Archeologinių tyrinėjimų Kernavėje jubiliejui skirta svetainė

   Tęsdami 40-ųjų archeologinių tyrinėjimų metų Kernavėje jubiliejų, pristatome virtualią parodą-svetainę „Archeologinių tyrinėjimų Kernavėje 40-metis“. Joje pateikiame per tuos ilgus dešimtmečius surinktų nuotraukų vaizdus.
Kaip žinia, archeologiniai tyrinėjimai yra neatsiejami nuo jų fiksavimo. Jau daugelį metų tai daroma fotografuojant. Visos sukauptos nuotraukos dažniausiai lieka archeologų stalčiuose, mažai kam žinomos.🧐 Tačiau ištraukę šūsnis tokių nuotraukų, pamatėme, kad jos yra įdomios, atspindinčios to meto, kuomet buvo fotografuota, realybę, žmones, madas. Galiausiai, tai yra būdas pažvelgti į archeologų „virtuvę“. Juk dažnai už vieno sakinio mokyklos vadovėliuose yra dešimtmečiais vykdyti archeologiniai tyrimai. Archeologas nepadaro įspūdingo atradimo čia ir dabar (nebent išskirtinai pasiseka, bet taip dažniausiai nutinka tik filmuose). Archeologiniai atradimai atliekami kruopščiai ir nuosekliai tiriant. Būtent tai mes ir darome Kernavėje. Per ilgus dešimtmečius sukauptus radinius mes pateikiame mūsų muziejaus ekspozicijoje, tačiau didžiąją dalį nuotraukų visuomenė išvys pirmą kartą. Tad kviečiame pasižvalgyti po mūsų virtualiąją parodą ir susipažinti su mūsų vietovės tyrimų istorija.
Reikia pasakyti, kad ši paroda tik pradedama pildyti. Mūsų archyvuose yra tūkstančiai nuotraukų, kurias su laiku įkelsime, tačiau dabar pateikia tik dalį turimo mūsų archyvo.
Taip pat derėtų atkreipti dėmesį į tai, kad nuotraukas dažniausiai darė ne profesionalūs fotografai, o archeologai.🧐 Tad ir pačios nuotraukos nėra profesionalios, darytos lauko sąlygomis, be papildomo apšvietimo – juk jos buvo skirtos tik moksliniam procesui fiksuoti. Dažnai matysime blogus kadrus, kuriuose matosi per daug šešėlių ar per daug apšvietimo, kai kur matysime ryškalų dėmes (ryškino irgi patys archeologai), blogus rakursus ir daug kitų dalykų, kurių profesionaliai atliktose fotonuotraukose nematyti. Nemažai pasitaiko ir to paties objekto nuotraukų iš daugelio rakursų, nes būtent tokia buvo tyrimo metodika. Dažnai reikėdavo laukti sutemų, kad būtų galima užfiksuoti objektą be didelių šešėlių, tačiau su prastesne aparatūra, nuotraukos gaudavosi neryškios. Štai tokios yra šių nuotraukų ypatybės ir žavesys.😍 Tikimės, kad čia tyrinėję studentai ir kiti pagalbininkai atpažins save nuotraukose. Jei taip nutiktų, praneškite mums, būtinai papildysime nuotraukų anotacijas.

Kernavės archeologinės vietovės muziejus

Archeologinių tyrinėjimų Kernavėje jubiliejui skirta svetainė

One thought on “Archeologinių tyrinėjimų Kernavėje jubiliejui skirta svetainė

  • 2019-12-01 at 20:43
    Permalink

    Šaunuoliai. Tobulėja muziejus

Comments are closed.