Advento išvakarėse prisimintos tradicijos

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Nuotraukos autorės /

    Vis toldami nuo savo protėvių palengva užmirštame ir jų tradicijas. Širvintų kultūros centro Kiauklių filiale vyko edukacinė popietė “Pinsim Advento vainiką”. Popietės metu prisimintos Advento tradicijos, Kūčių stalo dengimo papročiai, Kalėdų šventimas. Vaikų džiaugsmui buvo puošiama eglutė. Neužmirštas ir vainikas.

    Kiaukliuose viešėjo Druskininkų vaikų ir tėvų klubas “Džiugučiai”, kuriuos lydėjo Širvintų rajono savivaldybės tarybos narys Vidmantas Mateika.

    Asta Amankavičienė pasakojo, kad senovėje vainikas nebuvo rišamas, o eglišakiai tiesiog buvo dedami ratu. Vienuolis, norėdamas paskatinti vaikus Advento metu susikaupti,  sugalvojo jiems smagią užduotį. Kiekvienas vaikas padaręs gerą darbą uždegdavo po žvakutę ir ją statydavo ant rato. Metams bėgant ratas pasidarė negražus ir buvo nutarta jį papuošti eglišakiais. Taip ir atsirado Kalėdų vainikas. Tik žvakučių vietoj 24 (kasdien per Adventą) liko keturios. Ir puošiame dabar ne obuoliais, o įvairiais blizgučiais.

    Prisiminti ir Advento žaidimai. Jie buvo ramūs ir lėti. Daugiausia darbų laukdavo per Kūčias. Kūčių rytą mama ruošdavo maistą, o tėtis su vaikais tvarkydavo namus. Vėliau tėtis eidavo į mišką ir parnešdavo gražiausią eglutę.

   Vaikai ypač džiugiai priėmė kvietimą papuošti eglutę. Ant eglutės buvo kabinami riestainiai, sausainiai, saldainiai ir obuoliai. Visų nuostabai – eglutė atrodė išties graži. Asta papasakojo, kad vaikystėje ją brolis pamokino išlukštenti saldainį ir į jo vietą suvynioti duonos. Tai gaudavo barti išdykėlė už tokią išdaigą…

    Gaminant maisto patiekalus taip pat prireikdavo tėčio pagalbos. Kad ir aguonas sutrinti aguonpieniui. Oi kaip nelengva mediniu šaukštu jas trinti… Čia pat šį darbą išbandė vaikai ir tėčiai.

   Astai pasakojant Kūčių stalo dengimo papročius, patiekalų reikšmę ir jų receptus, Kiauklių kultūros namų teatriuko vaikai su seniūnaite Danute čia pat dengė stalą. Svečiai pasidalijo ir savo krašto Kūčių patiekalų receptais. Vyresnes merginas ypač domino Kūčių žaidimai. Juk dauguma jų skirti sužinoti, ar naujais metais ištekėsi.

    Vėliau visi stojo aplink stalą, susikibo rankomis. Kadangi svečiai iš Druskininkų yra katalikiško vaikų dienos centro nariai, jie sugiedojo gražią dainą, skirtą maistui palaiminti. Visi kartu ragavo tradicinių Kūčių patiekalų, kalbėjosi apie šventes, tradicijas, dalijosi patirtimi, kokias veiklas ir projektus vykdo, kaip sekasi, kaip įveikia vienus ar kitus sunkumus. Druskininkiečiai kvietė Kiauklių bendruomenę atvykti pas juos į svečius. Štai taip gražiai užsimezgusi nauja draugystė tikėtina tęsis ir toliau. Juk Kalėdų laukimas – stebuklų metas…