Geriausia Širvintų rajone įvertintas viešasis trasportas, prasčiausiai – investicijos

 

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /
/ Parengta pagal Lietuvos savivaldybių indeksą /
Lietuvos laisvosios rinkos institutas pristato jau devintąjį savivaldybių reitingų indeksą. Šiemet galime pasidžiaugti, kad gerokai šoktelėjome į viršų. Iš 18-20 vietos į 9-12. Širvintų rajonas, surinkęs 61 balą iš 100 galimų, 9-12 vietomis dalijasi su Tauragės, Rietavo ir Vilniaus rajonais.
Nuotaika krenta ir džiaugsmas slūgsta, kai sužinai, jog senoji valdžia išeidama savivaldybę paliko ketvirtoje vietoje (žiūrėti nuotraukas). Gerokai nukritome prie naujos, save profesionalais vadinančios valdžios. Vienais metais pakylame, kitais vėl skaudžiai krentame –  banguojame lyg šėlstanti jūra. Prisiminkime Širvintų rajono savivaldybės reitingus per pastaruosius metus. Primename, kad metų reitingai skaičiuojami pagal praėjusius metus.

Širvintų rajono savivaldybės reitingai per pastaruosius metus:
2014 m. – 15 vieta.
2015 m. – 4 vieta.
2016 m. – 24 vieta.
2017 m. – 15-16 vieta.
2018 m. – 18-20 vieta.

Transportas – 100 balų

        Transportas Širvintų rajone surinko visus 100 balų. Geriau buvo vertinamos savivaldybės, kurios susisiekimo paslaugas teikia bendradarbiaudamos su privačiu sektoriumi, skatindamos konkurenciją šioje srityje, nes tai užtikrina pigesnes paslaugas. Kiap žinia, Širvintose visas pavežėjimo paslaugas teikia privatininkai, tarp kurių ir nuolat keikiamas konsesininkas. Taip pat teigiamai vertinamas viešųjų pirkimų atlikimas atvirais būdais (skelbiant), vykdant kelių priežiūros funkciją. Kaip gerai prižiūrimi keliai rajone ir ar pakanka viešojo transporto paslaugų, geriausiai pasakyti gali patys rajono gyventojai.

Keletas faktų (iš lentelių)

• Širvintų rajonas pirmauja ir patalpų plotu vienam mokiniui. Iš vienos pusės žiūrint tai yra gerai, nes reiškia, kad mūsų rajono mokiniai turi daugiau erdvės mokyklose, tačiau vertinant iš ekonominės pusės (taip vertina ir šio tyrimo iniciatoriai) toks neekonomiškas patalpų naudojimas neša savivaldybei papildomas išlaidas ir nuostolius. Širvintų rajone vienam mokiniui tenka 19,2 kv.m.; Molėtų r. – 18,2; Ukmergės – 15,4; Kaišiadorių 16,2, Vilniaus 16, Jonavos – 16,1; Elektrėnų r. – 13 kv.m. Prieš dvejus metus mokyklų plotas mokiniui buvo 17,8 kv.m. Štai kiek sumažėjo mokinių rajone.
• Lyginant su kaimyniniais rajonais, Širvintų rajone mažiausias fiksuotas pajamų mokestis už verslo liudijimus. Širvintų raj. – 31 Eur, Ukmergės – 141, Molėtų – 73, Vilniaus r. – 94, Elektrėnų – 105, Kaišiadorių – 182, Jonavos – 38.
• Rajone mažiausias nuosavų pastatų ir patalpų plotas, tenkantis 1000 gyventojų. Širvintų raj. – 2192 kv.m. Turtingiausi Ukmergės rajono gyventajai – 1000 gyventojų turi 9498 kv.m. nuosavo ploto. Po jų Elektrėnų – 6062, Jonavos – 5134, Molėtų – 4190, Kaišiadorių – 4079, Vilniaus r.- 2755.
• Tik Širvintų ir Ukmergės rajonuose visas atliekas išveža privatūs vežėjai. Tad abi svaivaldybės surinko po 100 balų.
• Valdyme Širvintų rajono savivaldybė surinko 74 balus ir pirmauja tarp mažųjų savivaldybių. Į šią sampratą įeina efektyvus ir skaidrus savivaldybės turto valdymas, neišplėsta administracija ir parduodamas nenaudojamas savivaldybės turtas.
• Mažiausiai balų Širvintų rajono svaivaldybė gavo už investicijas ir plėtrą. Geriau vertinamos savivaldybės, kuriose pritraukiamos tiek vietinės, tiek užsienio investicijos, bei kuriose didesnis ekonomikos aktyvumas. Internetinės svetainės pritaikymas investuotojams ir Konkurencijos įstatymo nepažeidimas taip pat pagerina šios srities vertinimą.

       Pasidžiaukime laimėjimais, aptarkime nesėkmes ir imkimės darbų, kad situacija gerėtų. Ir gerėtų ne dokumentuose, bet realybėje.
Skaitytojams pridedame lenteles, kuriose rasite Širvintų rajono pasiekimus. O norintiems pastudijuoti kitų rajonų pasiekimus ir palyginti su mūsų rajonu skelbiame nuorodą: https://www.llri.lt/lietuvos-savivaldybiu-indeksas-2019
Džiaugsimės, jei savo pastebėjimais pasidalinsite su “Krašto žinių” skaitytojais komentaruose.

 

Transporto sistema Terra logistics

2 thoughts on “Geriausia Širvintų rajone įvertintas viešasis trasportas, prasčiausiai – investicijos

  • 2019-10-17 at 12:59
    Permalink

    Mokiniui geras kambarys. Kam? Juk šildymas brangus. Reikia vertinti kompaktiškai naudojamas patalpas.

  • 2019-10-17 at 12:57
    Permalink

    Kaskart problema į darbo biržą nuvažiuoti. Ir į darbą negaliu važinėti. Dauguma kaimų be viešojo transporto. O gavo 100 balų. Neteisinga

Comments are closed.