jokių galimybių ar galių. O dar geriau, kad čia išvis buvusieji kalti. Yra ir dar vienas scenarijus: čia ne aš, čia savivaldybė kalta. Jau taip įgrįso tas pats scenarijus. Net nereikia komentuoti kokio turinio straipsnių tiradą paleistų, jei buvusieji sutartis su Irdaiva būtų sudarę. Dvigubi standartai- vizitinė ŽPonios kortelė.

  • 2019-10-15 at 07:44
    Permalink

    Senolių išmintis sako, kas pinigus moka, tas ir muziką užsako. O jūs perkat ir negalit reikalauti. Nesąmonė

  • 2019-10-15 at 07:18
    Permalink

    Kaip visada, klausia apie batus, p. Ž. Pinskuvienė išdidžiai dėsto apie ratus.
    Klausimas apie rangovo įsipareigojimų vykdymą, o ne įmonių finansinės veiklos kontrolę.
    Akivaizdu, kad administracija neišnaudojo visų galimybių, nes pagal viešai skelbiamus sutarčių duomenis teritorijos aplink tvenkinį sutvarkymo darbai turėjo būti baigti 2019 m. vasario mėn, dabar jau spalis, o atsakyme teigia nurodo, kad darbų atlikta tik 88 proc. Tai kur čia visi veiksmai atlikti, gal turi galvoje, kad delspinigius už vėlavimą skaičiavo. Leiskit nusijuokti, iš ko tuos delspinigius dabar išskaičiuos…

Comments are closed.