Savivaldybė atleistajai mokės 500 Eur neturtinę žalą ir kompensuos advokato išlaidas

delfi.lt foto

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

    Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija teismo posėdyje apeliacine rašytinio proceso tvarka išnagrinėjo administracinę bylą pagal atsakovo Lietuvos valstybės, atstovaujamos Širvintų rajono savivaldybės administracijos, apeliacinį skundą dėl Vilniaus apygardos administracinio teismo 2018 m. gegužės 22 d. sprendimo administracinėje byloje pagal pareiškėjos Virginijos Masiukienės skundą atsakovui Lietuvos valstybei, atstovaujamai Širvintų rajono savivaldybės administracijos, dėl neturtinės žalos atlyginimo.

     Lapkričio 20 d. paskelbta neskundžiama teismo nutartis. Virginijos Masiukienės bylinėjimosi kelias su Širvintų rajono savivaldybė truko beveik ketverius metus.

Teismas nustatė (ištraukos iš teismo nutarties):

     Pareiškėja Virginija Masiukienė kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą su skundu,  prašydama: priteisti jai iš Lietuvos valstybės, atstovaujamos Širvintų rajono savivaldybės administracijos, 2 500 Eur neturtinei žalai atlygintI ir priteisti iš atsakovo bylinėjimosi išlaidas.

    Pareiškėja nurodė, kad ji nuo 1998 m. dirbo Administracijoje, nuo 2007  m.– Buhalterijos skyriaus vedėjo pavaduotoja. Panaikinus valstybės tarnautojo pareigybę, pareiškėja 2015 m. gruodžio 10 d. buvo atleista iš pareigų. Pareiškėja padavė skundą Vilniaus apygardos administraciniam teismui, kuris 2017 m. vasario 27 d. priėmė sprendimą grąžinti ją į lygiavertes arba žemesnes pareigas . Jai buvo pasiūlytos žemesnės pareigos, su kuriomis ji nesutiko. Vėliau moteris rado darbą Vilniuje, kur kasdien kelionė į darbą ir atgal sudaro apie 100 km.

    Vilniaus apygardos administracinis teismas 2017 m. rugsėjo 11 d. priėmė sprendimą, kuriuo pripažino pareiškėjos atleidimą iš valstybės tarnautojo pareigų neteisėtu.

    Net keturiais teismų sprendimais buvo konstatuoti neteisėti Administracijos veiksmai, pažeidžiantys jos teises ir teisėtus interesus. Išnagrinėtose administracinėse bylose faktai dėl pareiškėjos atleidimo laikytini prejudiciniais ir jais turėtų būti remiamasi sprendžiant dėl pareiškėjos reikalavimo atlyginti neturtinę žalą, nes ją pareiškėja kildina iš neteisėto atleidimo. Abiem atleidimo atvejais Administracija elgėsi neteisėtai, piktybiškai nevykdė teismo sprendimo, piktnaudžiavo savo įgaliojimais. Pareiškėjos patirti neigiami išgyvenimai peržengia įprastai tam tikrose situacijose patiriamų neigiamų išgyvenimų ribas.

   Atsakovas Lietuvos valstybė, atstovaujamas Širvintų rajono savivaldybės administracijos, atsiliepime į pareiškėjos skundą prašė jį atmesti.

Pareiškėjai priteista 500 eurų neturtinė žala

      Pirmosios instancijos teismas pareiškėjos skundą tenkino iš dalies – konstatavęs, kad Administracijos veiksmų neteisėtumas jau nustatytas įsiteisėjusiuose teismų sprendimuose, kuriuose buvo išspręsti pareiškėjos ir Administracijos ginčai dėl pareiškėjos atleidimo iš valstybės tarnybos, teismas sprendė, jog šie atsakovo veiksmai pareiškėjai sukėlė pakankamai stiprius neigiamus dvasinius išgyvenimus ir priteisė pareiškėjai 500 Eur neturtinę žalą.

     Teisėjų kolegija nutarė atsakovo Lietuvos valstybės, atstovaujamos Širvintų rajono savivaldybės administracijos apeliacinį skundą atmesti. Vilniaus apygardos administracinio teismo 2018 m. gegužės 22 d. sprendimą palikti nepakeistą. Priteisti pareiškėjai Virginijai Masiukienei iš atsakovo Lietuvos valstybės, atstovaujamos Širvintų rajono savivaldybės administracijos, 800 Eur (aštuonis šimtus eurų) bylinėjimosi išlaidas, patirtas apeliacinės instancijos teisme.

     Tai reiškia, kad Širvintų rajono svaivaldybė Virginijai Masiukienei sumokės 500 eurų neturtinę žalą ir 800 eurų bylinėjimosi išlaidas. Turėkime omenyje, kad už savo advokato paslaugas savivaldybė mokėjo iš savivaldybės biudžeto, tai yra iš mokesčių mokėtojų lėšų.

      Nutartis neskundžiama.

Virginijos Masiukienės atstovė teismuose – advokatė Gitana Gudaitė.

7 thoughts on “Savivaldybė atleistajai mokės 500 Eur neturtinę žalą ir kompensuos advokato išlaidas

  • 2019-11-23 at 06:20
    Permalink

    Taip, tai tiesa. Tremia ir luošina

  • 2019-11-22 at 16:32
    Permalink

    XXI a. karas. Ar galėjome pagalvoti, kad laisvoje Lietuvoje būsime puolami ir tremiami savų, kad reiks gintis. Kiek žmonių gyvenimų suluošino! Ir toliau luošina!

  • 2019-11-21 at 23:35
    Permalink

    abydna kad skaidreusia ne savo pinigais moka advokatam už savo bespridielus

  • 2019-11-21 at 23:23
    Permalink

    Ačiū už gerą žinią. Sveikinu Virginiją ir advokatę Gitaną.

  • 2019-11-21 at 23:00
    Permalink

    Eina sau. 4 metai kovos. Maladec, kad ėjot iki galo.

  • 2019-11-21 at 22:29
    Permalink

    Nu ką atleistųjų prisiteista suma vis dar auga, o skaidrioji iki šiol nepripažįsta klydusi principingai metusi iš darbo nepaklusniuosius. Nors ko jai gailėtis juk taško ne savus pinigus. Savivaldybei užtektų prarastų pinigų ir daugiavaikėms šeimoms kompensuoti mokestį už darželius ir ne tik.

  • 2019-11-21 at 22:23
    Permalink

    4 metai tampymosi ir nervų tik dėl vienos asabos išpadlėjimo. pagarba advokatei. pagarba Virginijai, kad nenusileido

Comments are closed.