Kas maudosi pinigų baseine? (II dalis)

Archyvinės nuotraukos autorius Virginijus Sarpauskas

   2019-11-05 internetiniame portale 15 min.lt pasirodė naujas straipsnis: „Širvintų baseinas pastatytas, bet naudotis negalima: „Irdaivos“ bankrotas netikėtai pristabdė atidarymą“. Straipsnyje teigiama, kad „baseinas pastatytas, tačiau nepadaryta statinio užbaigimo procedūra“. Čia toks pats melas kaip 2018 metų spalio mėnesį, ir žinia ta pati, ir kai kurios nuotraukos jau prieš metus matytos. Su straipsniu galite susipažinti čia. UAB „Irdaiva“, naujas pavadinimas „Active Construction Management“, su kuriuo bendrovė egzistavo tik kelias savaites, bankrotas paskelbtas 2019 m. lapkričio pradžioje. Tai kas trukdė per 12 mėn. atlikti nors I etapo, baseino, statybos užbaigimo procedūras ir gauti statybos užbaigimo aktą, juolab, kad finansavimas buvo skirtas.

Tai dar vienas Širvintų savivaldybės švaistūniškumo rekordas, kurio nė vienai kitai Lietuvos savivaldybei nepavyks pakartoti.

   Sukelti statinio statybos dokumentus į informacinę sistemą „Infostatyba“ statybos užbaigimo aktui gauti nesudėtinga, svarbu juos turėti. Statant tokį objektą statinio inžinerines sistemas, kaip paprastai, montuoja, derina, tiekia įranga kiti tiekėjai. Jie pateikia statybos bendrovei dokumentus, reikalingus statybos užbaigimo procedūrai. Jeigu statybos bendrovė nesumoka už prekes ir paslaugas – neturi ir techninės dokumentacijos. Be to, rangovas kartu su rangovo atliktų statybos darbų perdavimo statytojui (užsakovui) aktu turi pateikti dokumentą, kuriuo užtikrinamas garantinio laikotarpio prievolių įvykdymas pagal pasirašytą rangos sutartį. Šis dokumentas turi būti privalomai pateiktas norint gauti statybos užbaigimo aktą. Ar „Irdaiva“ jį pateikė per 12 mėnesių vykstančią ir vis nesibaigiančią statybos užbaigimo procedūrą? Savivaldybės tarybos nariai nematė nei Sporto komplekso techninio projekto, nei statybos leidimo. Būtent čia gali slypėti dar viena problema – ar techninis projektas buvo parengtas taip, kad būtų galima gauti statybos leidimą, vykdyti statybos darbus ir tuo pačiu gauti statybos užbaigimo aktą etapais – I etapas baseino statyba, II – sporto salė. Jei ne, teks laukti sporto salės statybos pabaigos.

Tai kas trukdė per 12 mėn. atlikti nors I etapo, baseino, statybos užbaigimo procedūras ir gauti statybos užbaigimo aktą, juolab, kad finansavimas buvo skirtas.

Archyvinės nuotraukos autorius Virginijus Sarpauskas

   Pagal sutartį Sporto kompleksas (baseinas su sporto sale) turėjo būti pastatytas jau prieš metus. Sutarties įgyvendinimo terminas buvo kelis kartus pratęstas pasirašant papildomus susitarimus. Ar baigti I etapo – baseino statybos darbai, t. y. pasirašytas darbų priėmimo – perdavimo aktas, žino tik Savivaldybės valdžia, o kad baseino statyba nebaigta, žinome visi, nes nėra gautas statinio statybos užbaigimo aktas. Kiek iš tikro darbų liko baseine ir sporto salėje sužinosime tik tada, kai šiame objekte atsiras naujas rangovas (ar tas pats tik su kitu pavadinimu) ir pasakys kiek ir už ką dar Savivaldybė turės sumokėti, kad būtų baigta statyba. Merė straipsnyje teigia: „šiuo metu vyksta dialogas dėl tolimesnių veiksmų su jungtinės veiklos partneriais, kurie pagal sutartį turi solidarią atsakomybę“. Realybė tokia, kad partneris liko tik vienas, UAB „Tiksli forma“, kurie pastatą tik projektavo, statyti negali, nes neturi tam teisės ir, manau, neieškos naujo partnerio, neperims „Irdaivos“ darbų bei prievolių, tuo pačiu ir atsakomybės dėl straipsnyje išdėstytų aplinkybių.
Sutarties „Sporto komplekso Širvintų mieste įkūrimas“ bendra vertė – 6 849 568,00 Eur. I etapo baseino statyba 4 668 664,00 Eur, II etapo – sporto salės 2 180 904,00 Eur. Iki šios dienos iš Valstybės ir Savivaldybės biudžetų šiam objektui skirta 5 189 000,00 Eur pasirašyta susitarimų dėl papildomų darbų už 206 554,64 Eur, atsisakyta už 10 845,81 Eur. Sutarties vertė padidėjo dar 195 708, 83 Eur ir šiandiena stabtelėjo iki sekančio karto ties 7 045 276,83 Eur riba.

Savivaldybės tarybos nariai nematė nei Sporto komplekso techninio projekto, nei statybos leidimo. Būtent čia gali slypėti dar viena problema – ar techninis projektas buvo parengtas taip, kad būtų galima gauti statybos leidimą, vykdyti statybos darbus ir tuo pačiu gauti statybos užbaigimo aktą etapais – I etapas baseino statyba, II – sporto salė. Jei ne, teks laukti sporto salės statybos pabaigos.

     Tai kokia bus šitaip suprojektuoto ir taip statomo objekto kokybė ir eksploataciniai kaštai? Į kurį rangovą Savivaldybė ar Sporto ir laisvalaikio centras kreipsis, kai išlys brokas ir įrangos gedimai? Tai kokiems naivuoliams merė sako: „rajono merė pabrėžia, kad finansinių nuostolių savivaldybė nepatyrė“; „Jis įrengtas, sutvarkytas, gražu, švaru, išplauta, blizga“? Ar Savivaldybė sumokėjusi rangovui milijonus eurų už skardinę dėžę ir išklijuotas plyteles gali džiaugtis rezultatu, ar čia merė sporto kompleksą ir jo eksploatavimą supranta ir kalba taip kaip apie pudrą, kurios pagalba galima paslėpti raukšles veide, panašiai taip kaip pavaizduota stenduose „Širvintos gražinasi“ arba užsakyti eilinį straipsnelį internetiniame portale, jame panaudojant jausmingus žodžius: gražus, modernus, šiuolaikiškas ir t.t.? O iš tikrųjų, turėsime pigų, nekokybišką daiktą už milžinišką kainą.

Archyvinės nuotraukos autorius Virginijus Sarpauskas

     Straipsnyje merė dėsto „Nežinau, kaip kituose rajonuose, kaip su kitais objektais <…>“. Mere, galiu jus patikinti, kad Lietuvoje iš 60 savivaldybių nėra kitos tokios savivaldybės, kuri per 2015-2019 metus visus statybos darbus būtų nupirkusi kartu su projektavimo paslauga ir tuo pačiu taip švaistūniškai būtų panaudojusi Europos Sąjungos ir biudžeto lėšas. Tai dar vienas Širvintų savivaldybės švaistūniškumo rekordas, kurio nė vienai kitai Lietuvos savivaldybei nepavyks pakartoti. Tas pats ir su baseino statyba. Kitose savivaldybėse baseinų techniniais projektais rūpinosi savivaldybės, o ne statybininkai. Per šį laikotarpį apie 12 savivaldybių projektavo statė arba baigė statyti plaukimo baseinus. Mere, pasidomėjusi sužinotumėte, kad 2,5 karto pagal gyventojų skaičių didesnė Tauragės savivaldybė baigia statyti baseiną už 2,2 mln. eurų. Stato savo gyventojams, baseino veikla bus orientuota į šeimas su vaikais. Pradėjo 2017 m. lapkričio mėnesi, šiuo metu darbai eina į pabaigą. Kitame straipsnelyje rašoma, kaip meras važiuoja į kitą savivaldybę pasisemti patirties kaip išlaikyti baseiną, kokių veiklų prasimanyti, finansinei naštai palengvinti ir „deda į šuns dienas“ buvusį merą, kad pastatė „daržinę“, o ne baseiną. Dar truputi pavarčiusi pamatytumėt, kad Vilniaus miesto savivaldybė praeitą savaitę dėl Lazdynų baseino statytojo, tos pačios statybos bendrovės, kuri statė Širvintose, kreipėsi į prokuratūrą ir prašo įvertinti aplinkybes dėl galimo sukčiavimo aktuojant ir apmokant už neatliktus darbus.

Pagal sutartį Sporto kompleksas (baseinas su sporto sale) turėjo būti pastatytas jau prieš metus. Sutarties įgyvendinimo terminas buvo kelis kartus pratęstas pasirašant papildomus susitarimus. Ar baigti I etapo – baseino statybos darbai, t. y. pasirašytas darbų priėmimo – perdavimo aktas, žino tik Savivaldybės valdžia, o kad baseino statyba nebaigta, žinome visi, nes nėra gautas statinio statybos užbaigimo aktas.

   Širvintų miesto centrinę aikštę (prie Savivaldybės pastato) jungtinės veiklos pagrindu, tvarko 2 statybos bendrovės: UAB „Hidrostatyba“ ir UAB „HSC Baltic“. UAB „Hidrostatyba“ turi 20 proc. UAB „ HSC Baltic“ akcijų. Finansinių sunkumų slegiama UAB „Hidrostatyba“ šių metų lapkričio mėnesi kreipėsi į teismą dėl restruktūrizavimo ir gruodžio pradžioje šiai bendrovei iškelta restruktūrizavimo byla. Taip pat, ši bendrovė jungtinės veiklos pagrindu kartu su UAB „Irdaiva“, A. Žilinskis ir ko UAB, UAB „Eurovia Lietuva“ dirba (o) kitame projekte „Kompleksinis teritorijos prie Širvintų tvenkinio sutvarkymas“.
Ar ir šį kartą merė pasitelkusi artistinius gebėjimus atsakys: „Mums toks šokas, kad net negalite įsivaizduoti“?

Vytas Šimonėlis

Terra IT

3 thoughts on “Kas maudosi pinigų baseine? (II dalis)

  • 2019-12-12 at 23:35
    Permalink

    tikiu mierės kišenės papilnėjo.

  • 2019-12-11 at 20:59
    Permalink

    UAB „Irdaiva“, naujas pavadinimas „Active Construction Management“, su kuriuo bendrovė egzistavo tik kelias savaites, bankrotas paskelbtas 2019 m. lapkričio pradžioje. Tai kas trukdė per 12 mėn. atlikti nors I etapo, baseino, statybos užbaigimo procedūras ir gauti statybos užbaigimo aktą, juolab, kad finansavimas buvo skirtas.

  • 2019-12-11 at 15:34
    Permalink

    Manau, kad tai yra didžiausia amžiaus afera Širvintose. Jei tai įvyktų tarybiniais metais, Širvintų valdžia būtų akimirksniu sutvarkyta. Kas dedasi Lietuvoje? Plaunami milžiniški pinigai, o tauta ploja katučių supermerei…..Gavome laisvę, branginame ją , vagims nemokame pasakyti „Ne“. Laisvę turi jie, ne mes….Deja.
    Labai prašome gerbiamą opoziciją šitą teisingą straipsnį paviešinti visai Respublikai. Dalinkimės superpatirtimi.

Comments are closed.