Trijose šalies savivaldybėse bus kuriamas smurto atpažinimo modelis

    Ukmergės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, pagal kurią Ukmergėje bus vykdomas naujas Europos komisijos finansuojamas projektas „BRIDGE: vietos bendruomenių stiprinimas efektyviai kovai su smurtu lyties pagrindu artimoje aplinkoje“.

   Šiandien savivaldybėje apsilankiusios Lygių galimybių plėtros centro direktorė Virginija Aleksejūnė, šio centro ekspertė Margarita Jankauskaitė, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Komunikacijos skyriaus vedėja Mintautė Jurkutė ir Lietuvos žmogaus teisių centro projektų koordinatorė Agnė Pakšytė susitiko su savivaldybės administracijos vadovais, darbuotojais bei mūsų rajone pagalbą teikiančių įstaigų atstovais bei pristatė šį projektą, jo tikslus ir veiklas.

    Projekto tikslas – sukurti tarpžinybinį reagavimo į smurtą artimoje aplinkoje algoritmą vietos bendruomenėse, stiprinti mokytojų ir mokyklų personalo gebėjimus užkirsti kelią lyčių stereotipams, kurie prisideda prie smurto pateisinimo ir normalizavimo, didinti visuomenės sąmoningumą apie smurto lyties pagrindu reiškinį ir stiprinti smurto prevenciją.

   „Tai ką mes darysime, yra eksperimentas. Niekas Lietuvoje nežino, kaip sukurti tą algoritmą, kaip vykdyti tą prevencinį darbą. Projekto vykdymo metu bus suteiktos galimybės visiems kartu pasitariant tai sukurti ir išbandyti.

   Ukmergę pasirinkome neatsitiktinai. Tai savivaldybė, kurioje jau yra tam tikras įdirbis. Ekspertai labai gerai vertina Ukmergės rajono socialinių paslaugų specialistų, pedagogų ir kitų institucijų darbą teikiant pagalbą nuo smurto artimoje aplinkoje nukentėjusiems asmenims, taip pat dirbant savižudybių prevencijos srityje“, – sakė M. Jankauskaitė.

   Be Ukmergės rajono šiam projektui pasirinktos dar dvi bandomosios šalies savivaldybės – Alytaus miesto ir Jonavos rajono. Bus bandoma sukurti dar efektyvesnį specialistų bendradarbiavimo modelį, o visa geroji projekto praktika bus pristatyta kitoms savivaldybėms ir politikos formuotojams

    Projektas bus vykdomas dvejus metus – iki 2021 metų rugpjūčio mėnesio pabaigos. Jo metu bus vykdomos įvairios veiklos ir tyrimai. Ekspertai dirbs pasijungę bendruomenes, taip pa mokyklose, kur bus rengiami mokymai apie smurto atpažinimą ir prevenciją.

   Projektą „BRIDGE: vietos bendruomenių stiprinimas efektyviai kovai su smurtu lyties pagrindu artimoje aplinkoje” įgyvendina Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba kartu su Lygių galimybių plėtros centru, Lietuvos žmogaus teisių centru ir socialinės reklamos agentūra „Nomoshiti”.

    Projektas iš dalies finansuojamas Europos Sąjungos Teisių, lygybės ir pilietiškumo programos lėšomis.

Daiva Zimblienė

Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistė

Ukmergės rajono savivaldybė

3 thoughts on “Trijose šalies savivaldybėse bus kuriamas smurto atpažinimo modelis

  • 2019-11-23 at 15:46
    Permalink

    o neparklupdysiu tai išpirdolinsiu iš rajono von

  • 2019-11-22 at 09:57
    Permalink

    O tai kam dar Širvintose kurti atpažinimo modelį, jei jau jis seniai atpažintas ir demonstruojamas aukščiausiu lygmeniu: “tu ne su manim, pasigailėsi; pasakei kažką prieš mane, išvadinsiu tave ligoniu; nenusilenkei man, parklupdysiu ir t.t.”

  • 2019-11-22 at 09:45
    Permalink

    O Širvintose smurto nėra ar jo atpažint nereikia?

Comments are closed.