Puodininkystė ir pynimas iš vytelių 

 Maišiagalos meistelio Houvalto dvaras tradiciškai suteikia erdves geriausiems senųjų amatų puoselėtojams. Šįkart po jo skliautais – keramikas Deividas Jotautis, pernykštės konkursinės liaudies meno parodos „Aukso vainikas“ 1-osios vietos laureatas ir jo kolegos iš Kauno, pynėjų šeima Roma ir Virgilijus Šlipaičiai. Autoriai yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos nariai, gavę tradicinių amatų meistro pažymėjimus, o jų kuriamiems gaminiams suteikti Tautinio paveldo sertifikatai.

        Deividas Jotautis – Kauno taikomosios dailės mokyklos absolventas, keramikos srityje dirbantis nuo 1992 m. Daugiau nei dešimtmetį jis gilinasi į senovinės puodininkystės amatą, ir dabar jo rankose naują gyvenimą įgauna anksčiau kiekvieno lietuvio buityje naudoti indai: lėkštės, puodynės, puodeliai, dubenys, lekos, lauknešėliai. Iš baltiškosios kultūros lobyno „iššauktos“, ant žiedimo rato atgyja istorinės indų formos, medžiagų ir dekoravimo technologijos (naudojamas rudas  ir geltonas molis, angobas, glazūra), o ant indų paviršių archetipų kalba prabyla senoji ornamentika. Kūrėjo darbai pasižymi jautria formos ir proporcijų suvokimo klausa, tikslia ornamentine ritmika, meistrišku medžiagos plastinių savybių panaudojimu. Pagarbiai puoselėdamas istorines buitinės keramikos tradicijas, D. Jotautis nepalieka nuošaly originaliosios kūrybos potencialo: jis savitai interpretuoja senųjų indų pavyzdžius (pasitelkia kitokias medžiagas: atvežtinę baltos, juodos spalvos molio masę, šamotą), kuria netradicinius objektus – molinius margučius, žiestas kriaukles, taip priartėdamas prie dekoratyvinės interjero plastikos. Meistras kuria ir šiuolaikiškesnės keramikos pavyzdžius.

       Roma ir Virgilijus Šlipaičiai – bene seniausio pasaulyje pynimo amato atstovai. Roma pinti iš vytelių išmoko iš vyro Virgilijaus, Kauno vaikų keturmetės dailės ir Kauno taikomosios dailės mokyklų absolvento (1987 m.) – ir drauge kuria jau tris dešimtmečius. Šiam amatui jie naudoja keliolikos rūšių balto karklo vyteles (su žieve ir be jos). Pinami įvairiausi daiktai nuo mažiausio vaikiško krepšelio, pintinių iki didelių buitinių krepšių, pintinių su antvožais, skrynių, lagaminų, baldų. Kiekvienas objektas yra unikalus, teigia pynėjai: „kad ir kaip stengtumeisi, antro tokio pat gaminio nupinti neįmanoma“. Meistrų darbus charakterizuoja preciziška technika, gera formos pajauta, platus gaminių rūšių diapazonas. Vertintiną Šlipaičių kūrybinį pradą patvirtina efektinga skulptūrinės plastikos figūra „Kaukas“, paprastai pasitinkanti Kauno kavinės „Kaukas“ lankytojus.

Visi trys meistrai gausiai dalyvauja ir populiarina gaminius įvairiuose tarptautiniuose seminaruose, parodose, festivaliuose, mugėse, edukacine veikla ugdo naująjį tradicinių amatų vartotoją: D. Jotautis Kauno Jono Pauliaus II gimnazijoje vadovauja keramikų būreliui, Šlipaičiai eksperimentinės archeologijos  klubo „Pajauta“ renginių metu demonstruoja ir moko lankytojus pynimo amato. Už savo kūrybą D. Jotautis 2017 m. Vilniaus „Kaziuko mugėje“ išrinktas geriausių tradicinių keramikos gaminių meistru, 2018 m. iš Žemės ūkio ministro gavo padėką už tradicinių amatų puoselėjimą. Šlipaičių poros meistrystė įvertinta Valstybinio Kernavės archeologijos ir istorijos muziejaus ir Lietuvos Valdovų rūmų specialistų, pas juodu užsakant archeologinius pintus objektus savo ekspozicijoms.

Menotyrininkė Violeta Krištopaitytė-Jocienė

Paroda Maišiagalos meistelio Houvalto dvare veiks iki spalio 23 d.

Suskubkite apžiūrėti!